Last van kies sinds vullen gaatje

Author:
miss26
Posted:
za, 08/12/2023 - 23:22
Ik heb ongeveer 2 a 3 maanden geleden een gaatje laten vullen (ik heb hier verder nooit last van gehad, maar er bleef wel eten in zitten). Er is een drievlaksvulling gedaan in nr 35 en 36. Is mij niet helemaal duidelijk wat een drievlaksvulling is, maar was binnen 20 min klaar. Echter heb ik na die tijd last gekregen, eerst alleen tijdens het eten als er druk op kwam, heb toen het eten vooral aan de andere kant gekauwd. Echter sinds 3 dagen heb ik pijn aan die kant. Het is niet continu, maar voelt tussendoor echt niet fijn. Helaas is mijn oude tandarts ermee gestopt en was dit mijn eerste behandeling bij de nieuwe tandarts. Nu vroeg ik me af hoe dit kan komen? En wat er mogelijk gedaan moet gaan worden, ook ivm mogelijke kosten (die waren de vorige x al een stuk hoger dan ik had verwacht, in vergelijking met mijn oude tandarts).
Tandarts_Richa…

Een kies bestaat uit meerdere vlakken. bij een 3 vlak vulling zijn drie vlakken behandeld. Als u merkt dat u niet kunt kauwen op een pas gelegde vulling is deze waarschijnlijk te hoog. Even teruggaan en laten afslijpen, wat te hoog is. Nieuwe vulling, zeker witte, kunnen w/koud gevoelig zijn soms voor lange tijd. Als een vulling te hoog is wordt dat versterkt. Tarieven worden voor ons bepaald door de NZA. Die tarieven gelden voor alle tandartsen hetzelfde. Uw 'oude" tandarts mag ook matsen..en goedkoper rekenen.
zo, 08/13/2023 - 13:24 Permalink
miss26

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor de reactie. Ik dacht dat het prijs verschil wellicht kwam doordat het een drievlaksvulling is? Bij mijn oude tandarts nooit opgelet wat er op de factuur stond maar bleef altijd ruim binnen de vergoeding van de verzekering. Dus was wat verbaasd dat ik bij deze tandarts er in 1x al ruim boven zat. De tandarts had aangegeven dat het om een beginnend gaatje ging. Kan het dan al aan 3 kanten zitten? En waardoor wordt die gevoeligheid veroorzaakt? Want bij mijn vorige tandarts heb ik er nog nooit iets ervan gemerkt.
zo, 08/13/2023 - 15:50 Permalink
Tandarts_Richa…

"witte" vullingen kunnen door krimp spanning gevoeligheid geven . Vroeger bij "grijze" vulling kwam de spanning na verloop v tijd . Met witte vulling komt de krimp binnen een uur. Pijn kan uitstralen, naar boven beneden voor naar achter. Vervelend voor mij om te ontdekken wat de oorzaak is als men het niet duidelijk kan aangeven. Een te "hoge" vulling kan ook de oorzaak zijn. Heeft uw "oude" Ta ook "witte" vullingen gelegd of "grijze"??.Meestal wordt v "boven" geboord..dat is vlak een. Naar voor beginnend en achter beginnend is al drie vlakken.
zo, 08/13/2023 - 20:31 Permalink
miss26

Ben vandaag langs de tandarts geweest. En bleek ontstoken tandvlees te zijn, doordat ik niet voldoende stoker. De mondhygiëniste dacht dat het ook samenhing met stress en gaf het advies om multivitamine te slikken. (Gezond eten schiet er de laatste tijd idd wel eens bij in)
Mijn andere vullingen zijn overigens allemaal wit en heb daar nooit problemenmee gehad. Ik heb vandaag ook meegekeken op de foto's, maar het zag eruit alsof het een hele grote vulling is die de vorige x is geplaatst. Lijkt me dat het dan geen beginnend gaatje is geweest?
ma, 08/14/2023 - 16:51 Permalink
Tandarts_Richa…

Vooraf is het vaak moeilijk te bepalen. wat beginnend lijkt kan groter blijken te zijn. Vraag de foto op ...kan ik meekijken. En tandvlees kan flink problemen geven. Het blijkt ook zo dat 25% v d wortelkanaalbehandelingen vaak alleen een tandvlees probleem te zijn.
ma, 08/14/2023 - 18:49 Permalink