Kaakklemmen & voor mij onbekende klachten

Author:
beugelbabe
Posted:
do, 02/23/2023 - 17:35
Hallo allemaal,

Sinds enkele weken heb ik een reeks vage klachten. Hier heb ik al eerder een topic over geopend (zwelling wang). In het kort: Wat begon met een zwelling langs de voorkant van mijn gelaat is uitgelopen op tandklachten, terwijl ik voorheen geen tandklachten had. Er is tandheelkundig niets afwijkends gevonden (noch door de tandarts, noch door de kaakchirurg noch door de orthodontist). Op zich is dat goed nieuws, maar ik blijf een naar gevoel houden. De theorie is nu dat mijn klachten door kaakklemmen komen en ik heb een verwijzing voor een ghnatoloog.

Klachten die ik heb zijn:
- een strak, drukkend gevoel aan mijn voorste ondertanden (van hoektand tot hoektand) als ik mijn mond open doe
- een prikkelend, brandend gevoel aan het tandvlees onder mijn voorste ondertanden (niet constant)
- een prikkelend, brandend gevoel gehemelte vlak achter de voorste boventanden (niet constant)
- een stijf gevoel in mijn kin
- gevoelige onderste hoektand + kies (vermoedelijk omdat ik tijdens het slapen/klemmen mijn onderste kaak scheef heb getrokken waardoor die tand + kies verkeerd zijn belast).
- onderste voortanden zijn gevoelig bij inademen lucht (maar 0 last bij eten/drinken warme/koude gerechten/dranken). Nu ik dit schrijf, weet ik eigenlijk niet of het mijn tanden zijn die gevoelig reageren of het tandvlees onder mijn tanden...

De druk die ik bij mijn ondertanden voel als ik mijn mond open doe, voel ik overigens ook als ik druk uitoefen op bepaalde plekken van mijn wangen (ter hoogte jukbeen/tegen het jukbeen aan).

Kaakklemmen is sowieso een issue, daar twijfel ik niet aan. Maar ik vraag me af of ik bepaalde klachten wellicht ook zelf heb opgeroepen (buiten het kaakklemmen om). Vanwege de vele vage klachten heb ik de laatste weken namelijk heel vaak mijn tanden, kiezen en mondslijmvlies bekeken. Dus: Obsessief veel met open mond voor de spiegel gestaan. Kan het zijn dat hierdoor spieren zijn overbelast o.i.d. en ik daardoor die druk langs mijn tanden/tandvlees/gehemelte voel? Alles staat in verbinding met elkaar lijkt me... ?

Ik hoop - in afwachting van de afspraak met de ghnatoloog - enige herkenning te vinden via dit forum. Zijn er mensen, mede-kaakklemmers, die deze klachten herkennen? Het lijken me zulke vreemde klachten, niet de klachten die ik normaliter heb (of ooit heb gehad) door kaakklemmen.

Alvast dank voor jullie reactie.
Groet,
Andrea
Tandarts_Richa…

Veel van wat u schrijft kan v klemmen/persen/knarsen (parafuncties) koen. Weet niet hoe u uzelf stat te bekijken maar dan moet het wel heel raar bekeken worden. Wacht eerst het oordeel v d Gnatholoog af. Waarom een nieuw topic... handiger als voorgeschiedenis, uw vorig topic, voortgezet wordt.
do, 02/23/2023 - 19:39 Permalink
beugelbabe

Dank! Haha, ja, ik kan redelijk obsessief gedrag vertonen dus het zou zomaar kunnen dat ik zelf iets heb geforceerd/overbelast door constant in de spiegel te kijken. Gelukkig kan ik er nu een beetje om lachen 😄

Ik had inderdaad ook verder kunnen gaan onder mijn oude topic. Dit leek me echter een meer afgebakende /gerichtere vraag dan mijn eerste topic, vandaar dat ik ervoor koos om een nieuw topic te openen. Een volgende keer zal ik alles zoveel mogelijk onder een en hetzelfde topic gooien.

