Vraag??

Author:
Athanasia
Posted:
zo, 11/25/2007 - 12:22
Volgende week donderdag ga ik naar de kaakchirurg.
Vanwege andere verplichtingen wilde ik niet eerder.
Verstandskies in bovenkaak is wat doorgebroken en geeft veel pijnklachten.
Het lijkt met de dag erger te worden en ibuprofen 600, is echt een uitkomst en verder spoelen voor zover kan.
Pijnklachten worden alleen erger, slikken is continu pijnlijk, keel is pijnlijk klier aan ene kant is opgezet,
en veel bonkende klachten vooral 's ochtends soms doorstralend naar oor en mijn wang wordt aan de ene kant iets hamsterachtig maar niet extreem.
Kan het kwaad dat ik nog enkele dagen afwacht of is de kans groter dat het dan met de dag erger wordt? Denk ook niet dat ik zomaar eerder bij een kaakchirurg mag komen vanwege trekken van verstandskies. Vraag me af of dit normaal is?? Of dat het gewoon prima is om te wachten omdat ze die kies toch wel trekken hoe een evt. ontsteking aanwezig is?
Heeft dit invloed op het verwijderen van de kies, zodat je langer er last van hebt.
Hoop snel advies te krijgen,

Groetjes Athanasia
vV

Vanwege andere verplichtingen wilde ik niet eerder.


tja... snap nooit waarom mensen hun eigen gezondheid naar het 2e, 3e, 4e of nog lager plan zetten, maar goed..

Goed schoonhouden, dus ondanks de pijn wel poetsen, spoelen met waterstofperoxide 1,5% en dan moet het wel even lukken...

Had net van de week ook iemand in de stoel.. 8 maanden geleden al doorgestuurd met het advies het niet uit te stelln, want de kaakchirurgen hebben als het mis gaat meestal ook niet morgen de tijd...Ook zij hebben het druk. En taj, niet geluisterd, nu problemen, en of het even nu snel geregeld kon worden.. Nee dus..

succes donderdag!
zo, 11/25/2007 - 15:32 Permalink
Athanasia

kwou proberen het drie dagen uit te stellen....dat is wat anders dan 8 maanden!
Ben direct doorverwezen, schatte afgelopen vrijdag in gaat lukken tot donderdag,
dus ook niet gevraagd om een afspraak op ma/di/woe.
snap ook dat artsen niet altijd de tijd hebben, vind je reactie wel wat bot,
maar kan het me voorstellen als je als arts zelf met dit soort clienten te maken hebt!
Zal in ieder geval goed blijven poetsen en spoelen!
zo, 11/25/2007 - 16:39 Permalink
vV

ah sorry, dat maakt wel enig verschil...

Meestal zijn dit soort klachten wel tijdelijk overigens. zeker boven. Overigens als ie al wat doorgebroken is kan er ondanks de ontsteking gewoon getrokken worden hoor.

nogmaals succes.

en tja misschien wat bot, maar ik hoop dat je je ook kan voorstellen dat het nogal deprimerend kan werken wel je best te doen, en dan te merken dat de adviezen in de wind geslagen worden, maar dat vervolgens wel van je verwacht wordt dat het ff snel toch geregeld gaat worden, alsnog..

Ik wordt in deze periode (vlak voor de feestdagen) altijd een beetje moe van al die mensen die er laat mee komen maar nog wel even dingen geregeld willen hebben waar je het al langer geleden over gehad hebt, en liefst nog dit jaar dus.. (niet op jou van toepassing dus!)

Ik wordt daar dus wel harder in ja, en verkoop (mots geen pijn..) wel vaker nee, gewoon afspraken naar begin januari!
zo, 11/25/2007 - 16:44 Permalink
hello jozefien

ik begrijp dus dat tandartsen mensen zien die opeens kiespijn :smt005 hebben aan een doorbrekende verstandskies, waar ze al eerder voor zijn doorgestuurd? Is dat wat er hier aan de hand is? Het is natuurlijk moeilijk, als je helemaal nergens last van heb om dan naar de kaakchirurg te gaan, ik denk dat mensen denken: misschien blijft hij wel zitten! Wat is de kans eigenlijk dat zo'n diepliggende en soms zelfs schuinonderliggende verstandskies opeens nog door wil komen? zit daar geen leeftijd aan verbonden, b.v. boven de 35 of 40 jr, kans bijna nihil? :smt006
zo, 11/25/2007 - 19:03 Permalink
vV

