(nog steeds) pijn na witte vulling.

Author:
Kellyvdb
Posted:
ma, 12/03/2012 - 20:49
Hallo allemaal,

Ongeveer 1 maand geleden ben ik bij de tandarts beland wegens een gaatje. Hiervoor was het al even geleden dat ik was geweest ( angst voor de tandarts ).
Ze heeft een foto genomen van men tanden. Gelukkig waren mijn wijsheidstanden in orde. En moeten er nog een paar gaatjes gevuld worden.

Nu 1 maand later heb ik af en toe last van men kies ( wat ik raar vind aangezien het gaatje is dichtgemaakt). Ik heb ook gelezen dat men nog maanden kan last hebben van die witte vulling. Wat ik toch wel bizar vind..

Vandaag merktte ik dat ik toch wel meer last heb dan anders. Dit ervaar ik:

- soms scherpe steken in men kies. Als ik praat bijv of ik iets kouds of warms eet. Ook daartussen heb ik er last van. Alsof ik net een ijsje heb gegeten. Dat gevoel heb ik. Ik moet er wel bij zeggen dat ik gisteren ook teveel kauwgom heb gegeten.. En het valt me op dat het sindsdien verergerd is. Als ik op men tand druk doet het geen pijn.

Ik heb vandaag even gebeld naar de tandarts maar de assistente nam op. Ze zei mij dat als de pijn verergerd het waarschijnlijk men zenuw kan zijn. Maar dat doet toch zoveel meer pijn? En dan hadden ze dat toch ook al op de foto moeten zien?

Alvast bedankt.
Vriendelijke groet.
fransaki

Vervelend dat je na een maand nog steeds nabezwaren hebt van een makkelijk lijkende behandeling. Ofschoon het lastig is om met weinig gegevens een diagnose te stellen ga ik een poging wagen: het kan aan de grootte van de vulling liggen, bijvoorbeeld een drievlaksvulling die in te weinig laagjes is uitgehard, het kan mogelijk fractuur in 1 of meerdere knobbels zijn , het kan een overbelasting zijn door storend contact, het kan een uitloper van een zenuw zijn waar de vulling te dicht bij in de buurt is gekomen. Wat ik in zo'n geval zou doen is controlefoto maken (is zo gebeurd en geeft aanvullende informatie, ook over het eigen werk), overbelasting uitsluiten en bij twijfel over de vulling eerst opnieuw leggen voordat er een irreversibele behandeling als een zenuwbehandeling wordt uitgevoerd. Kan uit eigen ervaring zeggen dat er in dit soort gevallen vaak een knobbelfractuur zit, die je zo niet kan zien maar met vergroting en doorlichten door middel van microscoop wel tevoorschijn komt.
ma, 12/03/2012 - 23:26 Permalink
Kellyvdb

Hallo,

Hartelijk dank voor je antwoord. Ik had er niet zoveel last van, maar sinds vannacht wel. Het was even weer beter ( ik denk dat ik er teveel op gefocused ben) en nu dat ik iets kleins at begint het weer op te komen.. Als de pijn erger word moest ik terug bellen. Ik lees dat velen last hebben van dit probleem. Dus misschien moet ik het gewoon even afwachten en kan het nog steeds de napijn zijn? Misschien komt het door zoveel kauwgom te eten gister dat ik men tand wat gevoeliger is.. Want ze hebben toen een foto genomen en ik hoorde ze vanalles zeggen dat moest gedaan worden.. Ze had men naam opgezocht de assistente en zei dat er niets speciaals bij stond. Dus dan hadden ze toen toch al kunnen zien dat het meer dan een gaatje was? Het valt gewoon op dat het deze nacht erger werd door dat vele kauwen. Ik hoop dat het morgen beter gaat.


