Resorptie/wortelkanaalbehandeling

Author:
Reeltje
Posted:
vr, 02/02/2024 - 20:07
Ik heb een vraag over mijn kies. In september heb ik een wortelkanaalbehandeling gehad. Eerst een ‘tijdelijke’ bij de spoed tandarts gezien mijn tandarts op vakantie was. Toen gingen ze het bij mijn tandarts afmaken, echter konden ze het 3e kanaal niet vinden en moest ik weer een nieuwe afspraak. Die 3e keer was het wel gelukt en was het dus klaar.
Vandaag was ik weer bij de tandarts voor de gewone controle. Een paar dagen eerder kreeg ik ineens een bobbel op mijn tandvlees, precies bij die zelfde kies. Er komt sochtends een druppeltje viezigheid uit maar meer ook niet. De ene keer is het weer dikker, maar bijvoorbeeld nu is de bult zo goed als weg sinds gister avond. De tandarts heeft vandaag dus ook weer een foto gemaakt.
Ze had het over dat de wortel waarschijnlijk aan het resorberen is.

Nu is mij nog niet helemaal duidelijk. Hoe kan dit? Komt dit door de wortelkanaalbehandeling? Is er dan iets mis gegaan? Of is dit een complicatie die vaker voor komt? De wortelkanaalbehandeling was al niet goedkoop, dus ik zou er heel erg van balen dat dat dus voor niets is geweest.

Waar ik nog meer van zou balen is als de tand er dus uit moet. Ze zei dat ik het in de gaten moest houden en als het erger wordt dat hij dan waarschijnlijk eruit moet. Op mijn vraag hoe dan verder kreeg ik het antwoord dat we tegen die tijd dan wel kijken wat de opties zijn. De tandarts was al weer weg toen ik klaar was met het schoonmaken door de assisente. Ik vroeg nog (aan de assistente dus) hoe lang ik het dan moest aankijken of wanneer ik aan de bel moest trekken. Ze zei als het ineens erger wordt dan nu of pijn gaat doen. Dus zoals het nu is, zou ik nog tot de volgende controle mee door mogen lopen..

Oh en ik vroeg, aan de tandarts, nog of ik dan geen antibiotica moest krijgen of zo. Toen zei ze, weet je wat ik geef je antibiotica mee. Ik weet dus niet zo goed of de antibiotica uberhaupt een functie kan hebben hierbij? En zo ja, waarom ze het dan niet in eerste instantie al mee gaf. Gezien ze er zelf niet mee kwam, maar het wel zo makkelijk meegaf toen ik vroeg of het nodig was. Ik zou het ook niet oké vinden als ze het alleen maar mee gaf voor mijn geruststelling of zo.

Hopelijk hebben jullie wat antwoorden voor mij.
Tandarts_Richa…

Resorptie is een complicatie dat vaker voorkomt. Een goede behandeling maat een AB kuur overbodig. Een AB kuur onderdrukt de ontsteking maar haalt de oorzaak niet weg. Helaas het kost geld maar ik zou het advies v e endodontoloog inwinnen. Verwijzing door uw tandarts. En als de endodontoloog aangeeft met een herbehandeling de kies te kunnen redden dan zou ik dat goed overwegen ondanks de kosten. Anders is de kies verloren. Daarna een vervanging, maar ook dat kost geld. Ik hoop dat u een goede tandarts verzekering heeft.
vr, 02/02/2024 - 23:29 Permalink
Reeltje

Bedankt voor je reactie!
Is het iets wat uit zichzelf over kan gaan/stoppen? Gezien mijn tandarts zei om het in de gaten te houden of het erger wordt, zo ja dan pas aan de bel trekken.
Kan ik zo’n verwijzing gewoon zelf ‘eisen’ bij de tandarts?
za, 02/03/2024 - 13:36 Permalink
Tandarts_Richa…

`Denk niet dat het uit zichzelf over gaat ook niet met een AB kuur. Eisen is niet netjes, gewoon vragen. Vaak is zo'n kies verloren soms met een herbehandeling langer te houden , dus misschien denkt uw tandarts...wachten tot u last heeft en dan verwijderen. Maar ik kan natuurlijk niet weten wat uw tandarts denkt.
zo, 02/04/2024 - 00:07 Permalink