Is dat wat er hier aan de hand is?
nee dat is dus niet wat hier aan de hand is.. Vraagsteller is doorgestuurd maar heeft er voor gekozen de behandeling een paar dagen later te laten plaatsvinden vanwege de iegen agenda. ik begreep dat het dus wat betreft de kaakchirurg wel eerder kon. Is dus iets geheel anders dan de door mij aangehaalde casus waar 8 maanden eerder de doorverwijzing al had plaatsgevonden.
zo, 11/25/2007 - 19:26 Permalink
hello jozefien

goed, dat was met de vragensteller dus niet aan de hand, maar kun je in het algemeen zeggen dat, als een tandarts je doorstuurt voor een verstandskiesverwijdering, waar je dus helemaal geen last van hebt! dat je dan dan maar beter naar kan de tandarts kan luisteren? Is het niet zo, dat de kans dat de verstandskies niet komt, na een bepaalde leeftijd ook mogelijk is? Wachten sommige mensen misschien daarom zo/te lang. is er geen leeftijdsgrens aan het doorkomen verbonden? :smt006
zo, 11/25/2007 - 19:41 Permalink
Athanasia

Kan me goed voorstellen dat je daar de balen van hebt!
Maar kan me ook voorstellen dat mensen wanneer ze niets voelen, liever niet willen dat dit wel gaat gebeuren.

Ik was helaas niet op de hoogte van een evt. doorbraak. Had graag met veeeel spanning waarschijnlijk je advies opgevolgd, volgens mij beter eerder dan zo lopen kloten met verdovingspilletjes. Maar goed, ben blij dat kies ondanks ontsteking gewoon getrokken kan worden, daar was ik voornamelijk bang voor. Dat mijn kaken niet meer van elkaar zouden komen en ik naar huis gestuurd.
Ga morgen toch ff bellen voor het geval er misschien plek is, wat zou dat heerlijk zijn,
had niet verwacht dat de pijn ineens zo snel erger zou worden. Lang leve de ibuprofen jippie...
zo, 11/25/2007 - 20:29 Permalink
hello jozefien

jee, Chris, jij bent echt oplettend :wink: hoe is het mogelijk, uit al die berichtjes!
ja, ik zou zeker bellen of er plek is, kun je iedere dag doen, want er belt weleens een angsthaas af op het laatste moment. Wens je veel sterkte! :smt006
zo, 11/25/2007 - 22:29 Permalink
inge83

tja, en als je zelf niet 8 maanden wacht dan laat de kliniek je wel zo lang wachten.
Ben vorige week naar de tandarts gegaan, omdat ik merkte dat mn kies gevoelig was als ik er tegenaan tikte. Foto's gemaakt, kleine ontsteking gevonden. Je kan dus wel zeggen dat ik snel actie heb ondernomen. Bij een kliniek moet de wkb over worden gedaan die 7 jaar geleden op die kies is gedaan. Gelijk een afspraak aangevraagd. Vandaag de brief binnen gekregen.

En wanneer kan ik terecht? april 2008.
di, 11/27/2007 - 19:14 Permalink
vV

dat vind ik niet acceptabel bij klachten!! overigens heb je het hier niet over een kaakchirurg maar over een endodontoloog, maar goed, maakt niet uit als je klachten hebt. Ik vind dat of tandarts of endodontoloog in ieder geval actie op de pijnklachten moet nemen. Wat zeggen zij er zlef van, of heb je er nog niet op gereageerd?
wo, 11/28/2007 - 09:57 Permalink
inge83

nog niet, ik ga ze vandaag bellen, zoiezo ga ik vanmiddag naar de tandarts dus dan hoop ik dat ze me naar een andere specialist kunnen sturen die eerder tijd heeft. Ik heb OV jaarkaart dus het maakt mij niet uit als ik naar een specialist aan de andere kant van het land moet, ik wil alleen niet nog langer hiermee rond lopen. Ik heb al eerder een ontsteking aan deze kies gehad en toen begon het zomaar ineens verschrikkelijk veel pijn te doen, dus ik weet hoe erg het kan worden, en ik wil daar niet op wachten.
Die kies wordt alleen maar zwakker en ik wil hem graag behouden.

