Wat moet ik doen?

Author:
starsailor
Posted:
di, 09/18/2007 - 12:48
4,5 weken geleden heb ik een gaatje laten vullen in mijn kies 26, het ging om een gaatje aan de wortel. De eerste weken had ik enorm veel napijn, vooral na het drinken van iets warms bleef de pijn lang zinderen (enkele minuten).
Intussen is dat aan het beteren (nog niet weg) maar ik krijg vooral 's avonds wel regelmatig een zeurende pijn in mijn hele linkerkaak. Die kies 26 doet dan niet specifiek pijn, de pijn verspringt dan van kies naar kies en zit zelfs in mijn oren tot aan mijn kin. Ik moet dan echt wel een ibuprofen nemen of ik kan niet slapen.
2 weken geleden heeft de tandarts de vitaliteit getest en de kies reageerde toen nog op de watjestest, weliswaar vertraagd (pijn kwam pas na een minuut opzetten).
Vandaag moest ik bij de kaakchirurg zijn en ik heb hem ook nog eens laten kijken. Bij de watjestest reageerde de kies niet meer, ik voelde niks. Toch wilde dit volgens hem niet zeggen dat de zenuw dood is, hij kon ook gewoon gekalmeerd zijn. Ik moet 6 maanden afwachten.
Binnen 3 maanden krijg ik slotjes en de tandarts had al gezegd dat je best 3 maanden wacht tussen een endo en slotjes. Binnen 4 weken kan ik i.p. terecht voor een endo maar ik twijfel: langs de ene kant wil ik het laten doen, dan kan de kies zeker niet meer opspelen als ik slotjes heb maar langs de andere kant als de zenuw zich effectief aan het herstellen is, vind ik dat wel zonde. Wie weet raad?
Mignon

Het is erg moeilijk een grens te trekken tussen een reversibele en irreversibele zenuwontsteking. Aanwijzingen voor een irreversibele ontsteking zijn meestal spontane pijn, aanhoudende reactie op een thermische test (mn de koude test) en geen reactie meer op warmte.
Heb je ook kloppende pijn aan de kies of voelt hij te hoog aan? Ik zou de situatie nog even afwachten als dat lukt en eventueel over een maandje een foto laten maken door de tandarts om te kijken of er misschien een wortelpuntontsteking aanwezig is. Dan is er nog ruim tijd om actie te ondernemen nietwaar?

Gr, Mignon
di, 09/18/2007 - 23:04 Permalink
starsailor

Bedankt voor uw antwoord. Maar er is nog één ding dat ik me afvraag: een normale kies, hoe reageert die op een koud watje? Moet je normaal niet 'iets' voelen? Want gisteren voelde ik absoluut niks.
wo, 09/19/2007 - 09:44 Permalink
Mignon

In de meeste gevallen voel je bij een koud watje wel iets wanneer het tegen een tand wordt aangehouden. Als een tand echter zwaar gevuld is of al een stukje ouder, dan kan het zijn dat de zenuw zich heeft teruggetrokken en daarom geen reactie geeft. Deze test zegt in feite dus niet zoveel over de vitaliteit van de tand, wel over de sensibiliteit...

Gr, Mignon
do, 09/20/2007 - 16:47 Permalink
cicero

Het is erg moeilijk een grens te trekken tussen een reversibele en irreversibele zenuwontsteking. Aanwijzingen voor een irreversibele ontsteking zijn meestal spontane pijn, aanhoudende reactie op een thermische test (mn de koude test) en geen reactie meer op warmte.


Kun je het vetgedrukte nader verklaren? Alvast bedankt.

O ja nog een vraag. Heb begrepen dat bij pulpitis een tand extra gevoelig reageert op de koude- en/of warmetest. Maar wat ik niet helemaal begrijp is hoe het drinken van ijswater verlichting van de pijn kan geven. Je zou toch eerder verwachten dat dat nog meer pijn geeft?
zo, 09/30/2007 - 13:26 Permalink
starsailor

Deze week krijg ik mijn wkb. Toch twijfel ik nog steeds... Mijn kies reageert nog steeds fel op koud (al wat minder op warm) maar de pijn houdt nog maar 5 min. aan en geen 15 min. meer zoals voorheen. Zelden spontane pijn, (soms 's avonds) nooit 's nachts. Geen kloppende pijn. Mijn tandarts zei vorige week dat hij niet zeker was dat de pijn voortkwam van de zenuw, het konden ook blootliggende tandhalzen zijn. Hij heeft nog eens getest met koude vloeistof en dat was nog steeds heel pijnlijk. Hij heeft er reeds een lak op gedaan maar dit heeft niet veel geholpen. Ik gebruik ook al weken Sensodyne. Als ik koude lucht binnezuig, begint de kies ook wat te knagen.
Zou ik nu een wkb laten doen (we zijn nu bijna 2 maanden na de vulling) of nog wat afwachten?
Helpt een wkb tegen blootliggende tandhalzen?
zo, 10/14/2007 - 19:14 Permalink
Mignon

Zo te lezen is de situatie niet 100% duidelijk op dit moment. Mijn gevoel zegt dat het om de zenuw gaat. Een wortelkanaalbehandeling schakelt de zenuw uit en daarmee ook de klachten van gevoelige tandhalzen. Dit is echter wel een heel rigoureuze oplossing. Wat voor soort lak heeft de tandarts aangebracht?

Grts, Mignon
zo, 10/14/2007 - 19:46 Permalink
starsailor

Oei dat weet ik niet... het smaakte wel veschrikkelijk, alsof je dissolvant binnenkreeg...
Het enige vervelende is dat de endodont een lange wachtlijst heeft, als ik nu afzeg moet ik weer 7 weken wachten. Als ik dan intussen ergere klachten krijg ben ik wel de pineut.
zo, 10/14/2007 - 20:25 Permalink
starsailor

Wil nog wel even vermelden dat de pijn die ik voel in die kies echt gelokaliseerd is op de plaats waar het gaatje zat. Ik voel het niet in de hele kies... Nochtans is er langs buiten niks aan te zien, hij is perfect glad.
ma, 10/15/2007 - 09:31 Permalink
Mignon

Dat zou weer eerder wijzen op een gevoelige tandhals... Moest de lak die de tandarts aanbracht worden uitgehard met een lamp of was de lak bruin van kleur (Duraphat) en moest je zelf de restjes wegpoetsen?

Gr, Mignon
di, 10/16/2007 - 21:51 Permalink
starsailor

Geen een van de twee, hij heeft niks uitgehard en er viel achteraf niks van te zien dus ook niet weg te poetsen. Het was een tamelijk vluchtige vloeistof had ik de indruk, op een halve minuut was het aangebracht en mocht ik vertrekken. Het smaakte wel enorm vies.
wo, 10/17/2007 - 10:04 Permalink
Mignon

Zo te zien was het probleem dus wel dieper gelegen. Hoe is de behandeling verlopen? Heb je niet teveel napijn gehad? Wel fijn dat je nu weet waar je aan toe was. Beterschap en een fijn weekend gewenst.

Gr, Mignon
za, 10/20/2007 - 08:30 Permalink