Help, zo'n napijn, is dit normaal!?

Author:
kiesjes123
Posted:
di, 04/25/2023 - 04:42
Goedenacht,

Ik sta op punt van doordraaien.

Voor de pasen kreeg ik kiespijn. Nu stond daar al eea op de planning en was daar al een afspraak voor.
Maar voor Pasen kreeg ik dus last en flink ook, dus aan de zware pijnstillers (ibu 600 vd tandarts gekregen)continu het het zo uitgehouden tot afg vrijdag.

Afg vrijdag 2 wkb gehad in 2 kiezen, 8 kanalen naast elkaar rechtsonder.
Het was vreselijk. Tandarts bleef maar bijverdoven maar het bleef op sommige momenten pijn doen. Vooral in mn oor en kaak en keel. Achteraf gezien had ik al langere tijd wat zeurderige pijn op de achtergrond in oor en keel. Denk nu dat dit al van die kiezen afkwam al die tijd.

Tijdens de behandeling voelde ik het dus kloppen, knakken en steken in mn oor en kaak. De tandarts deed heel voorzichtig, maar ik vond het vreselijk.

Ben nu 4 dgn verder en heb zo'n napijn dat ik het gewoon bijna niet meer volhoud. Ik slik pcm, ibu en oxycodon. Ben zwaar versuft van al die rotzooi en lig veel op de bank en doe de kaak ook koelen. Normaal functioneren kan ik dus niet op dit moment, de pijn is zo heftig, je zou er van doordraaien.
Sinds gister ervaar ik ook een doof gevoel in dat hele gebied oor/neus/keel .

Gister dan toch gebeld. Moest dan in gaten houden of ik geen koorts kreeg maar verder zeiden ze dat de napijn zeker de eerste dagen stevig kan zijn. Onderdrukken met pcm en ibu. Nouja, dat doe ik , plus oxycodon erbij en nog pijn.

Kan iemand even meedenken, mij adviseren of of gewoon zeggen hou vol, herkenbaar en komt goed? 😭
kiesjes123

Als de pijn wat wegzakt even bij weer een nieuwe lading pijnstillers dan heb ik niet het idee dat het niet goed zou zitten in de 2 behandelde kiezen. Ze voelen wat gevoelig nog bij kiezen op elkaar zetten en als ik er wat op druk, maar dat lijkt me niet raar na zo'n behandeling.

De heftige, bijna niet uit te houden pijn lijkt te zitten in hele gebied kaak/keel/oor etc.

Is het raar om bijvoorbeeld om een nieuwe röntgenfoto te maken om te kijken of er toch nog iets van de ontsteking is blijven zitten in één vd kanalen? Of halen ze het dan gewoon weer open en behandelen ze dan gewoon weer opnieuw? Dat laatste lijkt me verschrikkelijk.
di, 04/25/2023 - 05:11 Permalink
kiesjes123

Ik vergeet ook de pijnlijke tong nog..en dat ik dus heel moeilijk kan praten.

Na de behandeling heb ik veel geprobeerd te liggen zodat mn hoofd rust en sinds gisteren dan ook aan het koelen.

Van zondag op maandagnacht had ik een betere nacht en leek ik met minder pijn wakker te worden.
Deze nacht was weer hel en continu pijnstillers moeten nemen. Het is nu even weer wat afgezwakt hierdoor.
di, 04/25/2023 - 05:18 Permalink
kiesjes123

Overigens heb ik wel alle vertrouwen in de kundigheid van mijn tandarts.

Wat een bijkomstig nadeel is, is dat ik angst heb. Hierom heb ik altijd vrij lange tandartsafspraken staan zodat ze alle tijd voor mij heeft. Complexere dingen, zoals afg vrijdag 2 kiezen wkb, doe ik dan nog onder lachgas.

Maar met dit soort spoedjes hebben ze weinig tijd om dat 1. In te plannen en 2.voldoende tijd vrij te maken.

