pijn in tandvlees/gehemelte na afgebroken kies (WKB)

Author:
maslo
Posted:
za, 11/04/2023 - 08:34
Dag,

Op dit moment zit ik in het buitenland, Spanje (ivm reis). Afgelopen jaar veel (voor mij plotselinge) problemen gehad met mijn gebit, dit heb ik voor de reis laten oplossen. Helaas is er bij 1 van de kiezen weer een deel afgebroken (kies heeft in mei een WKB gehad en er was een deel afgebroken daarna).
Nu is hetzelfde deel afgebroken. Ik heb pijn als ik eet/gegeten heb en er is lichte contactpijn bij dichtbijten; op dit moment blijft het zeuren en is een deel aan de binnenzijde boven de kiezen helemaal pijnlijk, tot aan het hardere deel richting gehemelte (hoe omschrijf je dit?). Ik neem af en toe een ibu omdat het zo zeurt. Ik kan niet echt een verdikking waarnemen, maar wel voel ik dat tandvlees wat gladder voelt en als ik met m'n tong er langs voel dan is dat gelijk pijnlijk. Het voelt anders dan een beetje pijn bij de tandvleesranden, zit echt wat hoger.
Afgelopen dagen ook wat ziek geweest, dus misschien dat m'n lijf het niet zo goed kan oplossen/bevechten nu, maar goed ik weet niet zo goed of ik actie moet ondernemen of dat ik het even kan aanzien.
En dan: hoe ga ik een goed/prettige tandarts hier vinden?

Los van dit zou ik graag de hele voorliggende situatie nog voorleggen (mening over de verleende zorg door arts of die wel adequaat was), maar dat het liefst in een pb omdat ik niet teveel gegevens in het forum wil plaatsen die terug te leiden zijn naar personen/tandartsen.
maslo

Hartelijk dank voor het bericht. Ik heb het idee dat er alweer een stuk los zit van de kies. Nog steeds onrustig. Ik heb een NL tandarts in Portugal gevonden iig. Daar rijden we ook over een week of 2 naar toe, dus dat is nog een optie. Ik heb inmiddels ook wat tips van andere nederlanders gehad. Wordt vervolgd dus.
wo, 11/08/2023 - 16:34 Permalink
maslo

Ik heb inmiddels contact gezocht via email, even afwachten wat hieruit volgt aan opties.
Wat is precies een knobbel overkappende vulling? Ik zou niet weten of de tandarts die als laatst aan deze kies gewerkt heeft dit ook heeft uitgevoerd. Het advies voor een kroon kreeg ik inderdaad ook al van de tandarts (NB in italie) om een kroon te laten plaatsen. Daar is het nog niet van gekomen. Ik zal het hele verhaal nog doen via de email met xrays als bijlage, want er was aardig wat aan de hand afgelopen jaar.
do, 11/09/2023 - 01:01 Permalink
maslo

24 november kan ik een consult krijgen in portugal. De pijn is inmiddels wat afgezakt, ik begin zelf ook op te knappen. Lijkt toch een correlatie in te zitten. Evengoed, toch langs een tandarts om even te zien wat er nog te redden valt.
vr, 11/10/2023 - 00:15 Permalink
maslo

vermoed niet dat dat gedaan is bij deze kies - bij de andere weet ik het ook niet. Hopelijk is het nog te redden bij deze, dan kan er tzt nog een kroon op, daar zou ik dan - als het mogelijk is - toch het liefst voor gaan ipv verwijderen element.
vr, 11/10/2023 - 08:42 Permalink
maslo

Tweede knobbel van de kies zit nu ook duidelijk voelbaar los maar nog wel in tandvlees/vast aan iets.wachten tot dat helemaal breekt. Het betreft element 17. Ik heb daar nog 15,16,17 waarvan 15 en 17 een wkb hebben gehad. Hopelijk is een halve 17 nog te redden voor een kroon dan. Heb er inmiddels een wat hard hoofd in. Maar ben ook nog nier helemaal zover dat ik nog maar 2 kiezen over wil houden daar.
vr, 11/10/2023 - 16:22 Permalink
maslo

Wachten tot het breekt klinkt wel redelijk passief zie ik nu/lees ik nu. Ik bedoelde het meer als 'ik heb er een hard hoofd ik dat dat nog lang goed gaat'. En ik denk zelf (als leek) dat het niet meer echt te redden is als er van boven tot onder een barst voelt en op sommige momenten het stuk al echt wijkt. Normaal ben ik ook niet afwachtend met dit soort dingen en in NL had ik al lang en breed contact gezocht met mijn tandarts, maar goed, ik zit nu op een plek waar voor mij de tandartsen wat lastiger vindbaar zijn. Ben eigenlijk al blij dat ik over 2 weken een afspraak heb staan. Ik sta wel altijd open voor goede argumenten/uitleg om m'n plan/idee dan aan te passen. Zou de tandarts het stuk wat nu los zit dan nog kunnen 'redden'? Hoe/waarom ben ik beter af als ik een tandarts zoek voordat dit stuk er nog verder vanaf breekt? Inmiddels ben ik het gebitstechnische verhaal van afgelopen jaar op papier aan 't zetten om eens voor te houden aan een andere professional. Bedankt voor de reacties zover. Ben inmiddels ook al even aan 't zoeken of er een tandarts in het naburige dorp zit.
za, 11/11/2023 - 23:44 Permalink
maslo

