Gebroken kies/vulling

Author:
massi1799_
Posted:
ma, 12/26/2022 - 02:35
Vandaag is tijdens het eten een deel van mijn kies afgebroken rechtsachter. Ik heb vrij veel vullingen wegens een zwak gebit dus ik vermoed dat niet de kies is afgebroken, maar het gebied dat gevuld is. Het is ongeveer 1/5e van de kies (1 punt is weg). Daaronder zit wat bruine en zwarte aanslag, het lijkt alsof er een stompje achter is gebleven met wat aanslag. Het lijkt alsof er een gaatje is ontstaan onder / langs de vulling waardoor deze is gaan loslaten en vandaag was de druppel. Kan dit?

Ik heb geen pijn, hoogstens kleine reactie op warmte en koud zoals een normaal gaatje, eten gaat goed, poetsen alleen tandvlees gevoelig. Maar niet de kies zelf. Contact gehad met de spoedpraktijk, zij geven aan dat zolang het niet zeer doet of ontstekingsverschijnselen vertoont het kan wachten tot mijn tandarts terug is 2 januari.

Ik heb ze te geloven maar ik ben er onrustig door, het ziet er heftiger uit dan dat het is, als er zenuw bloot zou liggen had ik allang nu veel meer pijn moeten hebben lijkt me. Ik houd het op advies van de spoedpraktijk extra goed schoon met poetsen en spoelen met chloorhexidine.

Wat denken jullie?
massi1799_

Toevoeging: toen het harde stukje in het vlees dichtgebeten werd op mijn kies deed dat even veel zeer, alsof je op iets oneetbaar zou bijten. Dat was daarna gelijk in een paar tellen weg, pas veel later toen ik in de spiegel keek zag ik dat er een stuk weg was.
ma, 12/26/2022 - 02:37 Permalink
Tandarts_Richa…

In principe kan zo iets wachten. Ik zou het ontzien en bij klachten toch de nooddienst raadplegen. U geeft aan dat u een zwak gebit heeft met veel vullingen. Vaak ontstaat dat door gebrek aan financiën om bij zwakkere kiezen sterkere restauraties, zoals bijvoorbeeld een kroon, te laten plaatsen. Wat ik dan doe is een plan maken om met beperkte middelen strategische elementen te behouden. Strategisch voor bijv een frame prothese(een gedeeltelijk prothese. Daarmee voorkom ik dat naar een volledig gebit over gegaan moet worden. Dan afhankelijk hoe snel gespaard kan worden een voor een restaureren. Bij een meest uitgebreide verzekering is de eigen bijdrage soms wel te behappen. Tja en bij sommigen ontbreken zelfs daar de middelen voor, helaas maar "shit happens".
ma, 12/26/2022 - 10:58 Permalink
massi1799_

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Goed om te horen dat zoiets kan wachten. Ik blijf al jaren zenuwachtig bij de tandarts, dus een reparatie zoals dit doe ik liever bij mijn eigen tandarts die ik al 20 ken als het kan wachten. Het lijkt mij dat als het stuk dat afgebroken is de zenuw blootgelegd zou hebben ik dat al zou moeten voelen? Het lijkt alsof het stompje het wortelkanaal beschermd met de zenuw.

Wat betreft de bruine aanslag, de spoedpraktijk gaf aan dat als er idd een nieuw gaatje onder gezeten heeft dat ervoor kan zorgen dat het onder de vulling bruin wordt van cariës en bacteriën. Ik vroeg mij zelf af of de kies niet rot zou zijn, maar dan zou het zwarter moeten zijn gaven zij aan, zeker gezien de andere delen van de kies er wel normaal uit zien. Kunt u zich daarin vinden?
ma, 12/26/2022 - 13:34 Permalink
massi1799_

Goed om toch te weten, tegen deze kies zit een geïmpacteerde verstandskies aan, die gaat er ooit uit maar de tandarts wilt daar nog even mee wachten tot hij mee aan het oppervlak is. Ik denk niet dat de kies nog te vullen is, maar dit misschien kroon werk zal zijn.. ik heb voor de duidelijkheid nog een foto toegevoegd waar je ziet dat echt een kwart van de kies weg is, met een hard stompje eronder.
Attach
ma, 12/26/2022 - 14:04 Permalink
Tandarts_Richa…

