Vreemde wond na extractie

Author:
Jillish
Posted:
do, 02/29/2024 - 12:40
Begin januari kreeg ik kiespijn. Tandarts kon na onderzoek en foto's niks vinden, dus werd afgedaan als tandvleesontsteking. Aan de slag gegaan met rageren/mondspoeling, maar de kiespijn bleef. Terug naar de tandarts, tandvlees was mooi hersteld, maar geen oorzaak voor de kiespijn.

De pijn werd steeds erger in kies 26, die al eerder een wortelkanaalbehandeling had gehad. Volgens de tandarts kon dit dus niet de veroorzaker zijn. Dat ik pijn en druk op de kies voelde was onmogelijk. Ik werd onverrichterzake naar huis gestuurd, maar de pijn bleef aanhouden en ik zat in een week tijd meerdere keren in de tandartsstoel omdat ik gek werd en pijnstilling niet hielp.

Na de zoveelste tikjestest en watjestest bleek kies 27 gevoeliger dan anders. Hierin zat een diepe vulling, ze heeft deze opengeboord en kwam toen een ontsteking tegen. Tandarts was ervan overtuigd dat kies 27 het probleem moest zijn, en kreeg noodvulling. Ik kreeg een verwijzing kaakchirurg voor ofwel wortelkanaalbehandeling ofwel extractie, maar deze had pas 11 april een plaats en de pijn werd steeds erger. Omdat tandarts overtuig was dat het deze kies moest zijn, heb ik gezegd dat ze hem maar moet trekken. Ze heeft dit zelf gedaan op 15 februari. Eindelijk pijnvrij...

Niet dus. Na enkele dagen was de wondpijn over en voelde ik weer de enorme pijn en druk op kies 26. De wond van de extractie was netjes en niet ontstoken, dus kon niet het probleem zijn. Opnieuw terug naar de tandarts, die er niks van snapte want kies 26 was immers dood en foto's wezen niks uit. Ik kreeg voor de 2e keer Clindamycine voorgeschreven, mocht het een wortelpuntontsteking zijn zou die antibiotica moeten helpen.
Niet dus, opnieuw terug in de tandartsstoel, inmiddels huilend. Ik kreeg een spoedverwijzing voor de kaakchirurg, die zou maar moeten kijken wat er aan de hand was met kies 26.

22 februari stond mijn afspraak bij de kaakchirurg. Ik kwam binnen, kreeg 3 verdovingen waarvan 1 extreem pijnlijke in gehemelte, en de kies werd getrokken. Geen foto's, geen onderzoek, stond binnen 10 minuten weer beduusd buiten met een gaasje in de wond. 2 kiezen kwijt in 1 week tijd. Ik kon na de extractie nog net aan de assistente vragen of er iets aan de kies te zien was, maar volgens haar zag ze niks geks. De wortels vond ik wel vrij breed uitlopen.

Ook deze wond geneest netjes, en de zenuwpijn en druk is eindelijk weg. Kies 26 was dus wel degelijk het probleem. Maar naast de extractiewond zit een gek streperig wondje (gelijk na extractie al, bloedde ook behoorlijk) richting het gehemelte, met een heel erg pijnlijke bobbel erop (voelt als een zeer pijnlijke aft/zweer). Na controle bij kaakchirurg had hij het over een kleine exostose. Ik heb voor de 3e keer Clindamycine gekregen om de groei van tandvlees over dit botrandje te bevorderen, als dit niet helpt mag ik terug en slijpen ze het botrandje weg. Maar liever niet, want ik heb het gehad met alle ingrepen en ben doodmoe.

Nu is mijn vraag, foto bijgevoegd. HOE kan het dat er op de foto links richting het gehemelte van de extractiewond zo'n steperig wondje naast zit? Het lijkt net alsof er iets is uitgescheurd, of dat de wortel heel horizontaal zat waardoor er meer schade is. Ik wil zo graag begrijpen wat er allemaal gebeurd is in mijn mond, maar snap dit wondstukje niet. En dit plekje is precies wat nu nog steeds erge pijnklachten geeft waardoor slikken, praten, eten moeilijk is. Kan iemand iets opmaken uit de foto?