Bedankt voor je antwoord,
Groeten
ma, 12/03/2012 - 23:44 Permalink
fransaki

Als het vooral na de nacht last geeft lijkt het toch op een overbelasting, die je 's nachts aanbrengt door bijvoorbeeld te klemmen. Hier merk je niet zoveel van maar na de nacht dan weer wel.. Ik zou de vulling iets laten inslijpen zodat hij weinig contact maakt, en niet teveel aan de pijnstillers voor je gaat slapen. Dan verhoog je de pijngrens, en kun je nog harder klemmen met als reslutaat........je kunt hem wel invullen denk ik.
di, 12/04/2012 - 18:51 Permalink
Kellyvdb

Hallo ,
bedankt voor je antwoord.
Dat zou zeker goed kunnen. Ik heb al dagen amper last gehad en vandaag begint het af en toe met pijnlijke steken soms in men kaak. Ik ben ook iemand die heel veel stress heeft dus wat jij zegt is absoluut waar want ik betrap mezelf er veel op. Hierdoor zal men tand ook overbelast zijn. Want heb al dagen geen last gehad tot vandaag.. Heel lastig!

Groeten,
Kelly.
vr, 12/07/2012 - 15:24 Permalink
marietje77

Als antwoord op door Yohannes

Ik lees toch wel dat er heel veel mensen last hebben van die witte vullingen,

ook verhalen van mensen die enkel een amalgaam vulling lieten vervangen waar ze totaal geen last van hadden en dan met pijn terug van de tandarts kwamen en de andere week een wortelkanaalbehandeling moesten laten uitvoeren omdat de pijn te ondraagelijk was. dit is toch waanzin?

ik geloof dat je dan beter maar een tandarts kan hebben die enkel pas gaat behandelen als je ergens last van krijgt?

waarom gaan we niet gewoon terug naar de amalgaam vullingen? liever wat metalen in de mond dan een wortelkanaal behandeling met alle mogelijke na gevolgen nog eens

maar ik denk dat er tegenwoordig geen tandarts in opleiding meer geleerd word hoe een amalgaam vulling gelegd moet worden.

ik heb echt heel veel spijt dat ik mijn amalgaam vulling heb laten vervangen voor een witte waar ik nu zoveel last van heb, deze amalgaam vulling zat er al vanaf mijn pubertijd, en ondertussen nooit last van de kies gehad tot die witte vulling er vorige week in ging. ze zeggen wel eens dat je oude bomen niet meer moet verplanten anders gaan ze dood,
do, 10/01/2015 - 11:27 Permalink
Romy32

Als antwoord op door marietje77

<blockquote>ook verhalen van mensen die enkel een amalgaam vulling lieten vervangen waar ze totaal geen last van hadden </blockquote>
Wij krijgen zo vaak patiënten die geen last hebben van hun amalgaamvulling, maar waarbij de tandarts op de foto ziet dat er onder de vulling lekkage is.
Als je daar niets aan doet, gaat de cariës verder en verder, en draait het uiteindelijk ook uit op een wortelkanaalbehandeling.

Het is echt niet zo dat tandartsen zomaar amalgaamvullingen gaan vervangen.
De tandarts met wie ik werk in ieder geval niet.
do, 10/01/2015 - 19:24 Permalink
GammelGebit 1973

Als antwoord op door Romy32

Hallo,

Voor 4 jaar terug zijn bij mij alle amalgaam vullingen vervangen door witte vullingen.
Bij de laatste behandeling ben ik "verkeerd verdoofd" en heb 3 maand last gehad van zenuwpijn.
Dit is gelukkig goed gekomen, maar ik heb altijd gevoelige kiezen gehouden.
Door de ervaring met de zenuwpijn, moet ik eerlijk toegeven dat ik nooit meer bij de tandarts ben geweest.

Nu is de laatste 2 jaar zo, dat alle gevulde kiezen afkanppen, vullingen eruit knappen en met alle gevolgen uiteraard van dien.
Ik wil de stap zetten naar de tandarts, maar ben gewoon ontzettend bang.
Bang voor dat er weer wat in gestopt wordt, als ze te redden zijn, waar ik weer op reageer en dat het zo blijft door gaan.

Wie heeft er hier advies? Zijn er mensen die ook een allergische reactie op witte vulling ervaren?
Of hebben ze mij toen der tijd fout behandeld? Ik weet het niet meer, alleen dat ik al weer een volle week met zenuwpijn loop en dit niet weer zolang wil.

Alvast bedankt
do, 11/17/2016 - 10:50 Permalink