Steken op en af kaak of kies?

Author:
Dennisz
Posted:
wo, 03/29/2023 - 19:04
Hoi,

Ik heb sinds 2 dagen op willekeurige momenten steken aan de linkerkant. Kan niet aanwijzen waar het precies zit. Het is een indringense stekende pijn, diep ook. Soms lijkt het boven te zitten, soms onder. Achterin, voor het oor zeg maar. Geen pijn bij eten or warm/koud.
Ik heb geen best gebit maar wel onderhouden, laatste x MH pas paar weken terug.
Ik loop al wel langer met stijve kaken, druk op ondertanden voor (daardoor denk ik), tong perst tegen verhemelte, ik bijt niet, het is verkramping. Kan dan ook mijn mond niet makkelijk wijd openen.
Maar deze steken zijn nieuw. Kan dit erbij horen? Of kan het alsnog een vulling of kies zijn?
Dennisz

Dank: maar die stijve kaken en spanning en moeite mond te openen had ik al langer. Nu ook die steken steeds met die vage, niet helder te lokaliseren pijn. En nu alleen links. Kan gewoon kauwen, geen warm-koud pijn. Kunnen die steken er als het ware dus later bijkomen?

Als het een probleem zou zijn met een wortel, kies of abces, dan is er altijd gelokaliseerde pijn en ook kauwen en warm/koud?
wo, 03/29/2023 - 22:32 Permalink
Dennisz

Toen ik dit postte was de klacht links. Nu links weg en rechts aanwezig. Nog steeds zware kramp vanuit waar kaak open gaat, en scherpe steken rechts onderkaak, maar ook soort van boven. Als een aanval, duurt een minuut of twee max. Trekt weer weg, is dan wat gevoelig maar kan prima eten, drinken. Kunnen die steken bij klemmen en kaakklachten horen? Kan mijn mond niet makkelijk wijd open doen en hele kaak zit onder spanning.
zo, 04/09/2023 - 22:15 Permalink
Dennisz

Heb de afspraak naar as dinsdag kunnen zetten.

Toch nog wat vragen vooraf.
Kaak is dus al weken stijf vanuit het gewricht bij de orgen. Spanning erop, mond moeilijk ooen.
Maar nu dus die aanvallen van stekende, heftige pijn. Ik kan gewoon eten, kauwen, drinken. Lag met een uur met die kaak op een massagetafel, niets aan de hand. Sluit dat een kiesproble niet uit?
Het komt op als ik praat, fiets in de wind, mijn gezicht draai, pure willekeur. En dan is het er max een paar minuten. Heftig maar kort dus. Begint rechtsboven en straalt dan uit naar hele rechterkant.
Het klinkt als aangezichtspijn vanuit de zenuw die in de kaken loopt, is iemand hier bekend mee?
do, 04/13/2023 - 19:31 Permalink
Dennisz

Nou, bij de TA geweest. Foto gemaakt, geen ontstekingen. Verwijzing naar kaakfysio voor klemmen gehad. Aangezichtspijn lijkt haar stug. Ze blies koude lucht op de plek (ongeveer) en wekte daarmee de pijn op. Blootliggende tandhals/been zegt ze. Ze heeft er een goedke dat vies smaakt opgesmeerd. Mag komende week nog een vulling die los zou kunnen komen vervangen, maar daar komt de pijn niet van zegt ze.
Kan zo’n bloodliggende tandhals zoveel zenuwachtige pijn geven die uitstraalt? En zo random qua wanneer het opkomt?
di, 04/18/2023 - 09:28 Permalink
Dennisz

Je bedoelt gaatjes en ontstekingen kun je zien op een detailfoto maar een breuk niet altijd?
Een breuk zou je dan weer moeten merken met bijten?

Ik smeer nu sinds 2 dagen sensodyne rond die gevoelige plek. Als ik het erop smeer, wek ik die zenuwpijn op. Klinkt dat idd als gevoelige of blootliggende halzen? Dat trekt dan wel weer weg en dan heb ik de hele nacht geen lasz
do, 04/20/2023 - 22:17 Permalink
Dennisz

Maar een ontsteking is ook niet áltijd te zien? In een pre-fase ofzo?

De kies zelf doet geen pijn bij aanraken of kauwen. Het is het bovenste randje, richting tandvlees dat idd ‘bloot’ ligt. Heb het idee dat het smeren van Sensodyne het iets minder maakt. Het smeren zelf doet pijn maar daarna is het een tijd weg. Verder eigenlijk alleen doe doortrekkende pijn bij een koude slok water of bier of koude wind, ijsje.
Hoe onderscheid ik een blootliggende tandhals van het evt hebben van den zenuwontsteking/pulpitis?
Nogmaals, wel dinsdag al bij de TA geweest en die zei ‘niets ernstigs’ en op de foto niets te zien, geen gaatjes en geen ontsteking.
za, 04/22/2023 - 15:08 Permalink
Tandarts_Richa…

idd niet altijd te zien. Als ik iets niet kan vinden stuur ik de client naar huis totdat de oorzaak v de pijn duidelijk is. Als u de tandhals raakt en het gevoelig is dan kunt u ervan uitgaan dat dat de oorzaak is. Bij pulpitis hoeft de tandhals niet gevoelig te zijn. Nog een keer terug en tandhals aanwijzen en laten beoordelen.
za, 04/22/2023 - 23:54 Permalink
Dennisz

Maar pulpitis is ook niet zien op de rontgenfoto? De steken en uitstralende pijn zijn stabiel en tredem 2-3x per dag op. Vaak met koud drinken of bij een onverwachtse beweging met de mond open. En dus bij het opsmerem van de Sensodyne.

