VRAAG

Author:
rosa
Posted:
di, 04/02/2002 - 14:53
LAATST BIJ DE TANDARTS GEWEEST, ALLES IS GECHECKT FOTO'S GEMAAKT; 1 GAATJE ACHTERIN. IK HAD TOEN AL LAST VAN ZEKKEND TANDVLEES MAAR TANDARTS ZEI DAT HET OK WAS MAAR NIET VERDER MOEST GAAN. NU GEBRUIK IK AL HEEL LANG ELMEX SENSITIVE EN IK PROBEER WAT ZACHTER TE POETSEN, MAAR IK HEB ER NOG STEEDS LAST VAN, WAT GEBEURT ER ALS HET ERGER WORDT EN IS HET NORMAAL DAT JE ER LAST VAN HEBT, HEB IK NU MEER KANS OP ONTSTEKINGEN? OOK HEB IK OM MIJN KIEZEN HEEN EEN RAND VAN GROENIGE AANSLAG WAT KAN IK HIER AANDOEN? TOEN IK NAAR DE TANDARTS GING HAD IK DIT OOK AL!
de digitale tandarts

Beste Rosa,

een heel scala van tandheelkundige problemen, je vraagstelling is mij niet helemaal duidelijk, een eenvoudig antwoord kan ik je derhalve niet geven.
Probeer je vraag duidelijk te formuleren, wellicht kan ik je dan van dienst zijn.

Met vriendelijke groet,

De Digitale Tandarts
do, 04/04/2002 - 15:34 Permalink
rosa

1.ik heb zakkend tandvlees rond 1 kies, tandarts heeft het bekeken en gezegd dat het niet erger moet worden. Ik poest nu zachter en met elmex sensitive, het wordt niet beter! Ik heb er ook last van. Vraag:is het normaal dat je er last van hebt, en wat gebeurt er als het erger wordt, en is het gevaarlijk?
2. ik heb een groene aanslag rond mijn kiezen, wat is dit en wat kan ik er aan doen?
za, 04/06/2002 - 20:03 Permalink
de digitale tandarts

Beste Rosa,

allereerst bedankt voor het opnieuw stellen van je vragen.

Het terugtrekkend tandvlees wat je beschrijft noemen wij gingivarecessie.
Verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld poetstrauma; het tandvlees (=gingiva) raakt beschadigd door te hard en te intensief te poetsen met een harde tandenborstel.

Elders op deze site kun je meer over deze en andere oorzaken van gingivarecessie lezen door in het menu op informatie en vervolgens op tandvlees/parodontologie te klikken.

De gevoeligheid die je ervaart komt door blootliggende tandhalzen ten gevolge van het teruggetrokken tandvlees.

Het beste is dan om met een zachte borstel en speciaal daarvoor geschikte tandpasta ( bedoeld voor gevoelige tandhalzen) te poetsen.
Helpt dit niet voldoende dan kan je tandarts eventueel het blootliggend worteldentine afdekken met een beschermend (lak-)laagje.

De groene aanslag rondom je kiezen kan ik niet direct verklaren, maar is mogelijk het gevolg van bepaalde dieetgewoontes.
Groene thee kan bijvoorbeeld dergelijke aanslag veroorzaken.

Hopende je hiermee van dienst te zijn geweest,

De Digitale Tandarts.
zo, 04/07/2002 - 09:48 Permalink
de digitale tandarts

Een blootliggende tandhals is kwetsbaarder dan glazuur.

Glazuur lost minder snel op en is tevens harder. Hierdoor kan een blootliggende tandhals eerder worden beschadigd met zure dranken en/of poetsen en kan er ook eerder tandbederf in ontstaan.

Maar als er onder normale omstandigheden voldoende en op de juiste wijze gepoetst wordt, kan een blootliggende tandhals in een prima conditie blijven.

Met vriendelijke groet

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-09 16:14 ]
di, 04/09/2002 - 16:13 Permalink