Verstandskies

Author:
Myrhul
Posted:
di, 01/29/2002 - 13:21
Ik heb geen last van mijn verstandskies, er zit echter wel een klein gaatje in. Is verstandig hem er maar gelijk uit te laten trekken, gezien het beperkte nut van deze kies of kan ik hem toch beter laten vullen
de digitale tandarts

Eerlijk gezegd bestaan er geen duidelijke en wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor de verwijdering van verstandskiezen!

In elke individuele situatie moet een afweging gemaakt worden, dit gebeurt natuurlijk in samenspraak met de patient, waarbij de voordelen tegen de mogelijke nadelen moeten worden besproken.

Wat is de mogelijke schade die de kies kan veroorzaken als deze aanwezig blijft met daar tegenover welke schade kan ontstaan bij het verwijderen. Het risico op mogelijk letsel bij verwijdering is per individu verschillend. Dit is o.a. afhankelijk van de ligging en de vorm van de verstandskies.

Hieronder een aantal veel voorkomende indicaties waarom ze verwijderd worden:

- Ruimtetekort, waardoor ze bijv. scheef of niet geheel doorbreken.
- Ontsteking van het tandvlees wat vaak gedeeltelijk over de verstandkies heen ligt.
- Het niet goed kunnen schoonhouden van de kies, waardoor er tandbederf of tandvleesontsteking ontstaat welke de kies daarvoor ook kan aantasten.
- De moeilijkheidsgraad van het vullen van deze kies achter in de mond, kan zo hoog zijn dat de prognose niet goed is; trekken kan dan een betere oplossing zijn.
- De patient is niet in staat om de kies voldoende te poetsen, wat in een later stadium voor problemen kan zorgen.

Overigens de veel gehoorde opmerking dat de verstandskiezen de voortanden scheef drukken is niet juist. Uit onderzoek blijkt dat dit net zoveel gebeurt bij mensen met verstandskiezen als bij mensen zonder deze kiezen.

Het Vrije Universiteitsziekenhuis te Amsterdam is een langlopend onderzoek begonnen waarin mensen waarbij de verstandskiezen getrokken worden, vergeleken worden met mensen waarbij dat niet gebeurd is. De eerste onderzoeksgegevens worden echter pas over een paar jaar verwacht.

U zou met uw tandarts moeten overleggen over de verschillende voor- en nadelen in deze individuele situatie en samen met hem, voor de te volgen behandeling, moeten kiezen.

Succes!





[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-02-04 22:38 ]
ma, 02/04/2002 - 22:24 Permalink
Myrhul

Bedankt voor de reactie. Mijn tandarts geeft aan dat het trekken van de verstandskies het beste is. Aangezien hij een betere tandarts, dan een spreker is, kan hij mij niet duidelijk maken wat nou de voordelen zijn van trekken boven vullen.
Ik blijf toch met het gevoel zitten dat trekken een laatste optie moet zijn. Ik heb verder geen last van de kies, mijn gebit is verder oke en staat helemaal recht. Ook de bereikbaarheid van de kies is niet anders dan gemiddeld. Op basis van deze gegevens moet ik nou laten vullen of trekken?
di, 02/12/2002 - 16:38 Permalink