Kies grijzer geworden na wortelkanaalbehandeling

Author:
StevenH92
Posted:
do, 04/20/2023 - 18:20
Hallo forum,

Gisteren heb ik een wortelkanaalbehandeling gekregen. De kies in kwestie werd al sinds 2017 gemonitord door de tandarts en een week geleden kreeg ik erg veel last van kiespijn en dik tandvlees met daarop roze bolletjes.

De behandeling verliep gisteren spoedig en het leek wel of ik na het uitwerken van de verdoving geheel pijnvrij was. 's Nachts had ik goed geslapen, alleen in de middag van vandaag begon ik wel veel pijn te voelen. Het zijn voornamelijk steken in de kaak, maar soms lijken andere tanden ook een stuk gevoeliger te zijn.

Maar waar ik vooral van schrik is dat mijn kies (waar de wortelkanaalbehandeling op is uitgevoerd) een stuk grijzer lijkt te zijn geworden. De kies was aan een kant al een beetje grijs, maar het lijkt nu veel erger!

Mijn vraag: Dien ik nu met spoed contact op te nemen met de tandarts of kan ik het best even wachten en driemaal daags paracetamol slikken tot de vervolgbehandeling (tenzij de pijn niet meer uit te houden is)?
Tandarts_Richa…

Lees eerdere berrichten op dit forum De gevolgen v e wortelkanaal behandeling is uitgebreid besproken. Dat is hier zeker het geval. U geeft aan: "vervolg behandeling" Dus de klachten moeten weg zijn ongeveer na 7 dgn na afbehandeling.
do, 04/20/2023 - 23:19 Permalink
StevenH92

Bedank, tandarts Richard, voor uw reactie. Het zo snel grijs worden van een kies was bij mij niet zo bekend en kon ik hier niet zo snel terugvinden.

Na 7 dagen begon mijn tandvlees boven de kies op te zwellen en kon ik nog steeds er niet mee kauwen. De tandarts heeft een kanaaltje dieper uitgeboord, maar nu weer 7 dagen later, kan ik er nog steeds niet mee kauwen. Het ging naar mijn gevoel wel steeds beter (minder pijn bij kauwen), maar vandaag kwam de pijn en het dikke tandvlees helaas weer terug. Ik ga morgen maar bellen, maar kan de tandarts nog wel iets voor mij doen als de pijn maar niet weggaat?
di, 05/09/2023 - 17:19 Permalink
StevenH92

De wkb is een anderhalve maand geleden af behandeld. Had er toen al een hard hoofd in dat de klachten weg zouden gaan, want er kwam tijdens het verwijderen van de noodvulling een soort van stank uit de kies. Volgens de tandarts geen infectie, want dat zou anders ruiken. Wat het wel was, wist hij niet. De kies is vervolgens gedicht en de pijn werd elke dag een stukje minder. Alleen nu voel ik af en toe nog de wortels van de kies als ik iets plakkerigs eet en ik proef de hele tijd een soort koffie/metaal smaak in mijn mond, ook na het tanden poetsen. Behandelde kies lijkt ook nog op warmte te reageren, zij het met een vertraging.

Heb er alleen nu bij gekregen dat ik aan de andere kant van mijn mond steken in mijn bovenkaak heb die af en toe lijken op kiespijn. Tandarts zei bij controle vorige maand dat hij niks zag en dat ik het een maand maar moest aankijken. Ga vandaag weer langs en hoop dat hij vooral iets aan de stekende pijn iets kan doen, want wil voorkomen dat ik weer een kies open moet boren. Tenzij dit echt niet anders kan...
do, 07/13/2023 - 11:00 Permalink
Tandarts_Richa…

Kies reageert op warmte.... kan nog een kanaal zijn die niet gevonden is... Raadpleeg een endodontoloog.
Vieze lucht...dat is de "dode" zenuw. Enige plek waar lijkvocht is terwijl u leeft, dat ruikt niet lekker.
Steken andere kant... waarschijnlijk omdat u die kant nu meer belast om de andere kant te ontzien...onbewust??>,
vr, 07/14/2023 - 09:48 Permalink
StevenH92

Tandarts trof een breukje aan in de behandelde kies waardoor het lijkvocht in mijn mond terecht kwam. Breukje is meteen door de tandarts gedicht.

Het klopt dat ik de andere kant (rechterkant) meer belast. Dat doe ik ook bewust, omdat ik met de linkerbovenkaak een lange tijd niet pijnloos kon eten. Pijn is aan de rechterkant de laatste dagen een stuk minder, maar ik blijf toch een rare druk, voornamelijk in de kaak, ervaren en soms ook steken bij een paar tanden. Daarnaast lijk ik sinds het herstellen van de breuk heftiger op warme dranken te reageren. Bij het drinken daarvan ervaar ik een soort zwellende pijn die zich over een groot gedeelte van de kaak verspreid.

Tandarts heeft me voor de steken in de rechterkaak doorverwezen naar de kaakchirurg. Daar gaan ze een x-ray maken.
Doorverwijzen naar de endentoloog... ik weet niet of mijn tandarts dat zomaar doet. Hij probeert het altijd eerst zelf op te lossen en zegt vaak dat ik het eerst maar aan moet kijken.
ma, 07/17/2023 - 18:51 Permalink
Tandarts_Richa…

Als ik het zelf kan hoef ik niet door te sturen. Maar bij twijfel doe ik dat wel. Meer kans v slagen als gelijk doorgestuurd wordt ipv eerst mislukken en dan alsnog door sturen. En een endo behandeling bij de endodontoloog heeft meer kans v slaghen dan een apex resectie bij de KC.
ma, 07/17/2023 - 22:21 Permalink