mislukte wortelkanaalbehandeling

Author:
Frame
Posted:
do, 04/11/2002 - 10:25
geachte digitale tandarts,

mijn tandarts constateerde laatst dat een van mijn (drie) wortelkanalen maar voor de helft is gevuld. de kies moet dus weer open en dat ene kanaal opnieuw worden voorzien van een vulling. mijn vragen zijn nu: gaat dit opnieuw openen gemakkelijk? wordt de kies er niet nog zwakker door? doet deze nieuwe behandeling pijn?

volgens mijn tandarts zal ik niets voelen en duurt het geheel maar een half uur (in tegenstelling tot de eerste wortelkanaalbehandeling, van 1,5 uur).

verder heb ik last van mijn kaak (als ik mijn mond ver open doe). zou dat aan de wortelkanaalbenadeling kunnen liggen?

alvast bedankt voor het beantwoorden. tandarts.nl is een goede en leerzame site!
de digitale tandarts

Bij een wortelkanaalbehandeling is het van groot belang dat zoveel mogelijk bacterien uit de wortelkanalen worden verwijderd. Tevens is het natuurlijk van belang om er voor te zorgen dat er geen bacterien de kanalen weer in komen.

Daarom wordt het wortelkanaal tot bijna het eind van de wortel opgevijld en gespoeld met een ontsmettende chloor-oplossing, waarna deze opgevuld en afgesloten wordt.
Mocht het kanaal dus niet ver genoeg gevijld en ontsmet zijn, dan bestaat er de kans dat in het onderste deel bacterien achterblijven die een ontsteking veroorzaken.

Uw tandarts wil dus proberen dit onderste deel toch te reinigen en te vullen, dit wordt een herbehandeling genoemd. De moeilijkheidsgraad en dus ook de behandelingstijd van een herbehandeling is o.a. afhankelijk van de anatomie van de kroon en de wortel en het materiaal waarmee het kanaal opgevuld is. Een herbehandeling van een kies zonder acute ontsteking is overigens goed te verdoven.

Een tand/kies wordt zwakker als er een kanaalbehandeling in uitgevoerd is, maar aangezien dit al gebeurd is, zal dat voor de herbehandeling geen grote rol spelen.

De klacht die u heeft bij het ver openen van de kaak na de behandeling, wordt over het algemeen niet veroorzaakt door de kanaalbehandeling zelf.
Het zou kunnen dat een kauwspier bij het verdoven wat geirriteerd is geraakt. Dit wordt een trismus genoemd en kan pijn veroorzaken bij openen en kan de mondopening ook kleiner maken.
Tevens kan door het langdurig openhouden van de mond het kaakgewricht geirriteerd geraakt zijn en dus ook wat last geven.
Deze klachten komen vaker voor en verdwijnen over het algemeen na enkele weken.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-12 09:16 ]
do, 04/11/2002 - 23:39 Permalink
Frame

dank voor het beantwoorden.

het lijkt er nu echter op dat de kies naast de behandelde kies pijn doet, vooral als ik mijn kaken stevig tegen elkaar aandruk (kauwbewegingen). is dit ook iets wat vanzelf overgaat?
do, 04/11/2002 - 23:44 Permalink
de digitale tandarts

Kan ik helaas niet zeggen.

Maar vraag je tandarts bij de herbehandeling, waar ook nieuwe rontgenfoto's genomen worden, of hij/zij iets kan ontdekken.

Succes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-12 12:06 ]
vr, 04/12/2002 - 12:05 Permalink
Anneloes

Ik wilde even reageren op de wortelkanaalbehandeling, heb deze 2 dagen geleden gehad, heb nu een opgezwollen wang, niet normaal meer, en verschrikkelijke pijn vooral als ik op bed lig, dus het hoeft niet altijd goed te gaan
za, 04/13/2002 - 22:33 Permalink
de digitale tandarts

Vervelend dat u zoveel last heeft.

Twee dagen is echter nog tekort om te kunnen beoordelen of een wortelkanaalbehandeling geslaagd is.

Succes en ik hoop dat het snel beter gaat.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-14 21:33 ]
zo, 04/14/2002 - 21:31 Permalink