Pijn heb ik niet. Niet als ik kauw, of tanden poets of bij warm of kout eten/drinken.. ik kwam erachter toen ik toevallig tegen m'n kies aantikte dat deze gevoelig was bij de wortel. Ik heb 7 jaar geleden een wkb gehad, en die is (nadat er vorige week foto's zijn gemaakt) toentertijd niet netjes afgemaakt (dat zei de tandarts tenminste). Daarom is het nu weer gaan rommelen.

Ik denk dat ze er geen haast achter zetten omdat de ontsteking nog erg klein is. Ik begrijp dat de mensen met ergere klachten en zwaardere ontstekingen voorang hebben, maar moet alles dan maar uitlopen tot een ergere klacht? Voorkomen is genezen, dacht ik zo. Hoe kleiner de ontsteking hoe minder lastig, lang en pijnlijk de behandeling, lijkt me.

Ik ga vandaag bellen, ik hoop dat ik eerder terecht kan...!
wo, 11/28/2007 - 12:27 Permalink
vV

en die is (nadat er vorige week foto's zijn gemaakt) toentertijd niet netjes afgemaakt (dat zei de tandarts tenminste)
sorry, maar beetje tandarts heeft geen endodontoloog nodig om de herbehandeling te starten.. En wellicht ook niet om hem te beeindigen/sluiten, beetje afhankelijk van wat ie tegenkomt. Als het niet netjes gedaan is 10 tegen 1 dat wat er inzit er makkelijk uitkomt.
wo, 11/28/2007 - 13:19 Permalink
Athanasia

mmm of er komt een dubbel berichtje of er ging iets mis.
Nog een wat verkortere poging dan maar!

Wat zijn alarmsignalen als kies verder gaat ontsteken??
Bij mij is verstandskies er uit, ging goed, was zo aan de beurt, dus vind raar dat anderen zo lang moeten wachten!!!!
Ook al afspraak voor volgende kies hoefde ik geen eens doorverwijzing voor te hebben van de tandarts.
wo, 11/28/2007 - 13:33 Permalink
vV

stond waarschijnlijk al aangegeven op de verwijzing voor de voorgaande kies..

en tja, verder heb ik geen zicht op de agenda van de heren specialisten. Echter wat vaak doorslaggevens is voor de wachttijd is de mate van last die er is, geen pijn langer wachten, zodat mensen die wel pijn/ontstekingen hebben eerder geholpen kunnen worden.
wo, 11/28/2007 - 13:48 Permalink
inge83

ik moet naar een specialist in een ziekenhuis, dus ik denk dat dat de reden is van de lange wachttijd. Het is aangeraden door mijn tandarts (een andere dan die toentertijd de wkb had uitgevoerd) omdat een specialist over meer kennis en apparatuur beschikt om het netjes te doen, zei hij.

En u begrijpt dat ik niet al te happig ben om nog een keer door dezelfde tandarts de nieuwe wkb uit te laten voeren als degene die het toentertijd dus niet netjes heeft afgerond.
Een beetje tandarts doet het in 1 keer goed en zorgvuldig.

''Echter wat vaak doorslaggevens is voor de wachttijd is de mate van last die er is, geen pijn langer wachten, zodat mensen die wel pijn/ontstekingen hebben eerder geholpen kunnen worden.''

