Verstandskies

Author:
billie
Posted:
di, 09/14/2004 - 10:53
Hallo ik heb sinds vier dagen geleden me verstandkies aan onderzijde en bovenzijde laten trekken. Nu ging de onderste er heel moeilijk uit dus daar heeft hij in moeten boren zodat het er in stukjes uit kwam. Nu heb ik sinds zondag (vrijdag getrokken) last van vieze smaak in me mond en de wond stinkt ook nog eens waardoor ik lekker vies uit me mond ruik....

Ook heb ik nog last van de wond het is best wel een grote wond, ik weet wel dat ie niet zo snel geneest, maar ik heb nu een beetje pijn in de kaaklijn en omdat ik me kiezen aan die kant nog niet gebruik om te kauwen doen me tanden aan die kant nu ook even zeer. Met Ibrufen 600 die ik van de kaakchirurg mee heb gekregen gaat dat wel weer weg dus ik heb niet echt heel veel pijn...... alleen een klein beetje.

Heeft iemand een idee wat dit zou kunnen zijn??????
En hoe ik van die vieze smaak en ruikende mond af kan komen?
En hoe lang het duurt voordat ik weer aan de andere zijde kan gaan eten?.
De wond geneest binnen een paar maanden heb ik ergens gelezen?????

Alvast bedankt aan iedereen........
dj

Hoi,

Lijkt toch op alveolitis. Je kunt spoelen met 1,5% peroxide of met chloorhexidine, densnoods met lauw zout water, die dingen worden daar wel voor gebruikt maar het effect daarvan is niet bijzonder groot dacht ik. Het geneest vaak vanzelf maar heeft wel wat tijd nodig, spoelen of niet.
Zoek er maar eens op op het forum!

Doeg,
di, 09/14/2004 - 11:25 Permalink
Van Leeuwen

Chloorhexidine of waterstofperoxide kunnen inderdaad goede oplossingen voor dit probleem zijn. Bekende merknamen zijn Perio Aid en Corsodyl. Deze produkten zijn bij de apotheek te verkrijgen (tegenwoordig hebben veel drogisten ze ook). Lees wel eerst goed de bijsluiter!

Suc6

Gr. Maurice
di, 09/14/2004 - 20:22 Permalink
prondel

Al het een alveolitis is zou ik niet zelf gaan aanmodderen maar even met de kaakchirurg in questie contact opnemen. Zelf de mond spoelen is in dit soort gevallen net zo nuttig als niet spoelen, en corsodyl is apert ongeschikt voor een alveolitis.

(edit door dj: stukje weggehaald)
di, 09/14/2004 - 22:34 Permalink
Van Leeuwen

Zelf heb ik nooit gezegd dat Corsodyl tegen alveolitis helpt. Corsodyl wordt door kaakchirurgen vaak voorgeschreven na extracies. Ik heb ook nooit gezegd dat ik denk dat er sprake is van alveolitis.

(edit door dj: stukje weggehaald)

Gr. Maurice
di, 09/14/2004 - 22:55 Permalink
dj

Een bericht van de Digitale Tandarts hierover:

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=2027&highlight=alveoli…

uit "Regels en Tips":

"Behalve op http://www.tandarts.nl zijn er natuurlijk vele sites waarop tandheelkundige of algemeen medische informatie te vinden is. [..] Belangrijk is wel zich te realiseren dat er naast goede informatie op het internet (noot: waaronder dus deze site) ook verkeerde informatie te vinden is. Belangrijk is het om kritisch te blijven en dit soort informatie alleen als aanvulling op behandeling en informatie door een tandarts of andere geschikte behandelaar te gebruiken!"
wo, 09/15/2004 - 01:37 Permalink
billie

Chloorhexidine of waterstofperoxide kunnen inderdaad goede oplossingen voor dit probleem zijn. Bekende merknamen zijn Perio Aid en Corsodyl. Deze produkten zijn bij de apotheek te verkrijgen (tegenwoordig hebben veel drogisten ze ook). Lees wel eerst goed de bijsluiter!

Suc6

Gr. Maurice


Maar kan iemand me vertellen hoe lang de pijn nog duurt?
Ik spoel al met zout water helpt wel alleen is wel vrij pijnlijk?.
wo, 09/15/2004 - 11:15 Permalink
prondel

Zelf heb ik nooit gezegd dat Corsodyl tegen alveolitis helpt. Corsodyl wordt door kaakchirurgen vaak voorgeschreven na extracies. Ik heb ook nooit gezegd dat ik denk dat er sprake is van alveolitis.