De eerste gedachte nadat ik de foto gezien had maar uw bericht nog niet gelezen was: er zit waarschijnlijk een geimpacteerde verstand kies tegen aan te drukken waardoor een gat is ontstaan, een behoorlijk gat. En ik denk zo dwars dat het niet uit zichzelf zal uitgroeien. X-foto maken en kijken of de kies nog te redden is. Als de rest v h gebit er zo uit ziet dan vind ik het niet zo slecht als dat u het laat geloven. Daarom maak ik regelmatig x-foto's om de progressie v doorbraak verstandkies te volgen. En ook v d rest v h gebit om verborgen "gaatjes" tijdig te ontdekken.
ma, 12/26/2022 - 16:18 Permalink
massi1799_

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Ik had deze gedachte zelf ook. Belangrijkste vraag is of het inderdaad oké is om tot 2 januari te wachten zolang het geen zeer doet. Het lijkt dat de zenuwen gewoon beschermd zijn, maar ik verwacht dat deze kies gered moet worden met een kroon, als dat nog kan, en anders eruit. Bedankt voor de opmerking over de rest van het gebit, dat is goed om te horen. Ik heb zojuist gewoon nog gegeten, alleen het tandvlees is heel gevoelig, kies zelf kan ik gewoon op bijten.
ma, 12/26/2022 - 16:28 Permalink
Tandarts_Richa…

Zo is het niet te zien of de zenuw beschermd is, eerder niet. De schade is toch al ontstaan. Het "bloot" liggen helpt de zenuw natuurlijk niet. Ik zeg altijd gaten en ontstekingen zo snel mogelijk verhelpen. Ik zou altijd proberen te redden maar kan zo niet zien of dat te realiseren is. Als de kies getrokken wordt dan heeft de in de bovenkaak liggende tegenhanger geen steun/functie meer en zal uitgroeien. Dus redden en indien nodig vervangen bij een verlies.
ma, 12/26/2022 - 16:43 Permalink
massi1799_

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Oké, duidelijk. Wat zeg je zelf? Toch aandringen voor een spoed afspraak (desnoods om het uit nood te dichten) of wachten op eigen tandarts? Als de zenuw wel bloot zou liggen zou ik dat moeten merken toch, dan zou ik nu niet pijn vrij kunnen eten lijkt me? Spoedpraktijk zit een uur verderop in het ziekenhuis in Amersfoort. Dus moet wel echt noodzaak zijn dan.
ma, 12/26/2022 - 17:12 Permalink
Tandarts_Richa…

Als de zenuw nog leeft zou u dat kunnen merken met warmte en koude bij eten en drinken. Het kan zijn dat de zenuw niet leeft dan zou een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Omdat u nu geen klachten heeft zou het nu geen verschil uitmaken om het gelijk te laten repareren. Vermoedelijk leeft de zenuw niet meer . Geen klachten dus geen spoed.
ma, 12/26/2022 - 21:01 Permalink
massi1799_

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Ik voel inderdaad nog wat verschil met koude en warme dranken qua gevoeligheid, dus er zal nog wat leven in zitten, zoals bij een normaal gaatje. Dat is het enige aan klachten. Ik zorg dat het goed schoon blijft en dan is het wachten op de eigen tandarts. Is het een heel hoog ontstekingsrisico nu dit stuk weg is met kans op complicaties nog deze week? Of is voldoende poetsen en spoelen met chloorhexidine voldoende om het tot de tandarts vol te houden?

In ieder geval bedankt voor de geruststelling en de info, ik hoop dat het deze week goed blijft en dat de tandarts het daarna kan herstellen. Fijn om wat ruggespraak van iemand te hebben uit het vak zo tijdens de kerst.
ma, 12/26/2022 - 21:09 Permalink
Tandarts_Richa…

Risico is er altijd als er een "gaatje" is vandaar dat ik altijd stel: geen gaatjes geen ontstekingen. Goed schoon houden. Graag de x-foto posten, ben benieuwd hoe het eruit ziet en houd ons svp op de hoogte hoe het afloopt.
di, 12/27/2022 - 10:34 Permalink