Kiespijn na meerdere behandeling. Wat te doen?

Author:
Kiestandwortel
Posted:
wo, 09/08/2021 - 23:35
Hallo

Ik zit met een probleem wat opzich simpel klinkt maar uiteindelijk complex lijkt te worden.

Ik geef eerst even een samenvatting voor wie de hele tekst te veel vind en alsnog schrijf ik het daarna wat uitgebreider.

- Gat in kies naast hoektand rechts boven gevuld
- na tijdens nog steeds pijn en dus een WKB gedaan ( bleek alleen wkb start maar door een foutje is dat nooit gecommuniceerd )
- na een hele tijd nog steeds enorme pijn en toen wkb start en af gedaan
- nog steeds pijn en toen antibiotica
- nog steeds pijn maar de tandarts kon het niet goed zien met testjes en gokte op een paar kiezen daarnaast waar een gat zat, is gevuld maar nu dus nog steeds pijnIk heb een angststoornis waardoor ik een aantal jaar niet naar de tandarts ben gegaan. Uiteindelijk kreeg ik in 2020 in maart een redelijk groot gat in de kies naast m'n hoektand links boven en kreeg daar veel pijn bij. Uiteindelijk met al m'n energie en lef naar de tandarts gegaan. Ze zagen inderdaad dat er een groot gat in de kies zat en zeker voor zo'n kleine kies. Ze maakte een foto en zag dat de zenuw zichtbaar was ( geloof ik, weet niet 100% zeker meer wat ze zei op dat moment ) maar ze wilde eerst het gat vullen omdat een wortelkanaalbehandeling misschien niet nodig was. Als ik dan nog pijn had na een paar dagen dan moest ik terug komen voor eventueel een wortelkanaalbehandeling. Ook zagen ze gaatjes in andere tanden die ik later moest laten vullen.

Na afloop had ik enorme pijn en ik hoopte dat het napijn was. Maar de pijn was nog erger dan daarvoor en ik had ook nog eens geleidingspijn er bij gekregen ( vooral bij koud en ook soms bij warm ). Tikken er tegen deed geen pijn. Door m'n angst ben ik niet meer terug gegaan, ook al bleef de pijn iedere dag heel erg aanwezig. Uiteindelijk na 2 maanden besloten om toch terug te gaan en er werden nieuwe foto's gemaakt, testen uitgevoerd en bij de koud test kreeg ik echt enorme pijn ( niet bij tikken ) en volgens is er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Dit duurde vrij kort, een klein half uurtje en ik mocht daarna weer gaan. Online las ik dat een wortelkanaalbehandeling vaak in 2 keer gaat, maar van de tandarts zelf kreeg ik daar niks over te horen en ik heb nooit meer een vervolg afspraak gehad.

Alsnog bleef de pijn enorm aanhouden, dit was totaal niet veranderd en nog steeds had ik geleidingspijn en soms gewoon zomaar pijn. Nog steeds bij dezelfde kies, dat kon ik ook heel goed aanvoelen daar het daar specifiek zat. Weer heb ik door m'n angst uitgesteld om naar de tandarts te gaan ondanks ik iedere dag enorme pijn had. Uiteindelijk na een paar maanden weer naar de tandarts gegaan en hij zei dat er blijkbaar iets fout is gegaan omdat ik voor een 2e keer terug moest komen, maar dat dit blijkbaar niet is gecommuniceerd naar mij of wat dan ook. Uiteindelijk foto's gemaakt en is hij begonnen met de wortelkanaalbehandeling. Hij zei dat hij z'n best ging doen om 'm in 1 keer ook af te maken. Dit keer werden er veel complexere dingen gedaan dan de vorige keer, hij gebruikte ook een microscoop en het duurde uiteindelijk een uur. Achteraf legde hij uit wat hij had gedaan en dat alles zeer netjes is verlopen. Dat ik wel enige napijn kan hebben maar dat dit een week kan duren en dat ik anders moest terug bellen.

Nog steeds achteraf dezelfde pijn maar dan iets hoger, omdat het onderste deel van de wortel natuurlijk is weg gehaald. Maar ik heb nog even erge pijn, ook geleidingspijn. Na een week gebeld en toen kreeg ik een antibioticakuur van een week. Nog steeds niet over, na 2 weken gebeld en zelf gevraagd of ik nog een antibioticakuur kon krijgen omdat ik door m'n angststoornis het zeer moeizaam trek om weer zo'n lange behandeling te ondergaan. Dat vonden ze goed, maar nog steeds geen resultaat.

Weer door m'n angst blijven lopen met de pijn. Ik ben uiteindelijk vorige week met al m'n energie die ik heb in m'n lichaam weer terug gegaan. Hij heeft testjes gedaan met blazen en tikken maar ik voelde helemaal niets ( wat ik voor de WKB nog wel enorm voelde met blazen ). Hij zei dat tijdens de foto's de vorige keer m'n verstandskies in dat rijtje met de kies er naast buiten de foto vielen maar dat er dus ook een redelijk groot gaatje in de kies naast m'n verstandskies zat. Dat dat mogelijk nu de pijn kan zijn. Dat heeft hij vorige week gevuld maar ik blijf dus enorme pijn houden in de kies waar de WKB is gedaan.