En dat wakkert mijn oude angst erg aan merk ik.
Want wat als ze het opnieuw gaan open halen tijdens zo'n spoedafspraak en dan moet dat vlug vlug vlug. Hoe doen ze dat dan?

De vervolgbehandeling om de kiezen definitief dicht te maken staat pas gepland over 3 wkn, eerder was geen plek.
di, 04/25/2023 - 05:30 Permalink
Tandarts_Richa…

Een heel verhaal, waar moet ik beginnen. Het duurt een paar maanden voordat een afwijking op de wortelpunt, na goede behandeling, weer weg is dus zo kort is geen verbetering te zien. Wel of de kanalen goed op lengte gevuld zijn. Verder, lees eerdere berichten op dit forum , is het normaal dat het een paar dgmn kan duren voordat de klachten verminderen. Het is geen aan en uit knopje. Goed dat je de tandarts opzoekt ondanks de angst. Deze tandarts heeft helaas ook een wkb nodig, te veel zitten knarsen v ergernis, maar dat doe ik zonder verdoving want de zenuw is toch al dood dus zal in de kanalen niets voelen. De omgeving blijft wel gevoelig. Ik lees als laatste...vervolgbehandeling... dus lees eerdere berichten.: uw klachten zijn pas over ongeveer 7 dgn na af behandeling. Intussen onderdrukken met pijnstillers. Soms tussendoor spoelen als er teveel druk opgebouwd wordt. Volg het advies voor medicatie: het heeft geen zin alles door elkaar te gebruiken of een max dosis te overschrijden, werkt vaak juist averechts.
di, 04/25/2023 - 10:57 Permalink
kiesjes123

Goedemorgen, bedankt voor de reactie.

Oké, een röntgenfoto vragen heeft niet veel zin dus begrijp ik.

Ik lees hier op het forum verschillende verhalen met verschillende afloop ook. Dat napijn mogelijk was had ik ook begrepen van mijn tandarts. Maar je hebt pijn en pijn natuurlijk. En omdat ik vooral erg veel pijn heb ik het gebied rondom mijn oor, keel, kaak, tong vroeg ik mij af of dat normaal is. En dat slikken en praten moeilijk is.

Oxycodon neem ik na overleg met mijn huisarts. Ik heb deze medicatie op recept ivm een spierziekte.
Omdat de ibu en pcm nauwelijks werkte tegen deze pijn heb ik oxy erbij genomen en die helpt beter. Dit heb ik daarom gister ook overlegd met de ha gezien het geen snoepjes zijn. Van ibu krijg ik ook last van mijn maag ondanks maagbeschermers. Ik mag van de ha dus oxy naast de ibu en pcm slikken.

Na de helse pijn van vannacht heb ik toch wat kunnen slapen nog en redelijk goed opgestaan. Ik houd mij nog maar even rustig en wacht nog even af de ak dagen.
di, 04/25/2023 - 11:34 Permalink
kiesjes123

Gister veel geslapen en maar 1 keer met pijn wakker geworden. Na pijnstilling weer verder geslapen en vanmorgen idee pijn minder was.

Vanmiddag even klein stukje buiten wat gewandeld en toen ik thuis kwam weer helse pijn.

De heftige pijn zit echt in mn oor en kaak en keel. Met pijnstilling even gaan liggen en na zo'n 45 min nam de helse pijn weer wat af.

Ik praat nog steeds met soort dubbele tong. De rechterkant van mn gezicht incl oor, neus en kin voelen doof/dood aan en als ik erover heen wrijf/kriebel voelt het ook raar.
Vanmorgen had ik het idee dat ik ook minder hoor rechterkant.

