Tandsteen

Author:
Martijn
Posted:
zo, 12/02/2001 - 18:41
Ik heb erg veel tandsteen zitten op mijn voortanden, en op mijn 2 bovenste hoektanden zit in de hoek naar buiten toe een hoopje lichtgeel gekleurde tandsteen ( denk ik ).

Dit komt denk ik omdat ik altijd erg veel cola dronk, en niet altijd mijn tanden poetste. Tegenwoordig raak ik geen cola meer aan en poets minimaal 3 keer per dag en direct na maaltijden.

Ik ben er echter niet helemaal zeker van of het wel tandsteen is, of gewoon verkleuring.

Hoe ziet tandsteen eruit?
En is tandsteen wel weg te poetsen?
Moet ik dat door de tandarts laten weghalen en zo ja kan dat nog wel?
Heb ik nu niet blijvende schade aan mijn tanden ?
de digitale tandarts

Allereerst wil ik zeggen dat ik denk dat het geen tandsteen is. Cola is erg zuur en lost juist tanden en tandsteen op.
Tevens is het ook mogelijk om tandsteen van een kunstgebit afkrijgen door het in de zure azijn te leggen, zuren lossen dus verkalkingen op. Natuurlijk is het drinken van zure dranken geen goede oplossing om van je tandsteen af te komen.

Het drinken van de cola heeft bij jou waarschijnlijk het glazuur op je tanden gedeeltelijk opgelost (demineralisatie). Hierdoor worden deze plekken op je tanden in eerste instantie wit van kleur. Mocht je gelukkig nu op tijd zijn gestopt en goed zijn gaan poetsen, dan kan je voorkomen dat dit 'gaatjes' worden.

Het proces van tandbederf komt dan tot stilstand, maar door opname van kleurstoffen krijgen deze plekken vaak een wat andere (donkere) kleur dan de rest van de tand. Mogelijkerwijs zie jij deze vlekjes aan voor tandsteen.

Op de vraag of dit blijvende schade heeft aangericht, kan ik het volgende antwoorden: de plekjes zijn wel blijvend, je kan ze niet wegpoetsen of polijsten, maar je bent waarschijnlijk wel op tijd geweest voordat ze echt schadelijk werden.

Tandsteen boven het tandvlees ziet er zo uit:
http://www.tandarts.nl/imagesforum/tandsteen.jpg

Tandsteen is niets anders dan verkalkte plak (te lang blijven zitten dus), dit kan je zelf niet meer wegpoetsen. De tandarts of mondhygienist moet het dan weghalen.

Met vriendelijke groet.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-12-10 09:27 ]
ma, 12/03/2001 - 14:51 Permalink