Pas over 6 weken wortelkanaalbehandeling. Duurt dat te lang?

Author:
Dertiger
Posted:
vr, 02/04/2022 - 00:20
Hallo allemaal.

3 weken geleden begon ik rechtsboven achter mijn hoektand flink last te krijgen van mijn tandvlees. Het zag er vuurrood uit, en er begon een bult te ontstaan waar troep uit kwam. Verder begon het tandvlees tussen 2 kiezen in te verdwijnen/af te breken. Het duidde dus op een flinke tandvleesontsteking. Nu had ik er verder weinig last van maar toch even een afspraak gemaakt bij de tandarts. In de tussentijd heb ik het zo goed mogelijk schoon geprobeerd te houden en de tandvleesontsteking werd veel minder.

Begin deze week ben ik bij de tandarts geweest en heb ik mijn klachten voorgelegd. Na foto's en wat porren werd er geconstateerd dat ik een ontstoken wortel in een kies heb zitten die het probleem veroorzaakte. Ze gaven mij de keus voor een wortelkanaalbehandeling of de kies trekken. Het liefst wil ik de kies natuurlijk niet kwijt, vooral omdat deze redelijk vooraan in mijn gebit zit, en dus zichtbaar kan zijn tijdens het lachen.

Ze hebben meteen een complete reiniging van mijn gebit gedaan en mij weer op pad gestuurd met een vervolgafspraak voor de wortelkanaalbehandeling. Alleen gaat het 6 weken duren voordat dit plaats kan vinden.

Nu heb ik er helemaal geen pijn of last van dus ik kan het tot die tijd wel uitzitten. Het enige wat ik ervaar is dat het een lichtelijk bloed en een beetje pijn doet tijdens het poetsen. Maar mijn vraag is: Is het verstandig dat de ontsteking daar 6 weken blijft broeien? Kan het andere delen van mijn gebit beschadigen? Op de foto’s konden ze nog geen afbraak van kaakbot zien. Toch merk ik dat de ontstoken kies iets losser zit dan andere kiezen.

Wat kan ik het beste doen in deze situatie? Alvast dank!
Tandarts_Richa…

Er is een ontsteking. Uw kies zit op een pus bel te balanceren. Daarom is het beweeglijk. Ga maar op een ballon zitten. Gelukkig is er een fistel .Een uitlaatklep voor de pus. Daardoor is er minder druk en waarschijnlijk geen pijn. Als ik tijd heb dan open ik de kies en maak een begin reiniging. Maak dan de behandeling in ingeplande tijd af. Afspraak afhankelijk v mijn agenda. Bij uw tandarts na 6 weken. Helaas niet eerder. Ik ken endodontologen, specialisten wortelkanaal behandeling, die een wachtlijst hebben v e jaar. Heel vervelend maar het is zoals het is. Andere delen v h gebit beschadigen, denk het niet. Verstandig/vervelend, helaas maar wegens een enorme tekort aan mankracht onvermijdelijk. Het is zoals het is. Er is geen geld om meer mankracht op te leiden.
vr, 02/04/2022 - 08:02 Permalink
Dertiger

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Hartstikke bedankt voor de snelle reactie!

Nu kan ik met een gerust hart afwachten op de wortelkanaalbehandeling, gezien dat het niet uitzonderlijk is dat het 6 weken kan duren.
Ook dat de rest van mijn gebit hoogstwaarschijnlijk geen gevaar loopt stelt mij gerust.

Ik ervaar verder geen pijn dus dan is het even afwachten.

Nogmaals dank!
vr, 02/04/2022 - 08:38 Permalink