Pijn rechterkant gezicht

Author:
ajtechno
Posted:
wo, 12/27/2023 - 13:51
Zo'n kleine 4 weken terug heb ik een losse vulling laten repareren bij een hoektand links boven. De tandarts had daarvoor foto's gemaakt en gaf aan dat er een kans van 50% was dat er een ontsteking zou ontstaan. Aangezien de punt van de wortel donker was. En ja hoor, een paar weken later begon de ontsteking. Ik loop er nu anderhalve week mee, maar meer dan een kleine bobbel in de kaak is het niet en het wordt ook niet erger.
De tandarts zei ook dat ze rechts twee vullingen niet vertrouwde. Van een tand boven en een kies onder. Vorige week zou ik die laten fixen, maar omdat ik over het vergoede bedrag heen was gegaan bij de zorgverzekeraar heb ik de tandarts gevraagd of de afspraak naar begin januari kon. Geen probleem. Maar volgens mij word ik gestraft voor die keus. Afgelopen zaterdag een helse pijn in het hele rechter kaakgebied na drinken van een slok hete thee. Die pijn ging langzaam weg, maar komt ook weer terug. Tot de dag vandaag heb ik er behoorlijk veel last van en de pijn komt op willekeurige momenten op. Kan zijn na eten of drinken van zowel heet als koud. Maar ook als ik niks eet/drink. Het gekke is dat die pijn over een groot gebied optreedt. Onderkaak, bovenkaak, maar het zit soms ook in de buurt van de neus of het bot bovenin je wang (waar iets meer naar boven de oogkas zit). Het straalt overal heen lijkt het. En het komt dus met vlagen. Gisteravond had ik voor het eerst een paar uurtjes dat ik dacht, hey, het is weg. Lekker geslapen, maar vanmorgen begon het weer. En op dit moment van schrijven heb ik vooral pijn in de onderkaak. Wel bij die kies moet ik zeggen.
De tandarts had dus 4 weken geleden foto's gemaakt en op zich was er weinig aan de hand aan de rechterkant, behalve dan die twee vullingen die ze niet meer heel goed eruit vond zien en wil vervangen. Dus ik vraag me echt af wat het kan zijn? Ik moet er wel bij zeggen dat ik de dagen voordat het begon een paar keer goed met een dunne tandenstoker heb zitten stokeren. Op een paar plekken bloede het behoorlijk. Ik stoker heel weinig, dus het tandvlees kan er niet tegen. Kan ik met stokeren zowel onder als boven op de één of andere manier zo "gekweld" hebben dat het dagen lang voor uitstralende pijn kan zorgen? Of moet ik toch echt denken aan een kies waar de vulling niet meer goed is, mogelijk een ontstoken wortelpunt? Of toch een sinus ontsteking? Ben benieuwd of iemand hier misschien meer weet of mogelijke oorzaken.
Mijn tandarts is deze week vrij. Ik loop dus al sinds zaterdag met deze pijn en liefst houd ik het uit tot 3 januari wanneer ik de afspraak heb. Maar ergens nijg ik ook om naar de spoed tandarts te gaan. Al is het alleen voor een foto en check.
Groet!
Tandarts_Richa…

Helaas moet ik het hier vaak zeggen: Een verzekering is een risico dekking. Veel mensen verzekeren zich te laag, nemen daardoor zelf het risico. Maar als het fout uitpakt wordt er gezegd dat de verzekering op is. Nu voor 31 December uw verzekering aanpassen naar risico. Links de hoektand een wortelkanaal behandeling...3-500 Eur. soms meer afhankelijk v moeilijkheid. Rechts de vullingen, mogelijk ook een WKB. Gestraft omdat niet goed tussen de tanden gereinigd wordt... Dus u kunt flinke kosten verwachten...Verzekeren??? of zelf het risico nemen. Volledig verzekeren...helaas dat kan niet. 3 januari is een lange periode als men pijn heeft dat mogelijk escaleert. Als bij voorover bukken u een klotsend gevoel ervaart in de holtes dan kan je denken aan een sinusitis.
wo, 12/27/2023 - 20:48 Permalink
ajtechno

Klopt helemaal. Maar dit jaar is de 1e keer dat ik de vergoeding volledig heb opgemaakt (500 euro). Je kan niet altijd van te voren weten wat er gaat gebeuren in een jaar :)
Ik ben al bezig met het maken van een rekensom of het rendabel is een zwaarder pakket te nemen voor tandartskosten.