Fijn in ieder geval om te horen dat de klachten toch ook echt bij klemmen kunnen horen. Ik heb wel eerder klachten door klemmen gehad maar deze zijn anders, vandaar dat ik op zoek was naar herkenning. Als ik bij de ghanatoloog ben geweest, zal ik hier een update geven. Wellicht ook handig voor mijn mede-kaakklemmers.
do, 02/23/2023 - 20:06 Permalink
beugelbabe

Hallo,

Zoals beloofd een update -- wie weet heeft iemand anders er nog wat aan...

Inmiddels ben ik bij de gnatholoog geweest en al mijn klachten waren te verklaren door het kaakklemmen. Er was sprake van flinke spierspanning en ook was aan mijn kaakbot te zien dat ik al geruime tijd flink klem.

De druk die ik bij mijn ondertanden voel (nu nog steeds) komt waarschijnlijk doordat er onder de kin aanhechtingen van spieren zitten. Spieren die gebruikt worden bij het openen van de mond en nu waarschijnlijk geirriteerd zijn. Ha, wellicht toch door het obsessieve kijken in de spiegel (naar wat er mogelijk mis kon zijn met m'n gebit)? Dat obsessieve in de spiegel kijken doe ik nu al een tijdje niet meer, dus het herstel duurt wel lang.... Aan de andere kant gebruik je die spieren natuurlijk constant; je eet, drinkt, praat en lacht immers de hele dag door, dus echt rust krijgen die spieren ook weer niet. Het is wel een naar gevoel bij die ondertanden, want door de druk voelt het soms net alsof ze verschuiven (vergelijk het met de druk die een beugel kan geven). Maar die druk/pijn kan ik ook "oproepen" door op mijn kaak te duwen en op bepaalde plekken in mijn nek, dus dan zit het probleem toch in de spieren. De diagnose die ik heb gekregen is Myogene TMD. En de druk/pijn die ik voel, is 'referred pain/uitstralingspijn' vanuit triggerpoints.

Nu volgt een afspraak bij de kaakfysio, het laten maken van een bitje, en een slaaponderzoek ter uitsluiting van slaapapneu (klemmen & apneu gaan blijkbaar vaak samen). En last but not least, therapie om beter met spanning om te leren gaan! Dus, een heel traject!

Heb je vage klachten aan je gebit/kaken die niet tandheelkundig zijn te verklaren, dan zou ik een bezoek aan de gnatholoog zeker aanraden.
di, 03/21/2023 - 22:59 Permalink
beugelbabe

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Graag gedaan. Ik vind het zelf altijd jammer als er op een forum wel een vraag wordt gesteld maar vervolgens niet meer wordt verteld wat de bevindingen van de specialisten waren.

Ik weet niet precies wat u bedoelt met "ik zou willen dat je het zo makkelijk kunt stellen". Als het over de diagnose + toelichting gaat... ik heb e.e.a. grof vertaald in mijn eigen 'leken-woorden' dus het zou zomaar kunnen dat ik hier en daar wat te kort door de bocht ben in mijn bewoordingen. Maar dat ligt dan bij mij en niet bij de gnatholoog. :-)
Als het gaat om een bezoek aanvragen/regelen bij de gnatholoog, dan gaat dat inderdaad niet zomaar. Voor de meelezers/mede-klemmers: Je hebt een verwijzing nodig en er is een flinke wachttijd. En dan nog krijg je eerst een grondige intake (ben meer dan twee uur binnen geweest!). Het is dus zeker niet snel geregeld, maar als je net als ik al bij verschillende specialisten bent geweest en men vindt niets.... dan is het het wachten de moeite zeker waard. Nu wil ik ook weer niet te vroeg juichen; het traject moet nog worden opgestart (wachttijden, altijd leuk!), maar het is al heel fijn als men je klachten serieus neemt en kan uitleggen hoe&wat. :-)
wo, 03/22/2023 - 13:19 Permalink