Dag 5 na de behandeling dus we wachten nog maar weer af. Maar als ik dit had geweten van te voren hadden ze wat mij betreft getrokken mogen worden.
wo, 04/26/2023 - 16:12 Permalink
Tandarts_Richa…

Trekken kan.... maar eerst duidelijk afspreken hoe de getrokken elementen te vervangen en de bij horende kosten v d gekozen mogelijkheid. Ik zou nooit trekken als nog te redden is. Lees mijn antwoord boven of in andere posts..... 7 dgn na af behandelen.
vr, 04/28/2023 - 09:37 Permalink
kiesjes123

Oké. 19 mei afbehandelen. Daarna nog 7 dgn napijn
Dan loop ik dus in totaal minimaal 5 weken rond met een dusdanige pijn waar ik niet normaal mee kan functioneren.
Dat staat toch in geen enkele verhouding waar dan ook mee; een gemiddelde operatie in het zkh met een flinke wond , bijv een keizersnede, is 6 wkn herstel.

Overigens is dit ook niet wat mijn tandarts zei en de spoedtandarts ook niet. Die zeiden de eerste week na de behandeling, dus deze 1ste behandeling, kan de bapijn heftig zijn.

Het is nu een week geleden. Ik zit nog volop aan de pijnstillers en heb tot donderdag bijna enkel gelegen. Gister voelde ik wat minder helse pijn, enkel de continu zeurende pijn. Voelde al als een enorme verademing.
Vanmorgen ook zo opgestaan, wel ibu en pcm geslikt en ipv de hele dag te liggen gewoon een random vrije dag gehouden waarin je weinig doet; beetje rommelen in huis, een telefoontje, een wandeling met honden.
Ik praat nog steeds ontzettend moeilijk, ik kan niet normaal praten hoe ik mn best ook doe. Ook heb ik nog steeds een doof gevoel in de hele rechterkant van mijn gezicht.

Maar vanmiddag na zo goed als niks doen, maar gewoon wat normale dingetjes thuis te doen, kwam de helse pijn in oor en door kaak trekken naar keel weer opzetten.
Ik ben weer moeten gaan liggen met mijn hoofd te rusten en ook de oxycodon weer bij moeten nemen.

Alles voelt nu verdoofd dus de helse pijn is weg, het zeuren blijft.
Ik vraag me nog steeds af hoe normaal dit is. Niemand die ik spreek herkent dit en ik herken dit ook niet van eerdere wkb.

Ik ben een zombie inmiddels met één opleving gister en vanochtend, en vanmiddag helemaal terug bij af.
Mijn hoofd, gehoor, keel, alles voelt raar en niet oké. Ben gewoon een inzinking nabij af en toe.
za, 04/29/2023 - 01:43 Permalink
Tandarts_Richa…

Misschien heeft u geluk want het hoeft geen napijn te geven. De eerste week heftig, ik zeg eerste 3 dgn, maar het is pas over na definitieve afsluiting. De ene persoon ervaart het erger dan de andere...niemand is hetzelfde. Als ik tijd heb maak ik de wkb gelijk in een keer af en is het ongemak veel minder.....tijd. Wie weet is er nog meer aan de hand???> Er is een enorm tekort aan tandartsen. Ons wachttijd groeit alleen maar. Met dank aan de beleid personen die de waarschuwingen voor het tekort negeerden. Voor uw kies is dit een mega operatie...meer dan de helft geopereerd. Stel je voor dat meer dan de helft v uw lichaam wordt geopereerd.... Herstel v mijn knie operatie 9 maanden. Zo kunnen wij doorgaan, dat heeft geen zin. U kunt nu alleen lijdzaam afwachten, onderdrukken met pijnstillers..Misschien nadenken hoe dit zo ver heeft kunnen komen en preventief zorgen dat dit niet meer gebeurt.
za, 04/29/2023 - 10:15 Permalink
kiesjes123

Sorry hoor, maar hoe dit zover heeft kunnen komen? Pardon?
Deze behandeling stond allang ingepland met de tandarts, maar zoals je zelf ook schrijft tekorten he, dat is overal en ook bij de tandarts inderdaad. En toevallig krijg ik 2 weken voor de ingeplande behandeling pijn eraan.

