ontsteking

Author:
willem
Posted:
zo, 06/16/2002 - 20:33
Beste digi-tandarts,

Ongeveer anderhalf jaar geleden is bij mij een apexresectie(schrijf ik het goed?) uitgevoerd door een kaakchirurg, omdat ik last had van een ontsteking aan de punt van het wortelkanaal onder mijn kroon.
Uit foto's bleek de ontsteking door deze operatie niet verdwenen, maar ik had er weinig last van. Mijn tandarts adviseerde mij terug te gaan naar de kaakchirurg om de behandeling opnieuw te laten doen.
Ik heb me echter laten verwijzen naar een gespecialiseerde tandarts die door de kroon heeft geboord, weer alle wortelkanalen van die kies heeft schoongemaakt en daarna weer gevuld.
Ook nu hield ik echter last.
Mijn tandarts heeft nu, ongeveer een half jaar na die behandeling weer een foto gemaakt en nu blijkt de ontsteking zich verplaatst te hebben van de punt van het wortelkanaal naar tussen de twee wortels van de kies in.
Volgens mijn tandarts is nu de enig mogelijke oplossing het trekken van de kies.

Is er geen andere behandeling mogelijk om die ontsteking te verwijderen?
de digitale tandarts

Als ik het goed begrijp is er ondanks een apex resectie, gevolgd door een herbehandeling van de wortelkanalen, helaas nog een ontsteking aanwezig.

De ontsteking bevindt zich tussen de wortels; vaak verdwijnt dan het bot onder de wortelsplitsing (furcatie):

http://www.tandarts.nl/images/tandvlees/onderzoek4.jpg

Hierboven is een kies op een rontgenfoto te zien waarbij het bot door tandvleesontsteking(<a href="http://www.tandarts.nl/html/tandvlees/parodontitis.php">parodontitis</a…;) t.p.v. de wortelsplitsing verdwenen is.

De prognose van dit soort gebitselementen is dubieus en indien veroorzaakt door een infectie afkomstig uit de wortelkanalen, misschien nog minder gunstig dan door een tandvleesprobleem.

Er bestaat een chirurgische techniek waarbij de ruimte tussen de wortels (furcatie) toegankelijk wordt gemaakt, zodat deze met een rager schoongehouden kan worden. Dit geldt echter voor furcatieproblemen veroorzaakt door een tandvleesontsteking en is weinig zinvol in uw situatie.

Ik denk dat het een verstandig advies is om deze kies te laten extraheren. De ontstane ruimte t.p.v. de wortelsplitsing is nauwelijks schoon te houden en een broeinest voor bacterien.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-06-22 21:56 ]
wo, 06/19/2002 - 22:16 Permalink