Ik merk weinig als ik voorover buk. Het zal waarschijnlijk met de tanden / kiezen te maken hebben. Af en toe heb ik de pijn juist op de plek van de tand en de kies. Maar de pijn komt ook opeens opzetten op andere plekken. Dat maakt het vooral vaag.
Ik ga in ieder geval een afspraak maken met dental365. Dank voor je reactie.
do, 12/28/2023 - 09:45 Permalink
Tandarts_Richa…

Met 365 lopen de kosten nog hoger op. Maar als je last hebt..... !. Alleen lager verzekeren als u zelf de hogere, mogelijke, kosten kunt dragen. In een risico mond is 500 verzekeren weinig. Ik zeg altijd: zet opzij in een potje wat je gespaard hebt door een lagere verzekering te nemen. Dit om mogelijke kosten te dragen als het wel nodig is. Een potje v 3000 is meestal voldoende om calamiteiten op te vangen. Koelkast kapot, auto, etc etc. Nederland is een walhalla land voor verzekeraars. Waarschijnlijk dus geen sinusitis.
do, 12/28/2023 - 09:57 Permalink
FamZomer

Beste ajtechno,


Gelukkig heb je geen erge pijnen of last van de ontsteking. Vervelend dat je nu weer terug moet voor de andere vullingen. Jammer dat dit niet gelijk werd geconstateerd (had wel gekund lijkt me met foto) en dan direct opgelost te hebben. Nu blijf je terug gaan. Specialisten denken vaak dat een patient het allemaal wel"ff doet" zo heen en weer reizen en elke keer terug moeten komen met nieuwe constateringen. Het is al erg genoeg om te moeten helen van de pijn en mentale inspanning laat staan alles weer moeten regelen en direct weer erachter aan gaan. Meedenken vanuit hen is gewenst en absoluut niet teveel gevraagd ;

Wat ook een idee is (next time bijv.) is de tandarts vragen of ze het nu alvast willen fixen, je probleem aan je gebit en dan het betalen volgend jaar. Dus later factureren. Dat is voor tandartsen met inlevingsvermogen geen probleem.

Je bent niet gestraft voor die keuze.. zie het niet zo.. niet iedereen heeft ruimte in de verzekering om dit te laten fixen en niemand rekent op complicaties. Verzekeringen zijn tegenwoordig te gek voor woorden qua prijzen en je krijgt steeds minder vergoedt. Je betaald je blauw per jaar en wat je eigenlijk gebruikt ervan is nihil. Ten opzichte van wat ze maatschappijen en specialisten ontvangen. Gelukkig worden steeds meer mensen bewust nu ook hierdoor; een geholpen patient is een verloren klant. Gelukkig zijn tandartsen echt wel onmisbare specialisten maar ze weten vaak ook niet hoe ze de dingen moeten brengen. Zoals dir verhaal.. beter fixen en geen complicaties en later afrekenen maar nee.. de patient betaalt de rekening mentaal, fysiek en qua tijdsinspanning. Dit is je overkomen. En gebeurt vaak in de praktijk.

Vervelend dat de pijnen komen en gaan en zo gestrekt zijn in je gebit trouwens ook nog... hopelijk.............is het te redden nog want dit is echt wel een nood situatie. Ga ajb. gewoon voor spoed en vraag of ze later factureren over een weekje ofzo. Dat is het voordeel van het einde van het jaar!

Bijzonder dat er niet veel te zien was op de foto 4 weken terug, wel de vullingen en dan daar zo lang mee te wachten. Dat je hebt gestokerd zou niet veel uit moeten maken lijkt me trouwens. Ik denk dat je nu juist de pijnen op de zenuwen hebt, ook na de behandeling, niet te vergeten je hebt een hele behandeling ondergaan. Met apparatuur en verdoving etc. M.a.w. geef het voordeel van de twijfel dat het zeker napijnen kunnen zijn.

Stokeren heeft mijn gebit geredt! In het begin ook bloeden maar gewoon even goed spoelen (Perio-Aid bijv.) en elke dag stokeren, ondanks de pijn (wel zachter dan gewenst) en dan went je tandvlees hier aan. Maar voor nu even niets doen qua stokeren aan de pijnlijke plekken op je tandvlees en tussen de tanden denk ik en even focus op het oplossen van deze (of napijnen of..) pijn van de vullingen/ misschien ontsteking (waarschijnlijk en hopelijk niet hoor).

