Pijnschok bij koud drinken

Author:
Richelle71
Posted:
do, 10/26/2023 - 22:55
In februari heeft mijn tandarts een oude grote vulling van een kies vervangen (enerlaatste rechtsboven, grote kauwkies). Ik had geen problemen met die kies/vulling, maar hij zei dat 'ie vanwege een barstje toch een keer zou breken. Zijn advies was daarom de vulling alvast te vervangen. Wat heb ik nu spijt dat ik daar in mee ben gegaan.

Tijdens de behandeling ging er iets mis. Na het boren draaide hij dat metalen vulding aan. Daarna draaide hij zich even om om iets te pakken toen ik opeens een doffe knal/implosie hoorde/voelde. De kies brak af.. Hij keek bezorgd. Ik kon op dat moment niet praten. Hij zei niet veel. Hij vulde de kies (voor mijn gevoel) wat gehaast. Waarom weet ik niet. Die vulling is waarschijnlijk in plaats van groot erg groot geworden. Misschien deels te ver afgebroken. Hij moest diep boren (zei hij vorige week).

Begin september had ik mijn halfjaarlijkse controle afspraak. Ik had weinig tot geen last gehad van de nieuwe vulling. Af en toe een wat apart gevoel, maar niet noemenswaardig. Echter had ik bij de enerlaatste kies onder nu een fistel (dus recht onder die opnieuw gevulde kies). Ik heb 5 jaar geleden een wortelkanaalbehandeling gehad in die (onderste) kies. Hij wilde voor de zekerheid een foto maken. De foto maken voelde vervelend door de grootte/vorm van het plaatje (hij gaf dit van tevoren ook aan). Er bleek weer een ontsteking te zitten en ik heb inmiddels een afspraak staan in december voor een (tweede) wortelkanaalbehandeling. Dit keer bij een specialist/endotontoloog.

Sinds die controle afspraak (en foto) heb ik opeens een probleem met die (afgebroken) kies bovenin waarvan de vulling vervangen is. Wat best raar is, want het ging een half jaar lang goed. Het probleem: wanneer ik iets kouds drink dan krijg ik een pijnlijke 'schok' in die kies (of zenuw?). Een gemene dubbele steek. Een tik. Ik hoor/voel ook letterlijk een tik. Echt vanuit binnenin zeg maar. Ik gil het dan letterlijk even uit door de schrik/pijn. Ik weet dat het steeds gebeurt als ik iets kouds drink, maar toch komt het steeds op een onverwachts moment. Ik ben 52 en heb vaker gevoelige tanden/kiezen gehad, maar dit is echt next level. Ik durf niks kouds meer te drinken. Ik spoel na poetsen met lauwwarm water, etc. Ik heb geen pijn bij bijten en kauwen.

Dit kan toch niet door het maken van die foto veroorzaakt zijn?

Als dit door krimpen/uitzetten komt doordat de vulling zo groot is blijft dit dan zo? Dat ga ik echt niet trekken.

Halverwege september moest ik naar mondhygiëne. Heb meteen het probleem gemeld. Een andere tandarts keek er even naar. Wat blaastestjes gedaan. Geen last. Hij kon dus niet direct iets ontdekken. Laagje fluoride gedaan. Hij raadde aan om Sensodyne te gaan gebruiken. Hij verwachtte dat het binnen een paar weken vanzelf zou verdwijnen. Dat deed het niet, dus vorige week terug naar mijn eigen tandarts.

Inmiddels was ik overgestapt op Elmex Sensitive Professional tandpasta (en idem mondwater), omdat mijn mond geïrriteerd voelde na 1,5 week Sensodyne Fresh Mint. Dat was binnen twee dagen nadat ik was overgestapt op Elmex over. Toeval of niet, ik weet het niet. Even googlen leert in ieder geval dat ik niet de enige ben met een reactie op Sensodyne. Maar dat terzijde..

Mijn tandarts heeft wat testjes gedaan. Hard tikken etc., ook op kiezen ernaast, maar kon geen oorzaak vinden. De vulling was niet te hoog (getest door op zo'n blaadje te bijten). Hij heeft geen foto gemaakt. Hij zei wel dat mijn tandvlees erg onstoken was. Ik was kort ervoor bij de mondhygiënist geweest wat dat misschien/waarschijnlijk (mede?) veroorzaakt heeft? Het probleem met de 'gevoeligheid' had ik al voor de mondhygiëne afspraak. Ik vroeg ook nog of de 'gevoeligheid' van boven veroorzaakt kan worden door de ontsteking van onder (iemand had het over 'weerpijn'), maar hij reageerde niet overtuigd.

Er zat een scherp randje aan de binnenkant van de gevulde kies wat me al sinds februari irriteerde. Dat heeft hij bijgeslepen. Weer een laagje fluoride gedaan. Diezelfde avond merkte ik al dat dat niet had geholpen tegen de 'gevoeligheid' ⚡️

(Ik schrijf gevoeligheid tussen aanhalingstekens omdat ik het een understatement vind. Ik schrik me steeds de pestpokke.. Dit is geen gewone gevoeligheid.)

