Gebroken tandwortel (geen pijler) onder brug

Author:
Linnn
Posted:
do, 03/02/2023 - 18:48
Goedenavond,

Ik had een 3-delige brug (snijtand/dummy/voortand). Deze is in januari afgebroken met tanden en al. Tandarts heeft wortels (hadden al wkb gehad in het verleden) laten zitten om te voorkomen dat de kaak slinkt. Deze wortels heeft hij opgebouwd tot kleine stompjes. Daarnaast zijn 3 tanden geslepen als pijlers (snijtand en hoektanden) en vervolgens heb ik een 6-delige brug gekregen.

Het ziet er prachtig uit! Helaas heb ik met praten heel veel last van de voortand die afgebroken was en weer opgebouwd is. Geen pijn, maar een heel raar drukgevoel. Ook als ik mijn mond weer sluit na het openen (ook bij gapen) trekt het boven die tand.

Het begon al iets in de laatste week toen ik de noodbrug had. Tandarts gaf aan dat het waarschijnlijk raar voelde doordat de noodbrug niet helemaal goed vast zat. Omdat ik me zorgen maakte over de wortel vroeg ik of hij een foto kon maken. Foto had niet zoveel zin zei hij omdat je hier waarschijnlijk niets op zou zien.

Nu is het sinds ik de definitieve brug heb zelfs erger en constanter geworden. Ik praat liever niet omdat het zo vervelend voelt.

Zo jammer want het ziet er prachtig uit.

Mijn vraag; stel dat de wortel is gebroken, kan deze wortel operatief verwijderd worden zonder dat de tand/stomp eruit moet (die zit vast in de brug, maar is geen pijler) of moet echt de hele brug er dan weer uit?

Komende woensdag heb ik een afspraak bij de tandarts. Aangezien ik er best over in zit hoop ik op reactie(s) van (ervarings)deskundige(n) hier.

Alvast bedankt!