Dat is zo, maar ik moet zeggen dat ik daar een beetje een dubbel gevoel over heb. Zoals u al zei zijn er dus vaak mensen die maandenlang rond blijven lopen met een ontsteking, omdat ze de afspraak door andere verplichtingen of omstandigheden voor zich uit blijven schuiven. Als zij dan vervolgens last of pijn krijgen, krijgen zij ineens voorang? Terwijl andere mensen netjes gelijk een afspraak maken, en dus maanden verplicht langer moeten wachten ''omdat het nog niet zo erg is en dus geen haast heeft'', tot de pijn net zo erg wordt als van die ander? Tja, sorry, maar ik vind dat niet helemaal eerlijk. Ik zit ook niet te springen om een vervelende behandeling maar ik weet dat ik het mezelf en de tandarts alleen maar moeilijker maak door te wachten.
wo, 11/28/2007 - 14:38 Permalink
vV

ook een specialist heeft maar 2 handen en 1 hart...en ik kan van hier niet in zijn agenda kijken, dus vraag gewoon even na of het wellicht eerder gaat lukken. Beter nu behandelen vind ik overigens nu er weinig klachten zijn. AL is het eerst alleen maar om open te maken.
wo, 11/28/2007 - 14:46 Permalink
hello jozefien

ik zou gewoon even rondbellen, de wachttijden willen nog weleens schelen per endodontoloog! veel sterkte en succes. :smt006 Wat ik wel apart vindt , is dat jouw tandarts het niet netjes gedaan vindt , maar zich er zelf ook niet aan waagt :wink:
wo, 11/28/2007 - 19:19 Permalink
inge83

Dit ben ik toentertijd helemaal vergeten te posten; tijdens de WKB van 8 jaar geleden is er een stukje ijzer van een van de 'boortjes' afgebroken, en dit is achtergebleven in de wortel. Nu blokkeert dit een van de doorgangen en is het daarom weer gaan ontsteken. Ik vind het eerlijk gezegd belachelijk dat zoiets kan gebeuren, maar bij de praktijk deden ze alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Waarom dan geen foto's direct na de behandeling maken om te zien of er iets is achtergebleven, dacht ik zo.

Maar, omdat dit stukje ijzer natuurlijk miniscuul is en een specialist over fijnere apparatuur beschikt moet ik me daar laten behandelen. Mijn tandarts zei al dat het waarschijnlijk niet pijnlijk zal worden omdat de zenuw van deze kies al dood is.
Ik betwijfel het, maar de pijn is ook niet hetgene waar ik bang voor ben. Ik hoop alleen maar dat die kies kan blijven zitten waar die zit.
do, 04/03/2008 - 14:29 Permalink
vV

Helaas kan zoiets gebeuren. Bedenk dat die vijltjes heel dun zijn. Mits de tandarts wel maatregelen neemt het te voorkomen, is het als het onverhoopt toch gebeurt een min of meer ""gewone"' complicatie.
Daarnaast leert de ervaring dat slechts een minderheid van dit soort stukjes die achterblijven daadwerkelijk voor problemen zorgen. Wat dat betreft heeft u helaas pech (hoewel met vertraging na een jaar of 7). Blijft wel dat de tandarts wanneer het onverhoopt toch gebeurt er wel netjes over moet communiceren, op het moment dat het gebeurt. Ik begrijp dat dat 8 jaar geleden dus niet gebeurt is.
Overigens is met de materialen die we tegenwoordig gebruiken de kans op breuk weer een stuk minder dan een jaar of 8-10 geleden. Ook in dit vak zit vooruitgang in materialen en technieken.

Is het overigens gelukt toch eerder geholpen te worden??
do, 04/03/2008 - 14:34 Permalink
inge83

Nee helaas niet. Eerder dan de afspraak in april kon niet, maar die heb ik moeten verzetten omdat ik in februari naar het buitenland ben vertrokken (Die plannen stonden al vast sinds een lange tijd). Daarom had ik ook gehoopt dat ik geholpen kon worden voor mijn vertrek, maar helaas. Ik heb in overleg met mijn tandarts besloten het uit te stellen tot mei/juni. Hij zei dat die paar maandjes extra ook geen kwaad konden aangezien het er al 8 jaar zit. En ik heb er nu geen last van, dus zal het vast wel goedkomen.

Kunt u me misschien wat meer vertellen over hoe een dergelijke behandeling in zijn werk gaat? Ik heb begrepen dat de specialist met een klein apparaatje in 1 van de gaatjes (die er waarschijnlijk al zitten vanwege de WKB) gaat en het stukje ijzer weghaalt. Maar moet de WKB hierna dan opnieuw uitgevoerd worden?
Vast bedankt!
do, 04/03/2008 - 18:33 Permalink