tanderosie

Author:
hilde-gonde
Posted:
di, 07/10/2007 - 13:11
Hallo,
ik maak me een beetje zorgen, ik heb al een paar jaar zo een blauw laagje onderaan mijn tanden en daardoor wordt het onderste laagje een beetje doorzichtig, ik maakte me daar nooit zorgen om, maar nu is er zo'n stukje afgebroken van mijn bovenste tand, niet zo erg, maar ik weet niet wat de oorzaak is.
Ik heb gisteren op tv en relamespotje gezien van tanderosie en nu denk ik (hoop van niet) dat het tanderosie is.
Weten jullie misschien of het dat is, of dat het gewoon een tekort aan kalk is?
Ik ga elke 6 maanden naar de tandfarts, dus normaal zou ze dat blauw laagje toch gezien hebben?
Ik hoop dat jullie het weten.
Alvast bedankt
hilde-gonde

Zou het erg zijn als ik daar nog een paar maanden mee wacht?
Ik moet normaal 23 november naar de tandarts, zouden er nog stukjes kunnen afbrokkelen?
do, 07/12/2007 - 18:06 Permalink
Lieneke

Het kan zijn dat er meer afbrokkeld. Zeker als je ook knarst. Lees je vast in en bel gewoon voor een afspraak. Dan hoor je vanzelf wanneer je terecht kan.
do, 07/12/2007 - 18:25 Permalink
hilde-gonde

Ik knars niet,
mijn vriendin zegt dat je een mondspoelmiddel moet nemen en dat het dan overgaat, dat er dan niets meer gaat afbrokkelen. Is dat waar?
do, 07/12/2007 - 21:42 Permalink
Spiegeltje

Hallo,
Ik heb gisteren op tv en relamespotje gezien van tanderosie en nu denk ik (hoop van niet) dat het tanderosie is.

Voor tanderosie wordt geen reclame gemaakt :D . Helaas bestaan er geen middeltjes om eenmaal opgelopen tanderosie te genezen en die zullen er waarschijnlijk ook niet komen.

Of je echt tanderosie hebt kun je het beste aan de tandarts vragen. Dat het je niet eerder is gemeld kan zijn omdat je het niet hebt. Er is niet echt haast bij. Als het ernstig was had de tandarts er zeker een opmerking over gemaakt! Het is niet erg om een afspraak te maken met de tandarts voor over een paar weken. Dan weet je precies hoe het er voor staat. Ik zou me echter niet al te ongerust maken.

Je kunt wel uit je voedingspatroon afleiden of je een verhoogde kans op tanderosie hebt. Dit kan ontstaan na jarenlang veel frisdrank te hebben gedronken (vooral langzaam 'lurkend' aan een flesje) of andere zure dranken (icetea, wijn) of zelfs fruit. En dan vooral in combinatie met verder een goede mondhygiene (veel en lang poetsen). Als je je hierin herkent moet je dat veranderen (uiteraard wel gewoon 2x per dag minimaal 2 minuten poetsen + interdentaal reinigen met stoker, floss of ragertje).

Af en toe een glas frisdrank kan niet echt kwaad, als je maar een uur wacht met poetsen en het totaal aantal eet/drinkmomenten (*) niet boven de 7 uitkomt.

Een mondspoelmiddel helpt niet beter dan spoelen met leidingwater als je iets zuurs hebt gegeten of gedronken. Ook is kalkgebrek niet de oorzaak. Dat is in vrijwel alle gevallen een verkeerd voedingspatroon.