Jij bent nu heel proactief aan het uitzoeken wat er mis kan zijn met de pijn maar jouw tandarts moet je echt helpen hoor. En nabehandelen. Ze moeten echt even tijd aan je besteden. Als je de rust kunt pakken doe dat en zodra mogelijk teruggaan. Vraag ajb. of ze later kunnen factureren, dat moet geen probleem zijn i.v.m. software (facturerings-) instellingen die zij kunnen doen (dus factuur op verzenden klikken volgende week maandag a.s.).

Ga ajb. dan naar een spoed tandarts óf vervangende tandarts van de praktijk van jouw eigen tandarts. Je kan met doorlopen echt de situatie ver-ergeren en nu oplossen is het belangrijkst.

Het komt vast goed, je bent goed bezig en probeer gewoon wat meer aan de specialist over te laten maar denk ook aan je rust.

Succes!

Grt,

Nomi Zomer
do, 12/28/2023 - 13:59 Permalink
Tandarts_Richa…

Facturen kan je v e ander datum voorzien maar de behandel datum blijft hetzelfde. En de gevolgen v frauderen is niet mis. De situatie in Ned. is heel anders dan in België. Ik heb nooit de tijd om iemand gelijk te behandelen na een controle tenzij een afspraak is uitgevallen. En mijn agenda is enkele weken vol. Hoe kunt u , bij een ontsteking v h tandvlees adviseren om niet te reinigen....Nogmaals bent u wel tandheelkundig geschoold om adviezen te geven????>
do, 12/28/2023 - 21:52 Permalink
FamZomer

Van het hele bericht gaat u specifiek in op onderwerpen o.b.v. eigen aannames.... jammer...voor u..

Ik heb aangegeven dat reinigen van tandvlees wel degelijk belangrijk is (specifiek met Perio-Aid). Daarbij; frauderen, dat is een heel ander onderwerp en daar is helemaal niet over gesproken. Iemand met spoed helpen...is over gesproken. Leest u het bericht eens zonder uw ego te proberen te laten reageren is een advies. U doet een aanname (zoals vaker hier te merken in uw reacties). Negatief beladen vooral ook; uw reacties maar ook u als persoon. Niet iets om trots op te zijn. Uw keuze..het kan anders..is mijn advies. Uw reacties hier op het forum zijn nogal fel en ongevoelig. Ben toch blij dat u niet mijn tandarts bent. Een beetje inlevingsvermogen en optimistisch communiceren is gewenst van een specialist. Uw manier van reageren op mensen is merkwaardig. Een cursus inlevingsvermogen of non-offensief communiceren zou u goed doen.

Succes.
vr, 12/29/2023 - 00:14 Permalink
FamZomer

P.s. reinigen van ontstoken tandvlees is absoluut niet aan te raden. Dat is wat anders. Tandvlees laten helen en rust geven, dat is wat het advies is. Een patient met pijn moet geholpen worden...mag u wel spreken over uw eigen agenda (u trekt vaker aspecten hier op het forum naar uzelf toe maar verrassing; het gaat niet om u maar om de patiënten met hulpvragen) maar daar hebben mensen in nood situaties niets aan. Positieve feedback wel.

Echter ik merk op uit uw wijze van communiceren overigens dat u zich geïntimideerd voelt wanneer andere mensen wél met betrokkenheid en empathie reageren op hulpvragen.. reageren hier op een forum..Bent u hier de forum politie? Want reageren met een bericht op elkaar o.b.v. eigen ervaringen in praktijk én o.b.v. adviezen van eigen specialisten, nou...daar hoef je niet tandheelkundig voor geschoold te zijn...

Iedereen mag elkaar feedback geven en o.b.v. eigen ervaringen deze delen met elkaar. Dat de feedback constructiever is dan uw wijze van communiceren, is niet aan anderen om hier rekening mee te houden. Dat moet u toch echt zelf doen.
vr, 12/29/2023 - 00:19 Permalink
ajtechno