Inmiddels ook 27 een stuk van zijkant afgebroken. Dubbele noodzaak om te gaan dus. Zal vandaag of morgen nog per gegeven email wat opsturen (lang verhaal en iets teveel prive info/terug te leiden om hier te posten).
Bedankt voor de replies zover.
di, 11/14/2023 - 13:52 Permalink
maslo

Het is me vandaag gelukt in het oerwoud van spaanse tandartsen een tandarts te vinden die wat engels sprak. Ik had in de ochtend contact gehad via telefoon, maar we redden het niet om daar voor 14 uur te zijn. In de middag nadat we op een camperplek geinstalleerd waren, zijn we gaan lunchen in granada en ik dacht ipv bellen loop ik gewoon maar een praktijk binnen en dan weet ik gelijk hoe het is/voelt en of ze engels spreken.

Eerste praktijk waar ik naar toe wilde (opleiding in amerika gehad, dus engelssprekend dacht ik), aangebeld, niemand gaf gehoor - ook telefonisch niet. Volgende praktijk gebeld, ook daar sprak niemand engels. Dus naar de praktijk waar ik al contact mee had gehad, die arts sprak iig wat engels. Aangebeld, ze was al bezig af te sluiten, maar maakte tijd voor me en had het voorstel 'nu' of manana, morgen. Even overleg met m'n man gehad en besloten voor 'nu' te gaan.
Inmiddels had ze foto's gemaakt. Bleek de 26 ook nog caries te hebben helaas, het houdt niet echt op.
Ze belde haar man om voor mij alles in het engels goed en duidelijk uit te leggen. Wel fijn om nog een keer bevestigd te krijgen dat ze de 17 niet helemaal eruit wilde halen, maar wel het loszittende deel wilde verwijderen. Vond het uiteindelijk toch nog spannend of ze 'm er niet helemaal uittrok, maar nee, dat gebeurde gelukkig niet.

Dus: van de 17 heeft ze het nog loszittende deel verwijderd onder verdoving, glad gemaakt en noodvulling erin. Advies: kroon plaatsen tzt.
Bij de 27 ook gepolijst en noodvulling erin, ook advies voor kroon en ontsteking behandelen.
Volgens deze arts gelukkig nog hoop op behoud element en plaatsen kroon en dat hoopte ik ook.
Over twee weken in Portugal een afspraak bij een nederlands sprekende tandarts staan, daar dan maar even verder in overleg in eigen taal.
do, 11/16/2023 - 23:17 Permalink
Tandarts_Richa…

Tja daar rusten zij in de middag. In de Algarve is een perfecte collega maar weet niet of hij nog practiceert. Heeft hier in Utrecht aan de universiteit gedoceerd. Manuel Da Silva Guarda. Oude weg tussen Almancil en iets voorbij de afslag Villamoura. Wit gebouw. Sterkte.
vr, 11/17/2023 - 09:26 Permalink
maslo

Betreffende tandarts doet nog dienst lijkt het. Ligt op de route, dus zo nodig fijn om te weten.
Ik vroeg me nog af welke code een knobbeloverkappende vulling heeft in facturenland. Voor zover ik weet zijn er alleen twee-, drie- of meervlaksvullingen gefactureerd de laatste paar keer.
zo, 11/19/2023 - 23:54 Permalink
maslo

We zijn weer even verder en de behandeling bij de endodontoloog is afgerond in 2 etappes. Dat ging allemaal goed. Viel me wel op dat ik voor het eerst iemand heb zien werken met een rubberdam. Ik heb dat in NL op verschillende facturen voorbij zien komen, maar werkelijk nog nooit heeft een tandarts daarmee gewerkt. Vond het erg onprettig, dus zal me dat wel herinnerd hebben als ze dat hadden gebruikt in het verleden.

Eindconclusie endodontoloog: kroon op 27 kan, maar eerst een revisie WKB nodig, maar die heeft dan een goede basis. Kroon op 17 kan volgens hem alleen met implantaat, want kies was inmiddels alweer verder afgebroken en hij vond het er niet zo goed uitzien qua prognose. Hij stelde voor om een volgende behandeling de 17 te verwijderen en direct starten met implantaat na extractie.
Ik begon net te wennen aan het idee van kronen, maar nu komt er iets nieuws bij, implantaat.