En de beleving van pijn is voor iedereen anders inderdaad. En misschien dan zelf even teruglezen; ik heb een spierziekte en heb dagelijks zenuwenpijn. Dus ik weet heel goed wat pijn is en functioneer daar iedere dag gewoon mee.

Ik kan vanmiddag bij het st antonius terecht. Praten lukt nog steeds nauwelijks en ook mijn kin en lip zijn sinds vannacht een soort van verdoofd, dus dat lijkt steeds verder door te trekken.

Misschien zou je eens wat meer kritisch kunnen kijken naar je manier van reageren. Wanneer mensen op dit forum komen, een account aanmaken en midden in de nacht schrijven dat ze bijna gek worden van de pijn, dan is dat niet omdat ze een zere vinger aan een voet hebben.
Ik ben blij dat de tandartsen in mijn praktijk meer sociale skills hebben voor hun patiënten.
za, 04/29/2023 - 13:18 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik bedoel: hoe komt het dat een wkb nodig is...hoe is het zo ver gekomen. Idd sorry voor mijn directe benadering... een tekortkoming waar ik vaker tegenaan loop. Maar ik bedoel het goed vandaar dat ik ook laat in de nacht reageer., maar helaas dat wordt niet altijd gewaardeerd.
za, 04/29/2023 - 17:50 Permalink
kiesjes123

Dank je wel Richard daarvoor. Ik ben daar normaliter niet zo gevoelig voor, maar reageerde ook wat heftiger omdat ik inmiddels gek ben van de pijn.

Anyway, alles is in orde , testjes gedaan en röntgenfoto. Geen ontsteking en alles ziet er goed uit.
Met een brief en dringend advies voor verder onderzoek, want de pijn en het dove gevoel en moeilijke praten is niet oké.
Heb toch direct de HAP gebeld en daar geweest. Daar mond en kno gebied ook weer onderzocht.
De pijn is een zenuwpijn in het gebied van het aangezicht en heb ook uitval, de arts kon dat wel zien.
Vraag is waar komt het vandaan, dat kan meerdere oorzaken hebben.
Wel zei ze dat ze vaker zien bij mensen met spierziekte dat die dit soort klachten kunnen ontwikkelen na een tandartsbehandeling als wkb of bijv trekken kies omdat de hersenen bij mensen met spierziekten 'anders' werken in het afgeven van pijnprikkels.
Of er is toch een zenuw flink geraakt met de behandeling. Dat zou het dove gevoel en niet goed kunnen praten kunnen verklaren, maar niet de ernstige mate van pijn.

As week moest ik al naar mijn neuroloog en dit wordt doorgestuurd en dan verder bespreken.

Heb nu naast de oxycodon weer pregabaline voorgeschreven. De bijwerkingen hiervan kunnen zwaar zijn, dat heeft mij al eerder doen stoppen met deze medicijnen. Ik slik het iig nu de ak dagen, zijn de bijwerkingen te ernstig dan stop ik ermee en wacht ik de afspraak met de neuroloog af.

Nou, dat was het dan voor nu. Nog steeds niet verlost van mijn klachten dus. Enkel weet ik nu wel dat de wkb gewoon in orde zijn en er ook geen ontsteking nog onder zit.
za, 04/29/2023 - 22:33 Permalink
kiesjes123

Atypische aangezichtspijn
Bij atypische aangezichtspijn is er sprake van een
geraakte zenuw na bijvoorbeeld een
wortelkanaalbehandeling, een operatie of
verwonding in het aangezicht. Behandeling bestaat
uit medicijnen om de pijn te verlichten.



