Overbelasting brug

Author:
Streskipje
Posted:
do, 10/26/2023 - 10:02
Ik heb een 4 delige brug in de onderkaak. Al 35 jaar, zonder enige last.
Nu sinds vorige week, is de voorste pijler, drukgevoelig. Geen zenuwpijn, wel gevoel alsof de tand een stevige klap heeft gekregen (wat niet het geval is). Gevoelig met kauwen, niet gevoelig voor warm of koud. Druk voel ik alleen wanneer ik druk uitoefen op de tand bij kauwen, en tegen de zijkant van de tand, terwijl het tandvlees er rustig uitziet. De tandarts zag op de scan foto geen bijzonderheden, en de brug zit niet los volgens hem. De foto kan niet 100% garanderen dat er een ontsteking zit, of dat het cement wat los is geworden. Hij zag ook minuscuul wat meer ruimte bij de ligamenten van de voorste brugpijler, èn bij de kleine kies die daar voor staat. Waarsch door druk. Gaan de klachten niet over, dan wordt het mogelijk brug verwijderen, en implantaten. Mijn vraag: hoe kan ineens na al die jaren, deze gevoeligheid ontstaan? En bij overbelasting, hoe snel nemen die klachten weer af? Alvast dank voor een antwoord.
Streskipje

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Mijn tandarts heeft aangegeven voorlopig niet te handelen. Advies is de kies niet te veel te belasten met eten. Er is een foto gemaakt waarop naast wat ruimte bij de ligamenten, verder niets te zien was. Geen ontsteking of andere zaken. Dat kon hij echter niet met zekerheid uitsluiten met een foto.
Het 'beurse gevoel' wanneer ik de zijkant van de kies aanraak, is wel weg Er is nog wel een 'beurs gevoel' wanneer ik tegen het tandvlees ter hoogte van de wortel wat druk uitoefen. Het is een 4-delige brug, geplaatst op 2 eerder gezonde kiezen, zonder wortelkanaalbehandeling. De kiezen zijn dus nog 'levend'. In rust heb ik geen klachten. Rustig poetsen gaat ook prima. Stevig belasten heb ik nog niet aangedurfd. Het voelt wel alsof die ruimte bij de ligamenten een gevoel van speling geven, wanneer ik met vloeistof spoel. Een vervolgactie zou zijn de brug vervangen door implantaten bij de kaakchirurg gaf mijn arts aan. Dat is een forse ingreep versus het klachten niveau nu. Tegelijk kan ik zo de situatie ook niet laten denk ik. Ik denk dat ik in de nacht tijdens slaap een klembeet of verkeerd schuiven van onder en bovenkaak heb gehad. Zou een kaakchirurg wel een meer detail foto kunnen maken?
wo, 11/01/2023 - 17:01 Permalink
Tandarts_Richa…

Een CBCT scan kan meer duidelijkheid geven. Snap de drastische gevolg... verlies v brug niet als er niet iets duidelijk te vinden is. Zou eerst proberen de brug te behandelen als oorzaak bekend is. In als dan na alle pogingen geen resultaat bereikt wordt en de brug alsnog verloren is dan pas eventueel een brug op implantaten. Als u voor een vaste constructie kiest en anders een frame proothese als u voor een goedkopere uitneembare oplossing kiest. Als u klemt/ knarst zou ik eerst een antie knars bitjhe maken om te ontlasten.
wo, 11/01/2023 - 23:09 Permalink
Streskipje

Dank voor het antwoord! Ik ga mijn tandarts vragen om een verwijzing naar de kaakchirurg.
Mijn tandarts kan alleen scan foto's maken, die ook naar zijn zeggen, geen maximale resolutie hebben.

Ik schrok idd van zijn rigoreuze voorstel. Ik onderhoud mijn gebit zeer nauwkeurig en heb tot dusver geen klachten.

Het lijkt (voor mij als leek) een probleem met de ligamenten te zijn. Er voelt wat speling wanneer ik vloeistof spoel, en ik voel een wat beurs gevoel wanneer ik op het tandvlees druk, ter hoogte van de wortelpunt.

Wordt vervolgd.

M vr gr
ma, 11/13/2023 - 15:47 Permalink