Pijn na vullen kies, wel of geen wortelkanaalbehandeling?

Author:
esmeedekkers
Posted:
di, 01/09/2024 - 17:00
Goedemiddag,

Vanmorgen bij de tandarts geweest vanwege op- en afgaande kiespijn. De ene week had ik er wel last van, maar dan ook weer ineens weken niet. Pijn was zeurderig aanwezig en bij koude dranken.
Tandarts gaf aan dat er een stukje glazuur tussen de kiezen weg was, waardoor daar een gaatje is ontstaan. Er is ook een foto gemaakt en tandarts zei dat er nog geen ontsteking te zien was. Wel was het een erg diep gaatje gaf ze aan. Er is geboord en gevuld (met 2x verdoving bijprikken). Ze gaf aan dat als de pijn terug komt, er dan wellicht wel een wortelkanaalbehandeling nodig is. De verdoving is nu uitgewerkt en ik heb behoorlijke pijn, maar ik weet dus niet of dit is van het 'rommelen' aan de kies ivm diep gaatje of ineens toch een ontsteking? Ik had voor de behandeling een last, ook niet met tikken op de kies en/of koude dranken op het moment.

Nu komt het: ik ga maandag op vakantie naar Costa Rica voor 4 weken... Als er nu geen ontsteking te zien is op de foto, lijkt mij ook niet dat een wortelkanaalbehandeling nodig is, toch? Maar aan de andere kant zit ik ook niet te wachten op problemen in Costa Rica.
Morgen ga ik sowieso terug naar de tandarts voor advies, maar benieuwd naar jullie mening omtrent deze klachten, het gevulde gaatje (wat dus al behandeld is) en het feit dat er geen ontsteking op de foto zichtbaar was maar er wel behoorlijke pijn aanwezig is.

Ik hoor graag!
Tandarts_Richa…

Het duurt even voordat een ontsteking op een foto te zien is. U voelt "koude" dus de zenuw leeft en de vulling is pas gelegd dus dit kan nog een reactie zijn op het vullen. Normaliter zou ik afwachten En pas een WKB doen als de kies s'nachts kloppend pijn geeft waardoor u wakker wordt. Nu gaat u met vakantie en het is vervelend of u niet weet of de kies herstellende is v d diepe vulling. Ik zou ,indien niet echt nodig, geen wkb doen alleen omdat u op vakantie gaat en om te voorkomen dat u geen last zou kunnen krijgen. Het is niet gezegd dat u geen last kan krijgen als de wKB wel gedaan wordt.
di, 01/09/2024 - 17:57 Permalink
esmeedekkers

Dank u wel voor de reactie! De pijn trekt wel door in m'n kaak/oor, zoals ook de pijn die ik voelde voor de behandeling. Maar geen kloppend gevoel. Ik laat het morgen toch nog een keer controleren voor de zekerheid. Ik ben ook geen fan om dan nu een wortelkanaalbehandeling te doen zonder dat er een ontsteking op de foto te zien is. Wat zou ik eventueel kunnen doen als op vakantie toch de behoorlijke pijn blijft aanhouden? Is een antibiotica kuur om 4 weken te overbruggen een optie?
di, 01/09/2024 - 18:10 Permalink
Tandarts_Richa…

Soms, als ik een ontsteking vermoed en men gaat naar een omgeving waar geen tandarts te vinden is, geef ik een AB kuur mee. Vraag dan eerst contact met mij op te nemen voor de kuur te beginnen. Het duurt vaak 3-4 dgn voordat de kuur effect heeft. Een kuur onderdrukt maar neemt de oorzaak niet weg. Behoudens uitzonderingen, schrijf ik nooit een kuur voor. Beter is te behandelen. Bij klachten daar een tandarts opzoeken. De kies niet laten verwijderen maar een WKB starten die bij uw eigen tandarts afgemaakt kan worden.
di, 01/09/2024 - 22:25 Permalink