Omdat deze klachten zijn gekomen na de wortelkanaal behandeling lijkt het me toch het meest logisch dat het hierdoor is gekomen.
Ik lees ook dingen als dat een tumor in de long dit soms ook kan veroorzaken en dat zit ook vaan rechts. Maar ja, googlen is misschien niet zo handig nu.
za, 04/29/2023 - 23:53 Permalink
Tandarts_Richa…

Bij een mandibulaire verdoving, rechtsonder, wordt de hele zenuw uitgeschakeld. Soms wordt de zenuw geraakt, soms zelfs helemaal doorkliefd, wat een v d risico's is v deze verdoving. Hangt af v mate v raken maar kan dus soms enkele maanden nodig hebben om te herstellen. Intussen het dof gevoel wat door sommigen ook als pijnlijk wordt ervaren. Verklaart ook het gevoel in de tong. Er zijn 3 zenuwen die geraakt kunnen worden. Lingualis, tong, Buccalis, wang en nervus alveolaris inferior, hoofd zenuw onderkaak. Weet niet in welke mate maar mogelijk door uw spierziekte wordt het zo ervaren als u dat ervaart. De beschadiging heeft dus tijd nodig om te herstellen, soms maanden. Blijft het feit dat uw klachten v d wkb pas over zijn ongeveer 7 dgn na definitieve afsluiting. Combinatie v beiden, geraakte zenuw en nog niet afgemaakte wkb kunnen uw klachten verklaren. Pijn sensatie onderdrukken met de voor u werkende, eventueel door huisarts voorgeschreven, pijnstiller. Hopen dat de geraakte zenuwen snel herstellen. Sterkte, houdt ons op de hoogte 7 dgn na de wkb om te evalueren, merci.
zo, 04/30/2023 - 00:53 Permalink
kiesjes123

Nou, dit gaf de huisarts dus ook aan wat jij beschrijft omtrent de zenuwen! En dit voelde ik dus ook tijdens de behandeling toen ze een andere verdoving ging bijzetten toen ik pijn ervaarde toen ze bezig was met de kanalen.

De 1ste verdoving ging zeg maar een soort van rondom mijn kiezen, dat ging prima.
Toen ging ze dus wat bij verdoven en dat was een andere verdoving. Toen die werd gezet begon dus mijn oor, keel, kaak heftig te reageren. Een soort kloppen/schudden, ik weet niet goed hoe het te beschrijft.. maar exact dus de pijn in het gebied waar ik nu dus de pijn en dove gevoel ervaar.
Ik denk dus inderdaad dat dit gebeurd is tijdens die verdoving.

Ik neem deze informatie iig ook mee naar mijn neuroloog.

Ik weet niet zo goed wat ik tegen de tandarts moet zeggen. Ze is echt een hele deskundige tandarts met super veel ervaar. Ze staat ook zo bekend in de regio hier.
Ik ben altijd moeilijk te verdoven. Ze is dus ook altijd zeer zorgvuldig en neemt alle tijd. Ook met de wkb ging ze rustig te werk met de kanalen dus niet hoppa doorrammen en klaar. Het is gewoon domme pech denk ik. Vind het dan ook echt rot om dit te bespreken, juist omdat ik alle vertrouwen heb in haar expertise en haar geduld en fijngevoeligheid.

Super bedankt voor deze uitleg, iets duidelijker dan hoe de huisarts het uitlegde.
zo, 04/30/2023 - 09:08 Permalink
Tandarts_Richa…

Dit is een v d complicaties die kunnen gebeuren bij het geven v e verdoving. Pech...Heeft niets met expertise te maken. Gewoon vermelden voor uw dossier. Rekening houden bij een eventuele volgende keer. " Risico’s

Een verdoving is niet zonder risico’s. Het is heel belangrijk om aan je tandarts door te geven welke medicijnen je gebruikt, hoe je medische situatie (bijvoorbeeld aandoening of allergie) is en of er in het verleden problemen zijn geweest tijdens of na een lokale verdoving." https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/pijn-en-angst-mondzorg/zenuwbeschad… "Hoe voelt een kapotte zenuw?
Bij zenuwpijn voelt u een tintelende, prikkelende, branderige pijn. U kunt heftige pijnscheuten hebben. Mensen beschrijven dit ook wel als 'elektrische' of 'schietende' pijn. De pijn blijft vaak lang: weken of maanden.30 nov 2021". "Over het algemeen keert het gevoel binnen drie tot zes maanden terug. Prikkelingen/ tintelingen zijn vaak als een goed teken te beschouwen.