Daarnaast voel ik erge uitstralingspijn naar kies 25, maar ik neem aan dat dit door het geweld ernaast komt.
Attach
Tandarts_Richa…

Een boven kies heeft drie wortels, twee aan wangzijde en een aan de kant v h verhemelte. Dat streepje zou vermoedelijk ontstaan kunnen zijn bij het trekken door die ene, breed uitlopende, wortel aan de verhemelte zijde.. Wond ziet er niet echt rustig uit. Pijn kan idd uitstralen naar voren.
vr, 03/01/2024 - 09:17 Permalink
Jillish

Dank voor de reactie, de ‘ronde’ extractiewond is niet pijnlijk en is rustig, maar het streepje is wel pijnlijk. Is inderdaad ook zichtbaar op de foto, is rood en voelt als een pijnlijke aft. Paracetamol en regelmatig insmeren met lidocaïne maakt de pijn goed dragelijk. Is dit een kwestie van tijd geven om te genezen (in combinatie met de antibiotica) of is het aan te raden om het botrandje bij de laten slijpen? Dat laatste zie ik namelijk niet echt zitten omdat de boel dan weer open moet en het herstel weer van voor af aan moet beginnen..
vr, 03/01/2024 - 09:57 Permalink
Tandarts_Richa…

De boel ligt al open...waardoor de genezing langzamer verloopt. En ja dat heeft tijd ,met ongemak, nodig. De scherpe botrand heeft heel lang nodig om niet meer scherp te zijn. Ik vind het een goed alternatief om operatief dat randje te verwijden en alles goed dicht te hechten.
vr, 03/01/2024 - 12:35 Permalink
Jillish

Wederom dank, ik heb maandagmiddag een afspraak gemaakt bij de kaakchirurg voor het wegslijpen. Mocht ik maandagochtend toch ineens klachtenvrij zijn mocht ik afbellen. Steen in mijn maag en hopen dat de napijn gaat meevallen…
vr, 03/01/2024 - 14:43 Permalink
Jillish

Dankjewel. Net even de wond gecheckt en deze ziet er nu uit als onderstaand. Hoort dit rode bij de wondgenezing? Zowel 27 als 26 vertoont soort rood vlees, er bloedt niks en het zit vast. Vanmorgen was dit nog niet dus kijk er even van op. Het rode doet verder geen pijn.
Attach
vr, 03/01/2024 - 21:01 Permalink
Jillish

Maandag op controle bij de kaakchirurg geweest. Omdat de pijnklachten verminderd zijn besloten om nu de mond en wonden even rust te gunnen en pas 11 april het botrandje weg te slijpen als het dan nog irriteert.

Nu een andere vraag, ik blijf een bepaald gezeur en beetje druk voelen in de bovenkaak die zich lijkt te concentreren rond kies 25. Hier lijk ik af en toe een soort zenuwscheut te voelen. Maar deze is niet warm/koud/tikgevoelig. De verstandskies is wel merkbaar tikgevoelig, maar reageert niet op warm koud. Ik merk dat ik direct angstig wordt of de verstandskies niet al die tijd het probleem is geweest en de verkeerde kiezen zijn getrokken. Als mijn verstandskies de onderkies raakt is dit ook gevoelig, maar wellicht is de verstandskies nooit eerder belast geweest dus is die het niet gewend?

Ik begrijp dat mijn mond ontregeld is, maar is er een andere logische verklaring voor wat ik voel? Kan het dat de verstandskies nu al wat verschuift of dat het geweld ernaast de kies gevoelig heeft gemaakt? Ik weet niet of ik weer terug naar de tandarts moet gaan, inmiddels schaam ik me om daar weer naar terug te gaan met al mijn gepaniekeer en klachten…
do, 03/07/2024 - 21:11 Permalink