Oorpijn, diagnose TMD, vastgelopen

Author:
Cees240
Posted:
do, 10/12/2023 - 21:40
Hi beste lezers,

Sinds nu 2 maanden kamp ik met enorme verschrikkelijke oorpijn rechts. De pijn is niet vol te houden soms en ik lig op de grond van de pijn, 24/7 pijn, meerdere dagen van de pijn valt het niet vol te houden. Drukkend gevoel, pijnscheuten in mijn oor en geluid weg.

Ik ben al bij 3 verschillende KNO geweest. Zagen geen afwijkingen aan het oor en geen ontstekingen. Dus kreeg ik de diagnose TMD/J.

Ik ben nu meerdere keren bij de fysio geweest / manueel therapeut. Maar geen resultaat, de pijn is heel heftig, De fysio heeft me vandaag terug gestuurd naar de HA. Vond het ook een slechte fysio (bij deze, stichting SBT in Amsterdam, het was geen ervaring bij jullie). Ik heb ook al dry needling geprobeerd tot 2 keer toe. Ook geen verandering.

Ik heb hieronder een foto gedeeld van mijn gebit. Ik heb een 3 tal vragen?

1.) zien jullie afwijkingen aan mijn kaakgewricht op deze foto?
2.) Als ik een anti depressiva/slaaptablet neem, zijn mijn klachten tijdelijk helemaal weg. Volgens mij hebben deze medicijnen een spierontspannende werking. Kan ik van hieruit de aanname doen dat het een spier probleem is?
3.) Waaruit bestaat een goede TMD behandeling en wie zijn goede behandelaren in de regio Amsterdam?

Sorry voor het onsamenhangende verhaal, mn focus is matig de afgelopen periode.

Alvast bedankt voor iedereen die wil reageren.
Tandarts_Richa…

Zoooo. goeden morgen. Genoeg te zien op deze foto. Hoe lang bent u niet bij de tandarts geweest???. Zo snel mogelijk opzoeken, liefst gisteren. Dat u geen flinke pijn heeft gehad. U kunt in ieder geval voorkomen dat u erger , op lange termijn, krijgt. Weet u zeker dat het geen uitstralende pijn is v d ontstekingen uit uw kiezen. Bij TMD klachten begin ik , om de acute pijn tegen te gaan, met splint therapie. Heeft KNO u niet naar de Gnatholoog of tandarts door verwezen?> https://www.nvgpt.nl/lidmaatschap/onze-leden#results. Maar wees gerust , wij kunnen heel veel als u ons de kans en vooral de tijd gunt. Helaas zal hier ook sprake zijn v e flinke budget. Wat u in 7 jaar heeft gespaard krijgt u nu waarschijnlijk in een keer op uw bordje gepresenteerd. Maar laat u dat niet afschrikken, uitstel kan erger zijn. Voor elk budget is een oplossing. Maar in mijn vak , net als bij auto's, hoe meer u uitgeeft hoe meer gemak. Zoek snel de voor u geschikte tandarts.
vr, 10/13/2023 - 09:11 Permalink
Cees240

Hoi Richard,

Bedankt voor je snelle reactie.

Het was inderdaad 7 jaar geleden. Trauma voor de tandarts opgelopen na mislukte WKB.

- hoe kan ik erachter komen of het uitstralende pijn is van een ontsteking van mijn kiezen?
- KNO heeft me doorverwezen naar de Kaakfysio zonder succes?
- financiën zijn het probleem niet, de pijn wel.

Wat zou jij adviseren in deze? Ik wil eerst wat meer rust in mijn kaak voordat ik me laat behandelen aan meerdere kiezen.

Zou een splint een spier oplossing kunnen zijn? Of beschermt dat alleen de tanden?

Hoe kijk jij aan tegen mijn aanname dat het een spier probleem is, omdat indien ik anti depressieve neem, de pijn weg is?
vr, 10/13/2023 - 10:14 Permalink
Tandarts_Richa…

Een Splint ontlast de spieren. Is niet alleen voor bescherming kiezen. Uw medicatie zort dat u meer ontspant...dus minder druk op spieren en kiezen. Het kan een combinatie van meerdere factoren zijn dus TMJ en problemen v tanden/kiezen. Ik kan begrijpen dat u eerst denkt aan rust... ik merk dat helaas bij velen die in uw situatie zitten. Maar voor mij zijn het vaak los staande feiten, los van elkaar maar toch een samenhang voor het hele probleem. U zult m i het beste zo snel mogelijk door de zure appel moeten bijten. Zo snel mogelijk elimineren ( met eventuele naweeën v elke ingreep) en niet eerst een dan de volgende etc etc. De vier banden van mijn auto moeten vervangen worden...daar zie ik tegenop. Dus ik doe eerst de linker voorband dan over een tijd de rechter etc etc tot alles gedaan is.. intussen blijf je ertegenaan hikken. Begrijpt u wat ik probeer te zeggen. Al uw tanden/kiezen kunnen gered worden na ingrepen eventueel met kronen &bruggen/ implantaten.. Maar u kunt ook kiezen voor het trekken en werken met uitneembare voorzieningen. Alles afhankelijk van wat u bereid bent te investeren in uw gebit. Hoe eerder de balans in uw gebit hersteld is ...dit is ook v invloed op eventuele TMD klachten. Een samenhang!!. Zoek een tandarts die u voor lange termijn kan begeleiden. Lange termijn visie...hoe /wat wilt u met uw gebit over 5-10 jr. Maak samen een duidelijk behandel/stappen plan. Liever gisteren dan morgen.
vr, 10/13/2023 - 12:15 Permalink
vV

kans dat het uitstralende pijn afkomstig van een kies is is wel heel erg groot.
Alles zit aan elkaar vast, en zeker in dit geval is het gewoon nodig de tandarts in te schakelen.
idd goede zoeken. Beeld van de pijn zoals je neerzet wijst meer er op dat dat gerelateerd is aan de slechte staat van het gebit dan aan kaakgewricht.
za, 10/14/2023 - 11:22 Permalink
Tandarts_Richa…

Omdat aan de rechterkant toch wat issues zijn dat vaak door uitstralende pijn als oorpijn ondervonden wordt. Voorbeeld: Mensen komen met kiespijn in de onderkaak en uiteindelijk blijkt het uitstraling v boven. Maar met zekerheid kunnen wij dat van hier natuurlijk niet verzekeren. Feit is dat uw gebit dringend verzorging nodig heeft.
di, 10/17/2023 - 19:50 Permalink