Nog steeds pijn na meerdere behandeling. Kaakchirurg de oplossing?

Author:
Kiestandwortel
Posted:
di, 10/26/2021 - 09:35
Na 1.5 jaar en meerdere behandelingen verder is er nog steeds geen oplossing gevonden en ik begin nog radeloos te worden.

Het begon met een gat in de kies naast m'n hoektand links boven met behoorlijk wat pijn. Hieronder de behandelingen in de volgorde die ik vervolgens ben ondergaan

- Gat gevuld: nog steeds erge pijn
- Koude testen en tikken uitgevoerd waar ik vooral bij koud heftig reageerde. Tandvlees was helemaal in orde. Dus vervolgens wortelkanaalbehandeling gehad: nog steeds pijn bij die kies
- Antibioticakuur gehad en nog steeds pijn
- Ander gaatje in een kies gevuld een paar kiezen er naast om te kijken of daar ook pijn vandaan kwam. Nog steeds daarna pijn
- Nog een klein gaatje gevuld bij de kies naast waar ik een wortelkanaalbehandeling heb gehad. En verstandskies aan die kant getrokken voor de zekerheid ondanks ik verder geen complicaties daar had en de kies eigenlijk perfect zat.

Dit is in de afgelopen 1.5 jaar gebeurd. Tijdens de laatste behandeling van bovenstaande rijtje is er echt de tijd genomen om te kunnen achterhalen waar het vandaan komt of wat het is. Er zijn meerdere foto's gemaakt en testjes uitgevoerd met koud en tikken. Ook is er bij m'n tandvlees gekeken en dat was helemaal in orde. Ik reageerde niet op het tikken en de koud test. Voor de zekerheid is er toen een klein gaatje gevuld en m'n verstandskies getrokken in de hoop dat dat het probleem nog zou kunnen oplossen, maar ik heb nu 1.5 maand na dat er dat gedaan is nog steeds erge pijn. De pijn verplaatst zich soms en zit soms tussen kiezen in en vaak boven de kies bij m'n tandvlees wat hoger. In die 1.5 jaar tijd dat ik zulke erge kiespijn heb, is er nooit iets aan de buitenkant te zien geweest. Geen verkleuring of verdikking ( of fistel etc ).

Het begon dus met pijn in de kleine kies naast m'n hoektand, die pijn is gebleven ( al dan niet wat meer er boven en achter de kies ) en is na verloop van tijd uitgebreid naar de kiezen er naast en dan vooral tussen de kiezen en er boven wat hoger in m'n tandvlees. Ik ben erg benieuwd wat het zou kunnen zijn maar ik kan me helaas het niet veroorloven om steeds voor dezelfde pijn terug te komen en het te onderzoeken inclusief behandelingen waarvan we niet zeker weten of dat het is. Ik zou dat graag willen maar in tussen tijd hebben de behandelingen al ruim 1300 gekost en maakt m'n angststoornis het al helemaal zwaar om steeds te gaan.

Zijn er nog dingen waarvan jullie zouden zeggen wat het mogelijk kan zijn? Enige wat ik via google kan vinden is dat de ontsteking misschien hoger zit en dat de tandarts dat niet kan zien of behandelen ( wortelpuntonsteking ). Zou ik de tandarts bellen en gewoon vragen om een verwijzing naar de kaakchirurg, omdat zij misschien betere tools hebben om het probleem te kunnen vinden? Door m'n angststoornis vind ik het lastig om op deze manier voor mezelf op te komen maar na zoveel behandelingen en zeer goed bedoelde pogingen houdt het financieel en mentaal met mijn angstklachten ook een keer op. Ik slik in die 1.5 jaar dagelijk paracetamol en naproxen en dat is ook zeker niet gezond. Ik ben verder nooit naar de kaakchirurg geweest dus geen idee of zij dit soort problemen willen aanpakken of dat zij puur chirurgische ingrepen doen.