Goedemorgen,
Dank voor de reacties. Nomi, dank voor je lange bericht.
Ik distantieer me even van de discussie die nu gaande is :)
Gisteren ben ik bij de spoed tandarts geweest. Een stagiair deed de 1e checks omdat de tandarts in een andere kamer bezig was. Ik gaf aan dat de pijn op meerdere plekken optrad, maar zich af en toe leek te concentreren op een tand boven en kies beneden (zoals ik eerder al schreef). De tand boven was sinds gisteren ook gevoelig geworden. Kouwen is nu wat lastiger geworden om die tand gevoelig is voor druk. Als ik met mijn tong er tegenaan druk of met mijn vinger er tegenaan druk is de tand gevoelig. Tevens voel ik het regelmatig bonzen (ontsteking zou je zeggen). De stagiair maakte daarom een foto van die tand. Later kwam de tandarts erbij en zij ging met een koud staafje kloppen op die tand en de tanden/kiezen ernaast. Die tand deed even pijn bij aanraking, maar die pijn verdween snel. De tandarts zei dat als er een ontsteking zou zijn de pijn langere tijd moest blijven aanhouden. Dat was niet het geval, en op de foto zag ze ook niet direct een aanleiding om te denken dat er iets met de zenuw was.
Ik heb het niet gevraagd, maar volgens mij was op de foto niet de punt van de wortel te zien. De foto was van schuin boven genomen en je zag vooral het gebied met de vulling en de twee tanden/kiezen ernaast. Stel dat de punt ontstoken is? Maar goed, ik ga ervanuit dat de tandarts genoeg heeft kunnen zien. 3 a 4 weken terug had mijn tandarts de foto van opzij genomen, en ook zo dat het hele rechter gebit te zien was (zowel onder als boven). Aangezien ik ook aan had gegeven veel pijn in de benedenkaak te hebben vraag ik me achteraf af of ze niet ook een foto van de onderkant hadden moeten maken. Had ik dan maar aan moeten geven.
Uiteindelijk heeft de tandarts dus niks gedaan. Wel een recept uitgeschreven voor diclofinac ofzo iets. Ze zei wel dat mogelijke oorzaken nog kunnen zijn knarsen, of verkeerd gebruik / aanspannen kaakspieren.
Ik ben ergens wel blij dat met de zenuw niks aan de hand lijkt. Maar goed, ik hoop wel dat ik het uit ga houden tot mijn bezoek aan de eigen tandarts 3 januari. Dan maar aan de pijnstillers.
vr, 12/29/2023 - 09:37 Permalink
ajtechno

Ik wil toch nog even graag mijn verhaal verder schrijven.
De dag na de spoedtandarts kon ik toevallig nog langs bij een tandarts hier in de buurt. De enige tandarts die open was. Deze had ook een foto gemaakt van de tand boven en vroeg of hij het moest behandelen met een 1e wortelkanaalbehanding. Graag zei ik.
2 spuitjes erin, boren, zenuw eruit en weer dichtgemaakt. 15 minuten verder. De zenuw was op enkele plekken zwart, dus ontstoken.
Na de behandeling zijn de helse pijnen gelukkig weggebleven. Wel is de tand heel gevoelig geweest voor aanraking / druk waardoor ik er niet mee kon eten. Vandaag lijkt die pijn iets minder te zijn. Wel heb ik nog een pijnlijk plekje onder de neus, zowel links als rechts. Want links heb ik die ontsteking nog zitten en rechts is waar die behandeling geweest is. Daar zit ondanks die 1e behandeling dan toch nog een stukje ontsteking. Beetje irritant wel.
Vandaag naar de tandarts geweest en nog enkele foto's laten maken. Er was geen tijd voor wortelkanaalbehandelingen. Alleen de kies onder heeft hij opnieuw gevuld. De wortelkanaalbehandelingen konden niet eerder dan begin februari ingepland worden. Dat is te overzien als het zo blijft als het nu is, maar ergens vind ik het niet een heel fijn idee om met 2 ontstekingen nog een week of 4 a 5 te moeten lopen. Maar goed, hopelijk wordt het niet erger dan het nu is en kan ik die tijd wel uitzitten. Mocht het erger worden kan ik altijd weer bellen.
wo, 01/03/2024 - 17:46 Permalink
Tandarts_Richa…

Een ontsteking gaat pas over na een definitieve WKB. U geeft aan dat u pas de eerste behandeling hebt gehad, dan hoeft de ontsteking niet gelijk over te zijn. Helaas hebben de meeste tandartsen een wachttijd voor langere behandelingen. Er is een enorm tekort aan tandartsen. Wij maken een x-foto waar de wortel punten op zichtbaar zijn om te beoordelen of daar een afwijking, wat kan duiden op een ontsteking, zit. Niet goed te beoordelen als op een foto de wortelpunten niet op te zien zijn. "De tandarts zei dat als er een ontsteking zou zijn de pijn langere tijd moest blijven aanhouden. "dat is een goede indicatie maar hoeft niet altijd zo te zijn.
wo, 01/03/2024 - 22:54 Permalink