Kroon en wortelkanaalbehandeling nodig

Author:
parelhoentje
Posted:
ma, 04/19/2021 - 16:03
Vandaag kreeg ik van een vervangende tandarts onverwacht het bericht dat ik waarschijnlijk een kroon en een wortelkanaalbehandeling nodig heb (voor twee verschillende kiezen). Ook heb ik meerdere gaatjes.

In het verleden had ik regelmatig gaatjes. Ook heb ik in 2014 een wortelkanaalbehandeling gehad. Na het trekken van mijn verstandskiezen leek het beter te gaan. Ik dacht dat mijn gebit aan de beterende hand was. Ik schrok dan ook erg van het nieuws, al was er in de afgelopen weken toevallig wel 2x een stukje vulling afgebroken (waarvan ik nu twijfel of het een stukje kies was...). Ik ben nog geen 30 en ik had graag eens een mondhygiënist gezien, als ik geweten had dat mijn gebit er zo slecht aan toe was! Verder poets ik elektrisch en flos dagelijks.

Inmiddels heb ik meer gelezen over kronen. Ik vind het nog erg moeilijk dat dit blijkbaar waarschijnlijk nodig is, maar goed. Mijn vragen:

- Is het erg dat ik voor mijn behandelingen pas over 3 weken terecht kan? Dit gaat niet over de kroon, die mag later dit jaar.
- Zal de andere kies die waarschijnlijk een wkb nodig heeft, later ook een kroon nodig hebben?
- Wat kan ik verder nog doen om de situatie niet nog erger te maken? Naast goed poetsen en flossen e.d. Ik wil geen kunstgebit nodig hebben. Is het een goed idee om per direct een waterpik aan te schaffen?

Nogmaals baal ik hier ontzettend van. Mijn moeder heeft mij van kinds af aan uitgebreid naar de tandarts en orthodontie gestuurd. Dit omdat zij zich altijd voor haar eigen gebit (scheve tanden) heeft geschaamd en angst had voor de tandarts. Nu heb ik juist een mooie lach, maar zit het dus van binnen niet goed, en dat zo jong al...