Persisterende tandvleesontsteking tussen natuurlijke tand en implantaat

Author:
Mella1311
Posted:
ma, 04/11/2022 - 17:37
Dag iedereen,

Ik ben even ten einde raad. Vandaar deze post.

Het is als volgt: ik heb sinds een jaar of drie een implantaat in de bovenkaak, ter vervanging van de eerste grote kies (verschroefde kroon op implantaat). Daarnaast zit een tweede premolaar met een kroon.

Sinds enige tijd bloed het tandvlees tussen de premolaar en het implantaat. Dan heb ik het over een week of 6 a 7. Toen ik het eerst opmerkte ben ik naar de tandarts gegaan. Hij vertelde me dat ik niet moest flossen bij het implantaat, dat zou schadelijk zijn omdat er dan stukjes flosdraad kunnen blijven hangen. Dat wist ik niet, ik floste altijd (2 x per dag). Ipv daarvan moest ik gaan rageren.

Enfin, de tandarts heeft de situatie bekeken en een foto gemaakt. De ontsteking zit echt uitsluitend in het tandvlees tussen implantaat en premolaar met kroon (heet dat interdentaal?). Op de foto was niets bijzonders te zien, geen botafbraak. Het tandvlees dat zichtbaar is bij implantaat en premolaar is ook mooi lichtroze en bloedt verder niet. Er is verder in de mond ook helemaal geen tandvleesontsteking aanwezig.

Ik kreeg het advies mee om te rageren. Op de rager moest ik dan wat Curasept Parodontaal Gel 1% chloorhexidine aanbrengen en tussendoor ook spoelen met een curacept-spoeling. Dat doe ik braaf een paar weken. De eerste week was het afschuwelijk, veel bloed en het deed erg pijn. Ik heb zo nu en dan verdunde waterstofperoxide als spoeling gebruikt ter aanvulling.

Uiteindelijk helpt de aanpak wel. Echter het bloeden komt steeds weer terug, ondanks dat ik onafgebroken blijf poetsen, spoelen, rageren, en de curacept-producten die ik blijf gebruiken. Een paar dagen is er verbetering en zijn de klachten weg, dan begint de irritatie opnieuw, en vervolgens is daar weer het bloed. Het wordt niet erger, maar ook niet beter dus.

Aanvullend nog: ik heb hormonale klachten, namelijk subklinische trage schildklier. Verder geen bijzonderheden. Ik eet goed, let op mijn suikerinname, voldoende vitamines en dergelijke.

Ik heb deze vandaag de tandarts-implantoloog gebeld die het implantaat heeft gezet. Eerst wou de assistente me naar de mondhygiënist sturen. Totdat ik zei dat ik al bij eigen tandarts was geweest en al diens adviezen al opvolg. Nu mag ik deze week nog bij de implantoloog zelf komen. Ik hoop stiekem dat ze de kroon van het implantaat verwijderen om te kijken of er 'iets' (eten of flosdraad) onder zit. Maar ja, wat schiet je daar mee op.

Al met al begin ik er een beetje een hard hoofd in te krijgen. Wat kan ik zelf nog doen dat de ontsteking helemaal weggaat en vooral: wegblijft?

Groet,

Mel