pijn na vullen

Author:
Caroline
Posted:
zo, 11/25/2001 - 14:22
ruim 2 weken geleden brak er een stukje van mijn kies af toen ik op iets heel hards beet. Een paar dagen later kon ik bij de tandarts terecht die het heeft gevuld. Het zat tegen een wortelkanaalbehandeling aan, maar dat was toen gelukkig niet nodig zei hij. Ik ben verdoofd en toen de verdoving was uitgewerkt deed het pijn. Pijnstiller gepakt en de volgende dag deden er 3 kiezen pijn. Nog een pijnstiller gepakt. Daarna is het goed gegaan, wel gevoelig voor koud, warm en zoet.

Nu, 2 weken later heb ik een zeurende pijn in mijn kaak, niet erg, wel vervelend. De kiezen zelf doen geen pijn, het tandvlees ook niet. Poetsen vermindert de pijn, met een pijnstiller gaat de pijn bijna helemaal weg.

Wat kan er aan de hand zijn? Een ontsteking? En als het een ontsteking is, gaat die dan vanzelf over? Of is er een behandeling of anti-biotica nodig?
En als er een behandeling nodig is, wat dan? Moet die vulling er dan weer uit? Ik ben heel bang, door eerdere operaties, maar dit kan niet blijven doorgaan. Mijn eigen tandarts doet moeilijk, zit heel vol waardoor ik vaak weken moet wachten. Wat nu?

Ik heb al gekeken bij napijn, maar kom er niet uit. Het is een witte vulling. De tandarts heeft niet lang geboord, zei dat hij het schoon heeft gemaakt. De kies zelf doet geen zeer, maar is wel gevoelig. De verdoving deed vreselijk zeer, met name die aan de binnenkant en ik heb af en toe het idee dat ik daar nog steeds last van heb. De pijn zit vooral aan de binnenkant, boven mijn kies en het lijkt daar wat witter.

[ Dit Bericht is bewerkt door: Caroline op 2001-11-25 14:27 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: caroline op 2001-11-25 15:34 ]
de digitale tandarts

Beste caroline,

Zoals te zien aan eerdere forumvragen, komt napijn helaas vrij vaak voor na het vullen van een tand/kies.

Hoe dichter de vulling bij het levende deel zit (de pulpa) des te groter de kans op napijn. Er zijn overigens ook meer factoren die napijn kunnen veroorzaken (zie ander forumvragen over napijn).

De tandarts heeft gezegd dat het tegen een wortelkanaalbehandeling aan zit. Dit betekend waarschijnlijk dat het een diepe vulling is.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/diepevulling.jpg

Mocht dit levende deel, de pulpa ge-irriteerd zijn, dan is vaak de tand/kies gevoelig voor koude en warmte. Dit is bij jou ook het geval. De irritatie van de pulpa kan vanzelf langzaam verdwijnen, maar helaas is het ook mogelijk dat de pulpa verder ontstoken raakt.

Dat bij jou een zeurende pijn is opgetreden, zou mogelijk geen goed voorteken kunnen zijn. Mochten de klachten aanhouden of verergeren dan zou de tandarts een wortelkanaalbehandeling kunnen starten.

De kies wordt dan geopend en met behulp van vijltjes kan de pulpa worden schoongemaakt. Onder verdoving is dit vaak pijnloos uit te voeren en tevens zeer effectief tegen de kiespijn.

Daarna zal er waarschijnlijk een afspraak gemaakt worden, om de kanaalbehandeling af te maken en te vullen.

In principe wordt de start van een kanaalbehandeling tussen het (drukke) schema geplaatst, waarna enkele weken later er voldoende tijd is voor het afmaken.

Succes.
wo, 11/28/2001 - 00:55 Permalink