De endodontoloog vertelde me dat het plaatsen van implantaat handigst gelijk met extractie zou zijn en dat dat kon. Hij zei nog iets over 'something with bone', wat ik niet helemaal begreep. Botopbouw wel/niet nodig waarschijnlijk zal hij bedoeld hebben.

Op dit moment twee lastige punten: we zijn t/m zomer 2024 aan het reizen. We zijn nu 3 weken rond 1 plek bleven cirkelen ivm behandelingen. Het plan is om nu door te reizen, maar er is een optie om in feb weer terug te komen en dan via de kust Spanje richting frankrijk, italie, en verder.

De 17 is grotendeels afgebroken nu - noodvulling was er ook uitgegaan - er staat nog 1 wandje. Endodontoloog heeft de kanalen weer netjes afgedekt, want anders risico op infectie had hij het over, omdat het open was.

Ik irriteer me nu erg aan het mondgevoel omdat die kies zo afgebroken is, dus liever niet nog lang zo rondlopen, vandaar misschien extractie eerder doen en later implantaat.

Wat ook kan extractie en deel 1 implantaat in Portugal bij praktijk waar ik geweest ben en beviel goed. En/of misschien revisie/herbehandeling wortelkanaal element 27 erbij.
Dan kan misschien 2 a 3 mnd later kroon op 17 en evt op 27 in Italie of anders rond zomer 2024 als we in NL terug zijn.

nog wel een paar vragen/open eindjes:
* Maakt het uit hoelang je wacht tussen plaatsen implant en daarna een kroon?
* Eerst extractie en later implantaat (dus pas in NL dan medio 2024) is minder wenselijk begrijp ik uit inlezen wat ik heb gedaan.

Ik vind het allemaal erg spannend en heftig om nu aan implantaat te moeten, maar niks doen vind ik eigenlijk ook niet echt een prettig idee - nog 2 kiezen rechtsboven lijkt me minder fijn met eten etc, dus ik zet wel graag in op zo lang mogelijk grootste/beste opties houden. Ik ga in de hele verhaal ervanuit dat de financieen niet een probleem zijn - deels verzekering, misschien deel basisverzekering (vanwege Sjogren Syndroom onderliggend) of anders investering uit eigen geld.

Het eerder advies - bericht over kauwfuncties van de 6'en - heb ik even niet meegenomen, want om de een of andere reden kan ik die berichten niet meer terugzien. Ook Niet als ik ingelogd ben. Geen idee waar ze gebleven zijn.

Bevestiging/Tips/andere visies welkom. Bij voorbaat dank.
en wederom: bedankt voor al het meedenken/meelezen, want ik ben er echt erg mee geholpen in het hele proces.

Goede feestdagen voor iedereen.
zo, 12/24/2023 - 11:18 Permalink
Tandarts_Richa…

Als de 17 is opgegeven zou ik niet wachten met extractie, gebroken kies voelt niet lekker aan. Zou implantaat behandeling op een adres laten doen. Twee methodes, of eerst kies trekken, 3 mnd wachten dan implantaat of trekken en gelijk implantaat. Beiden hebben positief resultaat. Laat behandelaar beoordelen wat voor u het beste is. In een betande kaak zal impl. niet in de basis verz. zitten. Dus waarschijnlijk eigen rekening voor impl en deel uit aanvullende verzekering v oor de kroon./ Of buitenland behandeling vergoed wordt weet ik niet. Lees uw polis voorwaarden. En dan meestal volgens Ned. Tarief.
zo, 12/24/2023 - 21:36 Permalink
maslo

Nieuwe noodvulling laten plaatsen afgelopen week. Deze (voor mij al reizend) weer een nieuwe tandarts. Ze zei 'niet te lang wachten met extractie 17). Ik dacht dat ze doelde op infectiegevaar? Gat was groot zei ze. Moet nog wel een paar hobbels over om dat te willen/durven. Infectie krijgen is wellicht nog minder handig.
Wat ik me nog wel afvraag is: zit er een max aantal maanden tussen plaatsen implantaat en deel twee nl zetten kroon?
Als ik nu een extractie doe, met implantaat kan ik dan ook in juli of aug pas een kroon laten zetten? Of nog veel later?
En is er een max periode tussen extractie en dan implantaat? Schatting dan natuurlijk. Ik moet het al reizend proberen in te plannen, daar loop ik wat tegenaan nu.
ma, 01/15/2024 - 08:41 Permalink
Tandarts_Richa…

Geen max . Maar bot slinkt ook door inactiviteit. Er is bot nodig om een implantaat in te plaatsen. Maar het lijkt mij heel onhandig om steeds willekeurige tandartsen/implanteur te raadplegen. Het is teamwork. Team moet wel op elkaar ingespeeld zijn. Overleg hebben gehad .
ma, 01/15/2024 - 10:03 Permalink