Gr. Maurice

(in de quote stukje weggehaald door dj)

Best Maurice,

Je bedoeling is ongetwijfeld goed, maar Corsodyl na extracies is om de mondhygiene die lastig is rond de wond te waarborgen. Bij de gepresenteerde klacht haak je in op de spoelmiddelen die de goedwillende moderator presenteert. Dat is dus niet de manier.
Als de klacht bij mij zou lijken op een alveolitis is uitspoelen met 1,5% H2O2 dus de enige zinvolle methode. De wond uitspoelen en dus niet de mond spoelen.

(edit door dj: stukje weggehaald)

Er zit niet persoonlijks in de opmerking over het advies, maar het advies is in dit geval niet het juiste advies, echt.
De klacht was present, de oplossing ligt bij de behandelaar, niet bij goedwillend helpen met een, laat ik het dan zo zeggen, minder daadkrachtig advies.
wo, 09/15/2004 - 15:36 Permalink
prondel

Maar kan iemand me vertellen hoe lang de pijn nog duurt?
Ik spoel al met zout water helpt wel alleen is wel vrij pijnlijk?.


Beste is de kaakchirurg die je behandeld heeft te consulteren. Als het inderdaad een alvolitis is, dus een kneuzing van het bot/ slechte bloedsdoorstroming van het bot en daarna het afsterven van dat oppervlakkige stukje bot. Het uitsspoelen van de wond en het weghalen/wegspoelen van de los gekomen stukjes bot door de ontsteking verlichten de klachten. Het kan dan nog steeds enkele dagen tot zelfs 2 weken duren voor het helemaal rustig is.

Ook zou het kunnen zijn dat er een botstukje los ligt en dat dat in eerste instantie nog vast aan de kaak/botvlies zat. Dus loskomen na enkele dagen, maar dan zou de klacht minder heftig zijn. En losse deeltjes spoel je ook niet weg met een mondspoeling.

Succes
wo, 09/15/2004 - 15:43 Permalink
Van Leeuwen

Bij een klein percentage (2-5%) van de extracties van verstandskiezen, ontstaat er een ontsteking van de holte (alveole) waarin een tand of kies zat. Deze ontsteking wordt een alveolitis of dry socket genoemd.Bij alveolitis zal de dagen na het trekken, de wond steeds gevoeliger worden. De holte van de tand/kies is dan ook niet meer gevuld met een stolsel. Raadpleeg de behandelend arts en laat de wond bekijken.

Bij een normale wondgenezing speelt het bloedstolsel in de holte een belangrijke rol. Vanuit de wanden van de holte zijn bindweefselcellen in staat om in het stolsel te migreren. Langzaam (ongeveer 1 maand) wordt dit dan omgezet in jong bot, met daaroverheen tandvlees. Van groot belang is dan ook dit stolsel te laten zitten. Bijt na het trekken een half uur op een gaasje en spoel de eerste dagen niet te hard. Helaas is het bij u toch ontstoken geraakt.

Het werkingsmechanisme waarom soms dit stolsel verdwijnt en een ontsteking ontstaat is niet helemaal opgehelderd. Er zijn in ieder geval meerdere oorzaken in het spel. Wel is bekend dat sommige factoren de kans hierop groter maken: Roken, gebruik van de pil, een al aanwezige ontsteking en des te moeilijker het trekken gaat, des te groter de kans op alveolitis.
Als eenmaal alveolitis is geconstateerd, is er weinig aan te doen. Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan. Regelmatig uitspoelen van de holte met lauw (zout) water voorkomt dat er voedselresten in achterblijven en kan de genezing bespoedigen. Dit kan veelal makkelijk gedaan worden met een speciaal spuitje de monoject, welke veel praktijken in huis hebben. De behandelend arts kan pijnstillers voorschrijven om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

In sommige gevallen wordt de monoject met een antimicrobieel middel gevuld zoals waterstofperoxyde 1,5% of chloorhexidine 0,12-0,2%. Het is ook mogelijk een gaasje met een desinfecterend middel in de holte te stoppen.


Probeer dus eerst te achterhalen of hier echt wel sprake is van alveolitis; dit kan bijvoorbeeld door de behandeld arts te raadplegen. Indien er geen sprake is van alveolitis is het belangrijk dat u een optimaal mondhygienisch niveau bereikt zodat de wond netjes kan genezen.

Suc6

Gr. Maurice
wo, 09/15/2004 - 16:34 Permalink
dj

Wel,

Aangezien mijn eerste reaktie de aanleiding schijnt te zijn geweest voor eea het volgende:

- Ik ben van mening dat die eerste reaktie in ieder geval iets sterker had gekund. Dat is dus toegegeven.

(edit door dj stukje weggehaald)

Ik open een nieuwe thread: gedachten nav mogelijke alveolitis-casus

Hieronder zou het dus verder over Billy moeten gaan. (edit door dj stukje weggehaald)

Doeg,
wo, 09/15/2004 - 17:37 Permalink