(*) onder drinkmomenten wordt verstaan zure dranken. Niet zure dranken als koffie, thee, melk en water vallen daar niet onder.
vr, 07/13/2007 - 11:30 Permalink
hilde-gonde

Ik bedoelde een reclamespotje van tandpasta voor tanderosie
:) Ik mag vandaag nog eens langskomen, het zou van tandenknarsen kunnen zijn zegt ze, maar voor zover ik weet, doe ik dat niet,..
vr, 07/13/2007 - 12:06 Permalink
Spiegeltje

Ik bedoelde een reclamespotje van tandpasta voor tanderosie

Oké, meen zoiets wel eens een keer te hebben zien langsgekomen. In het algemeen geldt dat de voorlichting bij zo''n spotje bedoeld is om een product te slijten, in dit geval kennelijk een tandpasta die (preventief) gericht is tegen tanderosie. Hoe meer mensen denken dat ze baat bij het product hebben hoe beter. De koppeling met voorlichting wordt alleen gedaan om het geheel meer vertrouwen te geven (soortement van Postbus 51 spotje).

Ik ben zo vrij om, zelfs zonder het spotje goed te hebben bekeken, al te stellen dat die tandpasta niets doet om tanderosie tegen te gaan of te herstellen. Als die suggestie ervan uit mocht gaan, dat kan ik niet beoordelen want ik heb het spotje niet nauwkeurig bekeken, is die reclame misleidend en zou daarom verboden moeten worden. Ik zal er eens op letten.
vr, 07/13/2007 - 13:12 Permalink
Lieneke

Proglasur bedoel je...zit gewoon fluoride in...en is een tandpasta die niet zo 'hard' is: geen partikels die de tand nog eens extra laten afslijten. Dat is alles...kan je ook bij gewone tandpasta's vinden.
za, 07/14/2007 - 09:08 Permalink
hilde-gonde

Hey allemaal,
bedankt voor jullie antwoorden,
Ik ben gisteren nog naar de tandarts geweest en ze zegt dat het geen tanderosie is, het is niets om me ongerust over te maken, dat blauwe, doorzichtige laagje gaat afslijten ofzo, het is een wonder dat ik dat ng heb, normaal moest dat al lang geleden weggeweest zijn,
ik maak me er niet ongerust over, maar als dat bauwe laagje gaat afslijten, ga ik kleinere tanden krijgen, vind ik wel jammer, maar misschien is het wel mooi, er zijn veel ergere dingen
Groetjes Katharina
za, 07/14/2007 - 11:31 Permalink
Spiegeltje

Proglasur bedoel je...zit gewoon fluoride in...en is een tandpasta die niet zo 'hard' is: geen partikels die de tand nog eens extra laten afslijten. Dat is alles...kan je ook bij gewone tandpasta's vinden.


Heb het filmpje intussen op internet (you tube) bekeken. De claim is: "Proglasur versterkt het tandglazuur en helpt tegen tanderosie".

Tja, strikt genomen niet onjuist omdat een sterk glazuur de kans op tanderosie inderdaad verminderd. Wat ze er inderdaad (logischerwijs) niet bij vertellen is dat zowat iedere tandpasta met fluoride die werking heeft. Dan geef ik toch de voorkeur aan een tube van de AH voor 50 eurocent boven een tube Prolasur van meer dan 4 euro. Verder is op de site niks wetenswaardigs te vinden over Proglasur.

Met de voorlichting in het filmje is niks mis. Er wordt zelfs niet gezegd dat je in plaats van al die preventieve maatregelen (voeding, drinkgewoonten) Proglasur kunt gebruiken. Gezegd wordt daar naast zou je Proglasur kunnen gebruiken.... Knap spotje. Ben alleen blij dat ik er niet in trap.
za, 07/14/2007 - 12:44 Permalink
Mignon

Katharina,

het doorzichtige laagje aan de snijrand van je voortanden is bij 'jonge' tanden inderdaad een normaal verschijnsel. Afhankelijk van de beetrelatie en eventueel aanwezige mondgewoonten zal dit laagje rond de pubertijd verdwenen zijn. Dit geldt ook voor de zogenaamde mamelons; ertikale groefjes in het tandoppervlak. Erosie kan inderdaad dezelfde verschijnselen geven. Fijn dat het bij jou om de eerste optie lijkt te gaan!

Gr, Mignon
zo, 07/15/2007 - 20:33 Permalink