In sommige gevallen kan door stimulatie en/of chirurgische reconstructie geprobeerd worden de zenuwfunctie te verbeteren, echter zal in de meeste gevallen worden afgewacht in welke mate het gevoel terugkomt.". Ik heb mij meer gefocust op de pijn mogelijk uit de gevolgen v h nog niet afmaken v d wkb maar door de aanvullende informatie op het laatst toch deze mogelijkheid gedacht....Maar of het dat is?????.
zo, 04/30/2023 - 09:47 Permalink
kiesjes123

Super bedankt voor alle meedenken!!

Ja, dit zei de arts dus inderdaad en daarom stuurde die tandarts mij ook door. Arts heeft het dus naar neuroloog doorgestuurd.

Ik voelde het ook echt toen ze die latere verdoving ging zetten, oor kaak en keel alles begon te steken/kloppen/trillingen. Heel raar voelde dat al, want dit heb ik nog nooit gehad bij verdovingen. En die pijn die ik toen voelde is vanaf toen niet meer weggegaan. Het moeilijke praten en het dove gevoel hele rechterkant gezicht begon dagen erna.

De pregabaline samen met de oxycodon lijkt wel te werken, ik heb zowaar geen pijn sinds vanmorgen! Wat een verademing!!

Ik heb inderdaad wel tintelingen dus dat lijkt me dan een goed teken. Ook met zachtjes poetsen van tandvlees en kaak onder de behandelde kiezen voel ik tintelingen.

Ik praat nog steeds als een dronken droppie, maar deze pijnvermindering is zo gruwelijk fijn 😅
zo, 04/30/2023 - 12:03 Permalink
kiesjes123

Ik zou nog even laten horen.

Inmiddels kan ik weer geheel normaal praten, is gevoel rechterkant weer normaal en de helse pijn ging godzijdank weg na een kleine week anti epileptica. Wel voel ik de pijn nog licht aanwezig, maar dit is te verwaarlozen.
Voor nu gaan we er vanuit dat de zenuw was geraakt/beschadigd tijdens de tandartsbehandeling. Als de pijn terugkomt dan verder onderzoek.

Volgende week wordt de wkb afgemaakt en daar zie ik nu na dit alles verschrikkelijk tegenop. Ik vind het echt vreselijk dat ik nu zo er tegenop zie en bang ben geworden.
ma, 05/08/2023 - 23:38 Permalink
kiesjes123

Even een update;

Mijn wkb in de twee kiezen zijn nog niet afgemaakt, dit gebeurt as donderdag.
De noodvullingen zitten nog goed en ik heb geen pijnklachten in de kiezen.

Reden hiervoor is het gebeuren rondom de aangezichtspijn en ik nu momenteel veel pijn heb van mijn spierziekte en naast de oxycodon, pregabaline nu ook prednison gebruik.
Tandarts heeft een klein kiesje waar edn klein gaatje zat (ook rechts) behandeld bewust met verdoving. Een kleine behandeling om weer vertrouwen te creëren en volgende week ben ik de medicatie bijna afgebouwd, dus dat is een beter moment.

De zenuwpijn in mijn gezicht is op de achtergrond nog aanwezig. Na een lange drukke werkdag kan ik de tong moeilijker gebruiken en is praten lastiger, maar het is niets in vergelijking met de pijn die ik heb gehad.

Waar het nu daadwerkelijk vandaan is gekomen?

Ik zie nog steeds op tegen het afmaken van de wkb, maar zal blij zijn als het donderdag achter de rug is!
vr, 05/26/2023 - 17:59 Permalink