napijn na wortelkanaalbehandeling

Author:
Nevyn
Posted:
do, 01/23/2003 - 21:56
Hoi,

Afgelopen maandag heb ik mijn eerste wortelkanaalbehandeling ondergaan (één in 31 jaar dus dat valt volgens mij wel mee). De behandeling op zich was redelijk pijnloos totdat de wortelkanalen werden opgevult; net als bij Nettie36 bleek ook bij mij dat één van de staafjes te lang was. Op dat moment ging ik door de grond, gelukkig duurde de pijn niet al te lang.
Volgens de tandarts zou de napijn ongeveer 2 dagen aanhouden. Inmiddels is het donderdag en is de pijn erger geworden; vanochtend ging het goed, totdat ik waarschijnlijk wat al te overmoedig mijn lunch aan het kauwen ben geweest.
De pijn is moeilijk te omschrijven en lastig te plaatsen. Het voelt alsof er iemand constant met een vork in mijn tandvlees zit te porren net boven die ene kies. Ook kauwen is weer onmogelijk.
Ik baal dus stevig en ben niet meer overtuigd van de, blijkbaar, zeer optimistische prognose van de tandarts. Op zoek naar objectieve info ben ik op deze site beland en ben zeer geschrokken van jullie verhalen en de informatie over wortelkanaalbehandelingen. Ik bereid mij dus al voor op een paar moeilijke weken (maanden?). Een geluk bij een ongeluk is dat de wortelkanaalbehandeling in één keer is voltooid; ik hoef dus niet terug te komen, tenzij ik de pijn niet meer volhoud.
Wordt vervolgt....
admiraal

Napijn na een wortelkanaalbehandeling is niet abnormaal
Per kubieke millimeter inhoud wortelkanaal zitten miljarden bacterien.
Die zijn door middel van vijlen en spoelen met desinfectiemiddel hypochloriet grotendeels uitgeroeid.
Als de kies/tand goed is geisoleerd met een rubberlap, een “must” bij dergelijke behandelingen en de wortels zijn over de volledige lengte gereinigd, gedroogd en hermetisch opgevuld dan is de prognose gunstig. Onder dergelijke ideale omstandigheden ca 90% succes.
Zit je wel 2 uur stil in de stoel.
Napijn onstaat door doorpersen materiaal , de ontsteking onder aan de punt van de wortel en “het gemier”.
Deze pijn kan zo’n dag of drie aanhouden.
Wordt het erger en is normale medicatie met max 6 paracetamol daags niet afdoend, en is er een zwelling, neem dan contact op met de tandarts.
do, 01/23/2003 - 23:36 Permalink
kristin.smets

Hoi,

Hen zojuist een 2de fase van wortelkanaalbeh. gehad. Er zit nu een wiek met ontsmettingsmiddel in, gedurende 2 weken.

Mijn tandarts doet er nog geen kwartier over, terwijl ik lees dat de meeste toch een uur of langer in die vervelende stoel zitten.

Vind het wel leuk dat het niet zo lang duurt, maar kan die tandarts die wortelkan. zo vlug proper maken?
Nog een vraagje? Schijnt dat de tandarts kan zien dat de ontsteking weg is als als de kanaaltjes droog zijn. Wie weet hier meer over?

Groetjes
Krisje
Neem nog cataflam (ontstekingsremmend middel), en heb het nog heel moeilijk met kauwen.
vr, 01/24/2003 - 22:49 Permalink
Nevyn

Hoi allemaal,

Nog eenmaal, hoop ik, bericht van mij. Ik denk dat ik één van de gelukkigen ben die maar 1 behandeling nodig hebben. Waarschijnlijk is dit het geval omdat er niet echt een onsteking is ontstaan; mijn tandarts is er vroeg bijgeweest.

Nog even over het verloop van de napijn. Ik had nog 5 dagen flinke pijn; op de 6e dag was het meteen een stuk beter.
Nu, ruim 2 weken na de behandeling, heb ik alleen nog een beetje pijn als ik mijn kiezen stevig op elkaar klem en als ik mijn kiezen hard op elkaar 'klap'. Dus.... ook eens een postief bericht op deze site.

Ik wilde dit nog even laten weten... .

Groetjes,
Nevyn
do, 02/06/2003 - 16:37 Permalink