kaakholte ontsteking

Author:
Daniela
Posted:
wo, 02/06/2002 - 23:44
Ik ben gisteren bij de dokter geweest omdat ik erge last had van pijn langs mijn jukbeen en eronder. Hij heeft me een antibiotica kuur (Doxycycline) meegegeven, met de boodschap dat het een kaakholte ontsteking is. Maar ik heb ook last van mijn kies (en) daar boven... komt dit vaker voor? Of is dit niet mogelijk? En zo ja wat voor pijn is het dan... of hoe word die gekenmerkt? Want tikken tegen de zijkant van die kies(en) doet niet zeer...alleen met kauwen!!
de digitale tandarts

Er bevinden zich een aantal holtes in het hoofdgebied.

De bekendste is waarschijnlijk de voorhoofdsholte, maar ook in de bovenkaak bevind zich links en rechts een holte, nl. de kaakbijholte (sinus maxillaris). Deze holte is bekleed met slijmvlies en staat in verbinding met de neusholte. De kaakbijholte ligt boven de wortels van de (kleine) kiezen in de bovenkaak en begint ongeveer onder het jukbeen.

Er is sprake van een kaakbijholte ontsteking (sinusitis) als het slijmvlies van deze holte ontstoken raakt, meestal ontstaat dit uit een verkoudheid. De wortelpunten en de zenuwen die de kiezen van gevoel voorzien bevinden zich vlak onder de kaakbijholte.
Bij een ontsteking van de kaakbijholte wordt de kies gevoeliger, dit gebeurd mn. als de kies verder wordt ingedrukt (kauwkrachten). Maar gevoeligheid bij koude en warmte komt ook voor.

Kaakbijholte ontsteking voortkomend uit verkoudheid treedt meestal zowel links als rechts op.
Mocht de kaakbijholte ontsteking zich aan 1 kant van het gelaat bevinden, dan zou een kies ook de oorzaak kunnen zijn van de kaakbijholte ontsteking. Een ontsteking aan de wortelpunt kan het slijmvlies van de bijholte infecteren en zo een bijholte ontsteking veroorzaken.

Met vriendelijke groet.
do, 02/14/2002 - 11:21 Permalink