Niks tegen de tandarts verder want hij doet echt zeer kundig z'n werk en de behandelingen die hij uitvoert hebben geen complicaties gehad en gaan gewoon goed. Alleen wordt het echte probleem nog niet opgelost en dat blijkt helaas moeilijk te vinden. Waar ik begrip voor heb. Maar het wordt wel tijd voor mij om zelf een voorstel te doen. Dus graag jullie advies! Meer info kan je natuurlijk aan me vragen en die geef ik graag
Kiestandwortel

Nog even een aanvulling. Zou het een optie zijn om het anders met de huisarts te bespreken omdat hij wat breder kijkt en wat meer de tijd neemt om te luisteren? Een tandarts is vaak wat praktischer en kijkt natuurlijk puur naar tandheelkundige problemen. Misschien zit het probleem wel in de kaakholte oid of is het heel wat anders wat uitstraalt maar m'n kiezen. Aangezien het met diverse tandheelkundige behandelingen nog niet gevonden is begint er natuurlijk ook kans te komen dat het vanuit iets anders komt dan een kies. De pijn straalt namelijk soms ook door tot richting m'n neus en lichtelijk richting m'n oog. Met mijn angststoornis vind ik het ook fijner om het met de huisarts te bespreken en advies te vragen wat te doen. Misschien dat er vanuit hem des noods een verwijzing naar gespecialiseerdere hulp kan komen. Ben benieuwd wat jullie idee hier bij is.
di, 10/26/2021 - 09:52 Permalink
Tandarts_Richa…

Het kan geen kwaad om uw tandarts te vragen voor een verwijzing naar de KC. Twee weten vaak meer dan een. Maar misschien is het wat anders. De KC zal dan verder verwijzen. En soms kunnen wij niet ontdekken en dan zal men moeten wachten tot het erger wordt om een diagnose te kunnen stellen. Het wordt nu eind 2021.... misschien is het verstandig, met meer risico in de mond, uw verzekering in december aan te passen zodat u minder eigen risico heeft. U refereert naar een angst stoornis.... gelukkig blijft u, ondanks uw angst, de gang naar de tandarts houden. Vertrouwen in uw behandelaar is vaak een goede remedie tegen angst.
wo, 10/27/2021 - 00:17 Permalink
novastar

Beste kiestandwortel

Het lijkt een beetje op mijn verhaal.

Gekke vraag, heb je misschien corona gehad? Of een andere infectie? Ik heb na 2 jaar en 2 tandartsen, de kc, endodontoloog, neuroloog, kno arts, huisarts, kaakfysio en psycholoog bij de internist de diagnose centrale sensatisatie gekregen. Dit houdt in dat je zenuwen pijnklachten blijven aangeven terwijl er niets fysiek mis is. In combinatie met klemmen/er stiekem toch de hele tijd mee bezig te zijn (met je tandpijn) door de angststoornis (ondanks dat we t misschien niet direct merken doet de afgelopen tijd toch wel wat met iedereen en vooral als je angststoornis hebt).

Blijf vooral doorzoeken maar ga inderdaad eens verder kijken dan de tandarts. Want als er niets is, kunnen ze ook niets doen. En steeds die foto's en tikken enzo is ook niet echt bevorderlijk voor jezelf.
ma, 11/01/2021 - 19:34 Permalink
Meisje91

Als antwoord op door novastar

Hoi,

Hoe ben je hier uiteindelijk op uit gekomen? Ik loop ook al ruim 1,5 jaar met een pijnklacht bij warmte. Ben inmiddels ook 3 tandartsen, kno arts, huisarts, psycholoog, kaakchirurg en kaakfysio verder… Momenteel 31 weken zwanger en heb ik afgesproken met mijn tandarts dat zodra ik ben bevallen/er klaar voor ben, ik nog een scan laat maken in het ziekenhuis voor het uitsluiten van een 4e kanaal. Maar stuurt anders evt het ziekenhuis mij door naar een internist oid?

Lastig zulke onverklaarbare pijnen! Ben erg benieuwd hoe dit bij jou is gegaan en wat er aan gedaan wordt?

Groetjes
do, 11/25/2021 - 21:28 Permalink