Ruim 7 gaatjes? Klopt dit?

Author:
Vivian89
Posted:
vr, 09/01/2023 - 09:04
Goedemorgen,

Ik ben heel erg benieuwd of er sprake is van gaatjes in dit gebit. Tot en met 2021 waren er geen gaatjes geconstateerd. Ivm gestopte tandarts (was werkzaam als zelfstandige tandarts praktijk) en praktijk overname spreekt de nieuwe tandarts (werkzaam in een tandartsenpraktijk met meerdere tandartsen) van ruim 7 gaatjes. Kunt u aangeven of dit klopt?
Tandarts_Richa…

Er zijn meerdere beginnende plekjes maar die zijn nog niet door het glazuur dus hoeven nog niet aangepakt te worden. De vier in de linker boven en onderkaak gevonden "gaatjes" zou ik ook aanpakken. 25.26.35,36.......24 kan ik niet goed beoordelen dus twijfel.16 zou ik nog niet doen. In 2021 waren er links enige die net wel of net niet door het glazuur zijn.. dus ik kan begrijpen dat uw tandarts dat in de gaten heeft gehouden, gemonitord. Maar wat heeft u gedaan tussen 2020/2021 en 2023.. Gebruikt u wel ragers elke dag???>of andere reiniging hulpmiddelen voor tussen de tanden en kiezen. Let op uw voeding/drank gebruik... beperk het aantal invloed momenten op uw gebit tot 6. etc etc. dit gaat fout. Op de status praesens v uw gebit zie ik maar 5 aantekeningen niet 7. Maar ik ben niet goed in rekenen.
vr, 09/01/2023 - 13:39 Permalink
Tandarts_Richa…

Bent u wel elke 6 mnd voor controle geweest...maar dan nog kan het zijn dat ik niet alles in de mond kan zien daarom het belang v x-foto om intern te kunnen bekijken en dat is ook niet heilig..,dus combinatie v factoren. Houdt voor 7 dgn bij, met tijden, wat u drinkt en eet...en doet om uw gebit schoon te houden..Daaruit zou misschien een conclusie getrokken kunnen worden waar het fout gaat.
vr, 09/01/2023 - 13:46 Permalink
Vivian89

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Goedemiddag Tandarts,

Bedankt voor uw reactie. Ik heb in de afgelopen dagen 2 tandartsenpraktijken bezocht, de eerste gaf aan dat er 5 gaatjes zijn. De tweede tandarts vertelde dat er 3 gaatjes zijn, ze noemde 25, 26 en 36. Verder noemde ze vier opkomende gaatjes. Maar ik weet niet waar precies.

Tandarts, als ik het goed begrijp bedoeld u dat u ook ziet dat ik gaatjes heb? Ik heb tot vorige week begrepen dat m’n voormalige tandarts zei dat ik geen gaatjes zou hebben. Links onder heb ik de afgelopen 2 jaar op en af wel een kloppend gevoel gehad, maar m’n tandarts gaf aan dat ik een mondbitje moest dragen bij slapen.

Begrijp ik dat uw advies is dat ik vier tanden de linker boven en onderkaak 25.26.35,36 nu het beste kan laten vullen?

Tussen 2020, 2021 en 2023 poetste ik 2 keer per dag. Ik gebruikte af en toe ragers. Ik heb ongeveer 1,5 jaar gezocht naar een tandarts. Maar het was lastig 1 te vinden en ik had het idee dat de grotere praktijken eigenlijk aan me wilde verdienen. Ik heb in de afgelopen jaren 2 keer de mondhygnist bezocht. Ik zal aankomende week de mondhygnist bezoeken na een jaar denk ik.

Ik vroeg me ook af of u verstandig vind dat ik nummer 35 en 16 moet laten vullen?
vr, 09/01/2023 - 15:14 Permalink
Tandarts_Richa…

Helaas alle praktijken moeten verdienen... Het is een onderneming geen charitatieve instelling. Alle prijzen worden voor ons door NZA bepaald hebben wij niets over te zeggen. Lees mijn advies hierboven wat gaatjes betreft. Niet elke dag tussen alle tanden en kiezen een rager gebruiken vind ik zeer onverstandig. Zie alle defecten...zijn allemaal tussen de kiezen waar een tandenborstel niet maar een rager wel kan komen. Wanneer bent u voor het laatst bij de tandarts geweest??. Blijkbaar gaat er iets fout. Houdt bij zoals ik heb aangegeven en bespreek dat met de mondhygiënist. Laat ook daadwerkelijk zien hoe u reinigt er gaat iets fout. Dat v niet elke dag een rager gebruiken is er een. Als al beginnende "gaatjes" zijn niet elke 6 mnd naar de tandarts gaan is nr 2. Foto v 2021 was niet alarmerend maar toen is iets fout gegaan. Dus in twee jaar tijd.
vr, 09/01/2023 - 22:06 Permalink
Vivian89

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor uw reactie Tandarts,

Ik gebruik de ragers van Gum, maar kunnen die ragers tussen de kiezen komen? Want dat lukt mij met een flosdraad wel maar met een rager niet.

Ik ga maandag naar de mondhygiënist. En eind september zou ik dan de afspraak hebben staan om 3 gaatjes te vullen.

Ik heb uw vorige bericht gelezen. Alleen vroeg ik mij af wat u bedoeld met quote: De vier in de linker boven en onderkaak gevonden "gaatjes" zou ik ook aanpakken. 25.26.35,36.......24 kan ik niet goed beoordelen dus twijfel.16 zou ik nog niet doen unquote.

Ik zie “gaatjes” tussen haakjes staan, vandaar dat ik in de war ben. Bedoeld u dat u 25 , 26, 35 en 36 ook ziet als gaatjes die ik het beste kan laten vullen?
za, 09/02/2023 - 12:23 Permalink
Vivian89

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste Tandarts,

Bedankt voor uw bericht. Ik zal de gaatjes vullen. Maar de nieuwe tandarts heeft nog niet de oude foto’s gezien. Kan dit effect hebben op het oordeel van hem om 5 gaatjes te vullen? Ik had het idee dat alleen 36 een gaatje had. Bij de rest voel ik niks. Ik zie wel donkbruine aanslag tussen de hoeken van waar de ragers z’n werk deden. Ik had de oude tandarts in 2021 hierover gesproken. Hij zei dat het komt in verband met teruggetrokken tandvlees. Is het verstandig om na elke maaltijd te flossen en ragers te gebruiken?
zo, 09/03/2023 - 17:22 Permalink
Tandarts_Richa…

Je gaat toch niet zelf de gaatjes vullen ??.Heeft u mijn verbaasde vraag hierboven gelezen of u een rager gebruikt. Ik ben blij als mijn cliënten 2xdgs een rager gebruiken, minimaal 1xpd.n Het gaat om de meest recente foto. De oude foto's geven een beeld v progressie v defecten.
zo, 09/03/2023 - 20:56 Permalink