Kroon voelt los, maar lijkt niet los te zitten

Author:
ressiv
Posted:
vr, 12/10/2021 - 11:16
Hoi!

Ik heb al heel lang een kroon (+/- 20 jaar) op een kies positie onderin.
De kroon is vorig jaar een keer los gekomen en opnieuw vastgemaakt. Er is jaren geleden een keer een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd door de kroon heen.

Nu heb ik sinds een week het gevoel alsof de kroon los zit, met eten krijg ik soms zo'n trekkend gevoel. Nu heb ik zelf één keer met mijn vinger de kroon er uit proberen te halen met een beetje kracht (niet slim natuurlijk). Dit lukte niet en ik kan eigenlijk ook geen beweging krijgen in de kroon.

Qua smaak lijkt er soms een beetje zurig iets van af te komen, maar dit kan ik ook krijgen als ik aan de andere kant van mijn mond met mijn tong wat druk ga geven op de kiezen. En ik ben vaak met mijn tong onbewust tegen de kroon aan het duwen om te testen of hij los zit.

Verder heb ik geen klachten er aan.

Wat moet ik doen? Zit de kroon eigenlijk wel los?
Ik ben toevallig een paar weken geleden naar de tandarts geweest om een vulling te laten vervangen aan de andere kant van mijn mond. Er zijn toen foto's gemaakt van mijn hele mond omdat het een tijdje geleden was, daarop was niets te zien.

Ik heb een foto bijgevoegd.

Bedankt alvast!
Attach
Tandarts_Richa…

Een los zittende kroon is niet op een x-foto te zien. Tenzij het al een stuk v d tand af is. Waarschijnlijk zal het zoals u beschrijft los zitten. Tijd om de onderbouw te versterken met glasvezel stift en nieuw opbouw. En gelijk een nieuw kroon. Alleen als de wortelkanaal behandeling goed is, controle met x-foto. Of steeds plakken zoals nu gedaan wordt en accepteren dat het los kan komen met de kosten v opnieuw vastzetten. Anders is uw kies verloren. Mischien beter een kroon op implantaat of goedkoper een frame prothese. Ik zou een verloren kies altijd vervangen.
vr, 12/10/2021 - 12:16 Permalink
ressiv

Hoe kan ik zelf inschatten of de kroon los zit? Ik twijfel namelijk aangezien ik er geen beweging in kan krijgen.
U geeft aan "tijd voor een onderbouw met glasvezel stift", maar kan het niet zijn dat er al een stift in zit?
Waarom ook gelijk een nieuwe kroon?

Kosten van opnieuw vastzetten van de kroon zijn een stuk lager, dus waarom dat niet gewoon blijven doen? Wat zijn de nadelen? Als het elk jaar gebeurd zou ik natuurlijk over gaan op een andere oplossing, maar het is niet zo dat hij nu om de haverklap er af gaat.
vr, 12/10/2021 - 13:07 Permalink
Tandarts_Richa…

het kan dat er al een stift is. Maar zelf kan je het vermoeden hebben en alleen merken als het echt omhoog komt. Deze kroon is al eerder losgekomen dus ik vrees dat de initiële houvast niet meer werkt vandaar waarschijnlijk een nieuw kroon of accepteren dat het vaker loskomt en de kosten v opnieuw vastzette en alle gedoe eromheen.. Maar als je het vermoeden hebt dat de kroon los zit maar dit niet laat nakijken door uw tandarts... dan kan het cariës proces onder de kroon ongemerkt verder gaan totdat het te laat is en de kies getrokken moet worden. Dan kan nog altijd een implantaat of goedkoper oplossing. Ik zou je tandarts laten beoordelen wat het beste is. En dan nog heb ik het soms gehad dat ik niet kon waarnemen dat een kroon los was maar dat de cliënt een week later met de kroon in de hand bij mij terug kwam. Toch laten beoordelen.
vr, 12/10/2021 - 21:59 Permalink