Gevoeligheid warm/koud/kauwen nieuwe witte vulling

Author:
Bigoras
Posted:
di, 08/09/2022 - 16:14
Beste forumleden,

Morgen ga ik voor tien dagen op vakantie naar het buitenland en ik maak mij een beetje zorgen. Ik heb vrijwel alle topics over 'witte vullingen' doorgelezen, maar gezien ik een knarser ben wil ik mijn casus alsnog voorleggen.

Maandag 25 juli heb ik twee vullingen gekregen in de twee achterste kiezen in mijn linker onderkaak. Dit is ruim twee weken geleden. Van maandag 25 juli tot en met zaterdag 30 juli had ik last van koud en warm, maar ik kon in principe alles eten en drinken zonder pijn. Wel werd ik één keer per nacht wakker omdat ik dan aan het klemmen was (met splint), maar overdag had ik geen kauw pijn.

Zondag 31 juli kreeg ik opeens pijn bij het kauwen. Deze pijn voelde als een soort stroomschok. Ook voelde mijn kaak heel dof en tintelde het na het nuttigen van een warme en koude maaltijd. Dit is geen pijn waarvan ik door het dak ging, meer een zeurend en dof gevoel. Mijn beet voelde ook enigzins anders, alsof de kies hoger zat dan voor de vulling.

Maandag 1 augustus naar de tandarts gebeld en langsgeweest. De vulling zat mogelijk te hoog en er is een stuk vanaf gehaald. De klachten bleven die dag echter hetzelfde.

Dinsdag 2 augustus nogmaals langsgeweest. De tandarts heeft verschillende tests gedaan: koud (normale reactie), tikken (normale reactie), warm (normale reactie). Ook is er een foto gemaakt (zie bijgevoegde foto). Tandarts wilde nog geen verdere behandeling doen omdat de pijn hetzelfde was gebleven en ik er 's nachts niet wakker van lag. De kies is weer een beetje ingeslepen.

De rest van de week merkte ik enige verlichting met kauwen. Door het inslijpen kwam er met kauwen minder druk op en had ik alleen nog pijn met doorbijten. Koud en warm nog steeds hetzelfde als daarvoor. Ook hetzelfde zeurende gevoel in mijn linker kaak na kauwen, warm en koud. Als ik nadenk tijdens het eten en zacht kauw dan krijg ik amper tot geen stroomschokjes. Als ik 'gewoon' kauw en dus doorbijt wel, net als voor het inslijpen.

Gister, maandag 8 augustus nogmaals gebeld omdat ik woensdag 10 augustus, morgen dus, met vakantie ga. Ik wil niet in het buitenland naar de tandarts omdat pijn toch erger zou worden. De tandarts zat bij aankomst klaar voor een wortelkanaalbehandeling maar zag hier na het doen van de tests toch vanaf. De tests gaven namelijk dezelfde resultaten als een week eerder en de pijn is niet veel erger geworden, misschien zelfs precies hetzelfde gebleven. De tandarts denkt dat het naar verloop van tijd alsnog weg kan trekken. Vandaag is de pijn nog identiek aan de pijn van toen het ook de kauw pijn begon, dus ruim een week geleden. De kies is wel meer zeurend aanwezig, geen extreme pijn.

Samenvatting klachten:
1. Pijn in de vorm van stroomschokjes bij koud en warm die daarna een dof gevoel in de kaak geven. Geen extreme zenuwpijn. Pijn bij koud en warm verschilt niet.
2. Pijn bij kauwen. Specifiek bij het doorbijten: het moment dat de kiezen op elkaar komen met eten er tussen. Zonder eten er tussen doet het geen pijn.
3. Geen pijn bij tikken op de kies of drukken op de kies.
4. Pijn wordt 's nachts niet erger, eerder bij het nuttigen van maaltijden.
5. Ik knars en draag daarvoor een splint. In de nacht word ik wakker van klemmen en dan voel ik de betreffende kies (de één na voorste) en pijn in mijn kaak.

Kan ik met een gerust hart op vakantie of had ik toch moeten aandringen op een WKB? Nog tips? Kan dit uit zichzelf nog herstellen? Klinkt dit ernstig? Is er een relatie met het knarsen (splint is wel in geslepen na het vullen van de kiezen)?

Noot: vanwege een stollingstoornis mag ik geen NSAID's en ben ik dus aangewezen op paracetamols. Deze zijn op dit moment voldoende om de pijn te onderdrukken. Echter maak ik me zorgen over hoe en wat als de pijn toeneemt in het buitenland.
Attach
Bigoras

Kleine toevoeging: ik heb ook nog steeds - na twee weken - last van de plek van de verdoving. De tandarts heeft één verdoving gezet tussen mijn onder- en bovenkaak, in dat zachte weefsel. Ik heb me ook afgevraagd of dat doffe gevoel in mijn kaak en de tintelingen in mijn lip (vergeten te zeggen in eerste bericht, minder frequent dan de andere klachten) daarmee te maken kunnen hebben.
di, 08/09/2022 - 17:52 Permalink
Tandarts_Richa…

Het lijkt alsof uw tandarts de goede beslissingen neemt. Klachten zoals warmte en koude kunnen weken na het leggen v e vulling zich manifesteren. Uw zenuw komt op een weegschaal. Of de zenuw herstelt v d ingreep of het herstelt niet. Dan is een WKB de oplossing. Het is een enorme operatie voor een kies. In de tussen tijd kunnen de beschreven klachten manifesteren totdat de weegschaal stilstaat.. Als het s'nachts constant bonkt dan zal de tijd aangebroken zijn om een WKB te doen maar gezien de geringe diepte v d vullingen zeer onwaarschijnlijk. Maar in een menselijk lichaam is alles mogelijk. Op x-foto zie ik geen "diepe" vullingen of ontstekingen dus ik zou ook afwachten. Het is nu niet te voorspellen wat er gaat gebeuren. Het is zoals het is dus afwachten en hopen op een goede afloop. Draagt u de splint in de bovenkaak en is dat een harde. De vakantie stress geeft bij velen extra druk op de kiezen. Met de gevolgen v dien. Prettige vakantie, geniet.
di, 08/09/2022 - 23:45 Permalink
Bigoras

We zijn nu meer dan een maand verder. De pijn werd langzaam steeds minder en minder. De afgelopen week had ik geen pijn meer, niet met kauwen en niet met koud/warm. Kon weer zonder nadenken warme/koude dranken en maaltijden nuttigen. Eindelijk dacht ik.

Maar helaas, vanochtend was de pijn weer volledig terug bij zowel kauwen als koud/warm. Even pijnlijk als ongeveer twee maanden geleden, toen de ellende begon.

Nu is mijn vraag: komt het vaker voor dat de pijnklachten na het plaatsen van een witte vulling langzaam volledig verdwijnen en dan opeens weer terug zijn? Of moet ik weer een afspraak maken om de tandarts er naar te laten kijken? Het is nu toch alweer twee maanden geleden dat de vulling is gezet en de pijn zit ook weer in de kies en de kaak, net als in het begin. De pijn houdt al de hele dag aan. Het is geen kloppende pijn maar een zeurende pijn alsof ik een klap op mijn kaak heb gekregen. Mogelijk heb ik vannacht weer lopen klemmen op mijn bitje. Zou dat de trigger kunnen zijn? Moet ik het nog even aankijken of is het verstandig om nogmaals foto's te laten maken?
ma, 09/19/2022 - 16:05 Permalink