Als het probleem aanhoudt dan moet ik weer aan de bel trekken zei hij. Dat zal ik zeker doen.

Gisteren ook maar een nieuwe elektrische tandenborstel gekocht (Oral B IO3, met sensitive stand en sensitive/gentle borstels).

Ik ben hiervoor niet bij de huisarts geweest. Zou ik antibiotica moeten vragen?

Is mijn verhaal misschien herkenbaar voor iemand? Of heeft iemand advies?
Tandarts_Richa…

Waarschijnlijk is de knobbel gebroken door de barst in de kies. Vaak bij "oude" amalgaam vullingen door uitzetting v h materiaal. Goed dat preventief al begonnen is. Helaas is gebeurd waar wij bang voor waren.
Een WKB kan helaas complicaties geven, een fistel door die complicatie, een endodontoloog kan dan her behandelen....indien mogelijk.
Niet door de foto. Maar soms toevallig tegelijkertijd geeft de zenuw toch problemen, misschien door de barst in de kies. Mogelijk ook een wkb afhankelijk v hoe de kies gebarsten is anders, jammer genoeg, verlies v d kies.
AB kuur heeft geen zin.. eerst de oorzaak vinden. Dat kan soms moeilijk zijn als er geen duidelijk oorzaak is te waarnemen.
Gevoeligheid v onder kan soms waargenomen worden als gevoeligheid boven als gevolg v uitstraling. Maar meestal als er een fistel is dan heeft men geen pijn meer aan een kies.
Bij twijfel toch uw tandarts raadplegen.
vr, 10/27/2023 - 19:27 Permalink
Richelle71

Dank je.

De ontsteking aan de eennalaatste kies rechtsonder is vorige week behandeld door een endotontoloog door middel van een wortelkanaalbehandeling. Ik vertelde hem kort over mijn klachten aan de kies rechtsboven. Hij wist het probleem binnen een minuut te lokaliseren met lucht (in tegenstelling tot mijn eigen tandarts en zijn collega's waar het drie afspraken kostte om een probleem te constateren). De wachttijd voor behandeling bij de endotontoloog is helaas (te) lang. Een afspraak had pas gekund in Maart.

De situatie met de eennalaatste kies rechtsboven is dat ik nog steeds alles in de magnetron opwarm omdat koud klachten geeft. Het voelt ook steeds vaker zeurderig als ik niet drink/eet. Ook lijkt het dat hoe kouder het buiten wordt hoe meer last ik krijg.

Ik ben twee weken geleden een derde keer teruggeweest naar mijn tandarts. Dit keer maakte hij een foto en constateerde een barstje in de kies. Hij stelde een wortelkanaalbehandeling voor zodat ik van de pijn af ben. Deze staat gepland bij zijn collega volgende week.

Ik vind het jammer dat ik drie keer terug moest komen en maandenlang met klachten moet lopen.

Ik zit met vragen want sinds mijn tandarts mijn oude vulling verving (waar ik geen klachten aan had) en de kies afbrak heb ik opeens meerdere problemen..

Kan dat barstje er na wkb niet voor blijven zorgen dat er bacteriën kunnen binendringen? Kan de ontsteking rechtsonder ook niet door het barstje zijn ontstaan? Is het barstje het gevolg van het afbreken van de kies? In hoeverre kan ik in de toekomst nog meer problemen verwachten?

Ik krijg nu twee keer kosten van wortelkanaalbehandelingen voor mijn kiezen (pun intended). Als (als..) de problemen geheel of gedeeltelijk het gevolg zijn van het afbreken van de kies tijdens de behandeling is het dan wel netjes dat ik voor deze kosten opdraai? Had er geen kroon geplaatst moeten worden en op kosten van de tandarts? Zou ik een second opinion moeten vragen? En bij een tandarts of een specialist?
Attach
di, 11/21/2023 - 11:33 Permalink
Tandarts_Richa…

U heeft geen klachten aan de remmen v uw auto dus u zou , net als met uw kies, wachten totdat u tegen een boom bent gereden alvorens de remmen te vervangen. Het gaat om uw lichaam en soms moeten wij ingrijpen ondanks dat u niets voelt. Dat ingrijpen is een mega operatie voor uw tand/kies dat tijd nodig heeft om v d ingreep bij te komen. Ik lig nu in het ziekenhuis bij te komen v e hart infarct. Moest twee keer gecathetiseerd worden terwijl het mogelijk in een keer gekund had. Dat moet dan op kosten v d cardioloog volgens uw redenatie. indien een behandeling de eerste keer niet voldoende resultaat levert dan is een tweede behandeling nodig. die tweede behandeling is niet de schuld v d behandelaar. Zo is de barst met gevolgen daarvan niet de schuld v d tandarts, u heeft toch gezorgd voor de barst. En een kroon kan een oplossing zijn, als gevolg van, dat door u betaald mag worden indien u daarvoor kiest. Heel bijzonder dat u verwacht dat het onze schuld is dat u klachten heeft. Helaas hebben wij vaak een heel vol agenda, u bent niet de enige, dus dan moeten mensen terug komen voor een behandeling als er wel tijd in de agenda is.
wo, 11/22/2023 - 08:05 Permalink