pijn na wortelkanaalbehandeling

Author:
Davd D
Posted:
zo, 06/23/2002 - 12:50
Beste,

Ongeveer een maand geleden heb ik een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Reden; pijnscheuten in achterste kies (li.onder) zodra er iets kouds of warms tegen aan kwam. Deze pijnscheuten trokken daarna weer weg. Na de eerste behandeling waren deze klachten verdwenen. Tijdens de daarop volgende behandelingen was het schoonmaken van wortelkanaal nog erg gevoelig. Iets wat volgens mijn tandarts niet kon omdat de zenuw al dood was. (?) Na de 2e behandeling brak enkele dagen later de binnenkant van de vulling af van deze kies. Een week na de 3e behandeling brak aan de buitenkant zomaar (?) een stuk vulling af. Nadat dit verholpen was ontstond er telkens weer pijn zodra er iets warms tegen mijn kies kwam, en de kies doet pijn zodra er tijdens het kauwen iets hards tussen komt. Volgens mijn tandarts kan ik geen pijn meer hebben aan deze kies. Hooguit fontoompijn. Hij heeft iets warms op de kies gehouden (ook omliggende) waarop geen pijnreactie volgde. Neem ik echter b.v. een slok thee dan volgt er een flinke pijnscheut.
De tandarts ziet het ook niet zitten om hem eruit te trekken. Ik word er zolangzamerhand moedeloos van. Wat kan ik nou nog doen ? Wie heeft soortgelijke ervaring en/of adviezen ?

alvast bedankt, David
Basset

Een wortelkanaalbehandeling kan 72 uur gevoelig blijven. Indien langer dan is er blijkbaar een persisterende kaakbotontsteking. Een wortelkanaalbehandeling verzwakt de kroon doordat er een behoorlijk grote toegang naar de zenuw dient gemaakt te worden. Meestal zijn de tanden al zwaar aangetast. Een kroon na een wortelkanaalbehandeling is meestal wenselijk. Voor een pijnprobleem kan je een second opinion vragen
zo, 06/23/2002 - 14:39 Permalink
Davd D

Vriendelijk bedankt voor de reactie,
moet ik overigens mijn tandarts op de hoogte brengen als ik een second opinion aanvraag en worden deze kosten vergoed door het ziekenfonds ?
zo, 06/23/2002 - 22:05 Permalink
de digitale tandarts

Het is wel zo netjes om uw tandarts in te lichten dat u een second opinion wilt laten uitvoeren!

Stel dat de kosten van en gemiddelde second-opinion (kan varieren!) de volgende zijn:

C28 Behandelplan 80 euro
X21 panoramo rontgenfoto 53,20 euro
X10 kleine rontgen foto 2 maal 24,80 euro

totaal 158 euro

Het basisziekenfondspakket zal alleen de rontgenfoto's vergoeden, m.a.w. het behandelplan van 80 euro zal u zelf moeten betalen. Mocht u een aanvullende verzekering hebben dan zal een deel hiervan ook vergoed kunnen worden.

Met vriendelijke groet.
ma, 06/24/2002 - 11:17 Permalink