Vraag resorptie kleine kies

Author:
sannie1977
Posted:
wo, 11/15/2023 - 20:19
In mijn kleine kies, naast de hoektand in het ondergebit heb ik al 8 jaar resorptie zitten. Ik heb er helemaal geen last van. De tandarts adviseerde de kies eruit te laten halen voor hij problemen gaat geven (omdat hij ooit een keer lastig gaat doen). De resorptie is tov een jaar of 2 geleden, heel iets toegenomen, daarvoor jarenlang stabiel.

Nu is deze plek vrij in zicht en zit ik eigenlijk niet direct te wachten op trekken. Ik vroeg me af of er geen andere opties zijn om de kies te behouden?

Daarnaast heb ik vroeger door een beugel, de kies ernaast ook moeten missen en binnenkort moeten de verstandskiezen eruit. Dan zou ik in dat rijtje kiezen totaal dus 3 kiezen missen. Dat lijkt me ook erg veel (er blijven dan nog maar 1-2 kiezen over). Als het getrokken moet, had de tandarts het ook over een brug of implantaat. Brug raadde hij af omdat de andere tanden en kiezen nog helemaal gezond zijn. Implantaat zie ik zelf niet zitten, vanwege kosten maar ook mondgevoel en ik speel dwarsfluit op semi-professioneel niveau waarbij het gebit ook erg belangrijk is voor de geluidskwaliteit.

Is het dus mogelijk om mijn huidige kies toch op 1 of andere manier te behouden ?