Tanderosie na eetstoornis

Author:
Dominiqueje
Posted:
ma, 03/08/2021 - 20:39
Hallo mensen,

Gedurende 8 jaar heb ik dagelijks meermaals gebraakt. Dit met gevolgen voor mijn gebit. Ik denk dat ik ergens nog een beetje blij mag zijn, hoe mijn tanden eruit zien. Maar toch maak ik mij grote zorgen om de conditie van mijn gebit. Ik heb verschillende putjes, groeven en strepen en dan met name op mijn kiezen in mijn onderkaak. Gaatjes heb ik nooit echt gehad. Wel een paar beginnende gaatjes, maar deze hoefde nog niet gevuld te worden. Eentje geloof ik eens. Toch maak ik me ontzettend veel zorgen. Ik ben bang dat ik hierdoor vroeg een kunstgebit nodig heb. Ik heb nog wel wat last van reflux in de nacht. Dit maakt dat ik me dan nog meer zorgen maak. Het begint een beetje uit de hand te lopen. De hele dag ben ik bezig met mijn tanden. Voortdurend zit ik met mijn vingers te voelen of ze er nog allemaal in staan. Soms houdt het mij wakker en blijf ik bezig met poetsen, flossen, kijken etc.
Ik poets mijn tanden gemiddeld 3 keer per dag. Ik houdt na het poetsen de tandpasta altijd nog wat in mijn mond. Daarnaast flos ik dagelijks mijn tanden. Zodra ik iets zuurs gegeten of gedronken heb probeer ik altijd zo snel mogelijk mijn mond te spoelen. Daarnaast drink ik altijd zuurhoudende dranken met een rietje.

Heeft er iemand tips om tanderosie zo godd mogelijk te stabiliseren?
Of heeft iemand zelf ervaring met tanderosie door een eetstoornis, en hoe hier mee om te gaan?

Ik hoor het graag!

Liefs, Dominique
Lieneke

Ik heb eigenlijk een vraag terug: Wil je zo met je tanden bezig zijn of wil je het juist wat gaan loslaten?
Zo te lezen, doe je er eigenlijk al alles aan. Groefjes en dergelijke zitten van nature in je tanden en zullen ook niet weggaan. Ook de putjes zullen blijven ondanks je inzet. Ze zullen dan wel minder snel dieper worden.
Let je al op je ademhaling als je last hebt van reflux? Probeer er niet tegen te vechten maar naar een ontspannen buikademhaling te gaan. Wellicht helpt het je om te mediteren.

do, 03/18/2021 - 11:32 Permalink
Dominiqueje

Als antwoord op door Lieneke

Beste Lieneke,

Dankjewel voor je reactie! Ik zou het liefst alles wat losser willen laten. Maar het is meer de angst, wanneer ik niet mijn mondzorg controleer, mijn tanden uitvallen. Ik ben bang dat ik een slecht gebit gekregen heb na al die jaren.
Dankjewel voor je tip mbo reflux. Ik ga het vanavond uitproberen!

Groetjes!

vr, 03/19/2021 - 22:31 Permalink