Ik zit met de handen in het haar omdat ik door m'n angststoornis de behandelingen bijna niet aankan en ik blijf nu meerdere keren komen en het probleem lost niet op. De kosten stijgen ook de pan uit, ik kan dat bijna niet meer betalen. Ik kan dus mentaal en financieel niet nog een aantal WKB aan bij een kies waar het probleem niet opgelost wordt. Wat kan ik nu nog doen? Wat zou het kunnen zijn? Kan het een ontsteking zijn hoger op de kies? Moet ik ondertussen een verwijzing gaan vragen voor de kaakchirurg? Hij heeft verder de vorige keer ook helemaal geen foto gemaakt, ik heb een idee als hij nu een foto zou maken dat het echt duidelijk zichtbaar moet zijn. Moet de WKB opnieuw?

Ik snap dat jullie van een afstand niet veel kunnen doen maar misschien klinkt dit voor jullie als een veel/regelmatig voorkomende situatie waar jullie voor mij goed advies voor hebben. Ik zit echt met de handen in het haar van de situatie, wat grotendeels door m'n angststoornis moeizaam verloopt en blijkbaar kan de tandarts het probleem ook moeilijk vinden. Terwijl de pijn echt een 10 is elke dag. Naar een angsttandarts hoef ik niet te gaan trouwens, het is voor mij meer de stap om er heen te gaan. Als ik er eenmaal zit dan gaat het wel. Dus die stap heb ik bij een angsttandarts natuurlijk ook.

Ik hoop dat jullie wat advies voor mij hebben.
Kiestandwortel

Kleine aanvulling.

Ik gebruik al die tijd pijnstillers wat haast amper helpt en natuurlijk ook nier gezond is. Aan de buitenkant zie je niks, er zit geen fistel / abces. Het is ook niet dik, ondanks het zo pijnlijk/ontstoken is. Het lijkt zich echt boven de kies af te spelen. De pijn straalt ook door soms tot m'n slaap en achter de kies in m'n gehemelte.

Er zitten wat typefouten in de tekst en titel, ik heb alles redelijk snel getyped met m'n telefoon
wo, 09/08/2021 - 23:54 Permalink
Tandarts_Richa…

Knap dat u de stap heeft genomen en uw angsten heeft overwonnen om naar de tandarts te gaan....nu doorzetten . Zorg dat al het oud zeer wordt opgelost zodat er een stabiele situatie ontstaat.Betekent niet dat er nooit meer iets kan gebeuren maar regelmatig tandarts bezoek kan veel leed voorkomen. Er kunnen altijd complicaties ontstaan bij een WKB. Indien uw tandarts er niet uitkomt, dat kan, kunt u eventueel de tand laten beoordelen door de specialist, de Endodontoloog. Tandartsen hebben niet een kopje om al het "oud" leed in een keer te laten verdwijnen. Uw tand heeft na jarenlang last soms tijd nodig om bij te komen. Bespreek dat met uw tandarts en zorg dat al "oud"leed verholpen wordt. Geef het de tijd om te herstellen.
za, 09/11/2021 - 13:50 Permalink
Kiestandwortel

Ik merk inderdaad dat bijvoorbeeld een controle ieder jaar zin heeft. Ik heb nu in het afgelopen jaar alweer 5 behandelingen gehad en ik merk dat m'n angst al veel minder is. Ik had niet specifiek een fobie voor de tandarts maar ik was wel bang om daar last van paniek te krijgen en ik heb gemerkt dat dat gelukkig niet het geval is.

Ik ben ondertussen weer terug geweest. Er zijn foto's gemaakt en meerdere testjes uitgevoerd met een koud element bij m'n kiezen en met iets scherps bij m'n tandvlees. M'n tandvlees was helemaal gezond/goed. Dus daar zat het probleem niet. En m'n kiezen reageerden helemaal niet heftig op het koude element ( de kies met een WKB reageerde er helemaal niet op en dat was zoals het hoorde zei de tandarts ). Op de foto zag de kies er ook goed uit die een WKB heeft gehad dus het was wel echt even zoeken wat het probleem was. Wel had ik nog een klein gaatje naast die kies en m'n verstandskies had een redelijk groot gat. Zeker weten doet hij het niet en dat snapte ik ook, maar er is een mogelijkheid dat de pijn nog daar van komt. Het gaatje is gevuld en de verstandskies is er uit gehaald. Dat ging trouwens vrij moeizaam want het is nog best een flinke kies met diepe sterke wortels zei hij. Maar het ging allemaal pijnloos gelukkig.

Ik hoop dat dit nu eindelijk de oplossing wordt en anders moet ik weer terug helaas. Wel heb ik best heftige napijn.

Erg bedankt Richard dat je trouwens de tijd neemt om op dit forum te zitten en mensen te beantwoorden. Dat heeft veel waarde voor iemand die in een hopeloze situatie zit. Echt top!
za, 09/11/2021 - 20:18 Permalink
Tandarts_Richa…

Blij dat je doorzet.Geef je tanden de tijd om bij te komen v d tijd die achter je ligt. Dat zal niet in een keer gaan. Maar samen met je tandarts kan je werken aan een stabiele situatie met hopelijk weinig klachten. Neem de tijd en zet door. Als je vragen hebt dan weet je waar je moet zijn, succes
zo, 09/12/2021 - 00:36 Permalink