Snachts geen last en tussen de steken door ook niet. Foto afgelopen dinsdag liet dus niets geks zien en pijn is daarna niet erger of vaker geworden. Wellicht zelfs iets minder heftigs. De steken houden seconden aan, soms iets langer, nooit heel lang.

Heb mijn TA nog gemaild en ze mailde terug: er kan niets ernstigs zijn.

Klinkt dit nog steeds als een probleem met de tandhals? Er zit daar wel een randje maar kan die pijn zo naar uitstralen? En waarom doet het met het ene glas koud drinken wel pijn en met het andere niet?

Dank alvast, ik ga morgen op vakantie en hoop dat het iig niet erger wordt.0
di, 04/25/2023 - 18:48 Permalink
Dennisz

Dank. Inmiddels 2 dagen onderweg op vakantie. Aanvallen zijn minder. Een ijsje eten activeerde de pijjn wel, die direct uitstraalde naar mijn kaak. Verder af en toe wat gevoelig, niet de kies met kauwen or druk maar als de lip zeg maar over die gevoelige plek bij de tandhals/wortel gaat.
Ik smeer elke avond Sensodyne, dat doet nog wel pijn.
do, 04/27/2023 - 22:55 Permalink
Dennisz

Sensodyne smeren blijft de pijn opwekken. Ik doe het elke avond na het tandenpoetsen. Na hoe lang zou het écht moeten werken?
Als het een wortel of pulpitis probleem is, zou je dan ook die pijn kunnen opwekken met het smeren van tandpasta met je vinger op 1 plek?

Note: die tandpasta kan na een nachtje wel bijten op je lippen en slijjmvliezen lijkt het?
do, 04/27/2023 - 23:26 Permalink
Tandarts_Richa…

Kan, kan, kan...er kan zo veel. Dus mijn antwoord is , ja het kan. Negatieve energie.... Uw ervaringen nogmaals in de mond laten beoordelen om de oorzaak te vinden. Voor mij zo niet duidelijk aan te geven. Ik gok...de tandhals....Maak een afspraak voor als u terug bent.
vr, 04/28/2023 - 09:32 Permalink
Dennisz

Afspraak staat voor de 8e, meteen na terugkomst.

Ik probeer uit te vogelen of het erger kan worden en wat het is.

Kan er niet bij dat kauwen pijnloos is maar er een aantal aanvallen per dag zijn bij kou en Sensodyne. Ook, als ik met mijn vinger omhoog ga op het tandveels, richtint de neus, waar het tandvlees ophoudt is het gevoelig - geen pijn maar ‘apart’. Kan de tandhals de zenuw omhoog ook irriteren? Of wellicht de Sensodyne?
vr, 04/28/2023 - 13:28 Permalink
Tandarts_Richa…

Probeer dat niet zelf uit te vogelen, u komt er niet uit. Laat het aan de professionals over. De tandhals is "levend" uw glazuur niet vandaar dat u het voelt bij stimulatie en niet bij uw glazuur dat "dood" is. Raak uw huid, u voelt het, dat is "levend" raak uw nagel , u voelt het niet , dat is "dood' zit geen gevoel zenuwen in..
vr, 04/28/2023 - 18:18 Permalink
Dennisz

Dank u bent erg vriendelijk. Ik heb last van de plek maar ook van hypochondrie en spanning enzo.
Het is een vreemde plek, nooit gehad dit. Ik heb het idee dat die Sensydone helpt voor de zenuwpijn maar tegelijk een ander soort irritatie veroorZaakt
vr, 04/28/2023 - 20:25 Permalink
Dennisz

De dagen gaan grotendeels pijnloos voorbij. Maar zeker bij een eerste slok koud water of andere drankjes en zo nu en dan bij wind of temperatuurovergang naar koud schiet het er weer in. Net als bij tandpasta erop smeren.

Wat zou ik nog meer moeten merken bij een barst of losse vulling? En hoe zouden die klachten verschillen van de klachten van de pijnlijke tandhals? Ik lees over barsten in tanden en dan ook alleen klachten bij koud.
di, 05/02/2023 - 21:40 Permalink
Dennisz

In het kader van het is netjes ook terug te koppelen:

Vanochtend bij de TA geweest. Hij zag idd een blootliggende tandhals, dentine ofzo? En wat caries op die plek richting/onder tandvlees.

Dat heeft hij gevuld. Volgens hem kan dit absoluut de oorzaak van die stekende en trekkende zenuwpijn bij koud zijn.

Hij adviseert ondanks deze reparatie gewoon een paar x per week Sensodyne te blijven smeren.
ma, 05/08/2023 - 11:40 Permalink
Dennisz

Als ik er net Sensodyne opsmeer is de hals toch nog wel gevoelig met wat doortrekken naar de kaak. Wel overdag amper last gehad na het vullen. De TA raadde aan om Sensodyne te blijven smeren dus blijkbaar verwacht dat het gevoelig is en misschien altijd wel blijft?
di, 05/09/2023 - 23:18 Permalink
Dennisz

De pijn is 2 maanden weggeweest maar heb de laatste maand ook geen Sensodyne meer gesmeerd, had de tandarts wel aangeraden, aantal keer per week. Sinds twee dagen is het weer gevoeliger met lucht erlangs, plots andere gezichtsuitdrukking etc. Zou dat blijven smeren van Sensodyne op die gevoelige plek dan toch zin hebben; ondanks dat er een vulling is geplaatst.
wo, 07/05/2023 - 18:47 Permalink