gaatjes of niet?

Author:
Matthii
Posted:
za, 01/18/2014 - 14:31
Beste mensen


Ik ben iemand die 2 keer per dag zijn tanden poetst en ook flost. Nu heb ik sinds enkele dagen opgemerkt dat, als ik flos langs het tandvlees, mijn flosdraad een 0.5mm in de tand gaat en dan een stukje wordt gescheurd. Mijn vraag aan jullie is als dit gaatjes kunnen zijn langs het tandvlees? Ik heb 12 februari een afspraak bij mij tandarts en ik wil toch eerst op de hoogte zijn van de mogelijke redenen.

In de bijalge vind U een foto. Het is moeilijk te zien maar als ik kijk in een spiegel en al dan niet mijn tandvlees wat verduw dan zie ik toch wel een zwart gaatje?


Hartelijk dank voor uw hulp,

Matthias
Attach
vV

Je vraagt wat wij ervan denken. Ik schrijf wat ik ervan denk.
Zonder het gezien en gevoeld hebben kom ik niet verder dan dit. De beperking van internet.
De tandarts zal het straks zo kunnen zien en vertellen, en er zeer waarschijnlijk nog heel makkelijk iets aan doen ook.
Het is in ieder geval iets wat uitsteekt. Gaatjes steken niet uit.
Daar gaat floss onmerkbaar langs, tenzij het wat groter is maar dan is het beeld op de foto echt anders, dan zou er niets te vragen zijn.
za, 01/18/2014 - 18:23 Permalink
Lieneke

Heel simpel gezegd: een flossdraad helpt eigen niet en stokers/ragers wel...Jouw tandvlees is zichtbaar ontstoken en kan wel wat hulp gebruiken van de mondhygiënist. Die bekijkt dan wat het ideale middel voor jou is en laat zien hoe je dat het beste kunt hanteren. En kijkt ook in welke mate het ontstoken is.
Misschien voel je wel het trapje van je glazuur naar je tandhals met de flossdraad.
zo, 01/19/2014 - 12:34 Permalink
Tandenborstelman

Heel simpel gezegd: een flossdraad helpt eigen niet...

Is dit niet een beetje kort door de bocht? Er zijn talloze (recente) onderzoeken waarin juist wordt aangeraden om te flossen. Ragers/tandenstokers zijn niet voor iedereen weggelegd. Door te zeggen dat flossen niet helpt, ontmoedig je mensen om te flossen. Dat lijkt me niet de bedoeling.
ma, 01/20/2014 - 01:30 Permalink
vV

Heel simpel gezegd: een flossdraad helpt eigen niet...

Is dit niet een beetje kort door de bocht? Er zijn talloze (recente) onderzoeken waarin juist wordt aangeraden om te flossen. Ragers/tandenstokers zijn niet voor iedereen weggelegd. Door te zeggen dat flossen niet helpt, ontmoedig je mensen om te flossen. Dat lijkt me niet de bedoeling.


doe eens een linkje naar een aantal van die onderzoeken?
onder de streep heb ik nog nooit gezien dat iemand die goed flosst (qua techniek) niet overweg kan met ragers of stokers.
Voor de meeste mensen is stoker of rager juist veel eenvoudiger , en daardoor gebeurt het ook structureel. het is overigens onvoorstelbaar hoeveel mensen (herhaalde) adviezen en uitleg erover negeren. En zich telkens weer hardop afvragen hoe het toch komt dat ze zoveel tandsteen en bloeding hebben...
ma, 01/20/2014 - 08:07 Permalink
Lieneke

Ik zei ook...heel simpel gezegd...
Mijn uitspraak is gestoeld op evidence based onderzoek: Dus alle goede (!) onderzoeken zijn onderzocht op significantie. Floss verwijderd overigens wel plak, maar het heeft nauwelijks effect op de gingiva. Waarschijnlijk om dat een perfecte flosstechniek te moeilijk is om uit te voeren. Past niks anders...tja, dan maar floss...met uiteraard een hele goede instructie/begeleiding.Maar zoals je op de foto ziet, is er zat ruimte voor een stoker/rager. En inderdaad, wat vV, al zegt, het wordt vaak genegeerd. Het is vooral moeilijk iemands gedrag te veranderen. Zo zie je vaak iemand die ragers zal moeten gaan gebruiken maar al jaren stokers gebruikt, erg veel moeite heeft om over te stappen. Zelfs als ze van het nut totaal zijn overtuigd. Ons leven hangt samen van gewoontes, lijkt wel.
ma, 01/20/2014 - 08:56 Permalink
Rudy90

Ik zelf heb nog nooit een tandarts of mondhygiënist meegemaakt die aanraadde om te flossen.
Ik had er toevallig 2 weken geleden nog een gesprek over met mijn mondhygiëniste, omdat mijn tandvlees nogal ontstoken is.
Ze zei dat flossen niet goed werkt om tussen de tanden/kiezen goed schoon te houden, dus dat eigenlijk stokers een must zijn.
Ook vertelde ze me dat de beste stokers van hout moeten zijn, omdat er op die stokers van plastic materiaal minder tandplak aan blijft hechten of zo.

Ook had ik het er nog met haar over wat er nou precies waar is van mondwater en al die zooi die je vaak op tv voorbij ziet komen.
Volgens haar is dit helemaal niet effectief en is de beste remedie dus gewoon dagelijks tandenstokers gebruiken en goed poetsen.
ma, 01/20/2014 - 09:46 Permalink
Tandenborstelman


doe eens een linkje naar een aantal van die onderzoeken?

Kijk even op Google... een hele hoop pagina's die zeggen dat je wel moet flossen.
https://www.google.nl/#q=effects+of+flossing

Ik lees inderdaad ook dat sommigen zeggen dat het niet helpt, maar vervolgens wordt dit dan weer tegengesproken. Mijn eigen tanden staan (met enkele uitzonderingen) erg dicht tegen elkaar aan. Ik heb dan af en toe al moeite om de flosdraad er tussen te krijgen, maar ik doe het wel. Lijkt me beter dan dat ik helemaal niks doen :(

Ik zei ook...heel simpel gezegd...
Floss verwijderd overigens wel plak, maar het heeft nauwelijks effect op de gingiva. ... Ons leven hangt samen van gewoontes, lijkt wel.

Ergens op Google las ik dat er een wetenschapper is die juist weer zegt dat het niet heel erg tegen plak helpt, maar wel tegen gingiva. Het lijkt allemaal zo tegenstrijdig. De een zegt dit, de ander zegt dat. En ja.. mensen zijn kuddedieren, en gewend gedrag is moeilijk te veranderen.

Maar waarschijnlijk hangt het ook erg af van hoe je flost? Als je heel snel flost en binnen een halve minuut al klaar bent, kan ik me voorstellen dat het effect minder goed is dan dat je er op je gemak voor gaat zitten en rustig tand voor tand flost. Dan ben je wel een paar minuten bezig, maar het positieve effect lijkt me vele malen groter.
ma, 01/20/2014 - 15:09 Permalink
vV

die onderzoeken uit de linkjes zijn niet echt het soort wetenschappelijk onderzoek waar (tand)artsen hun beleid op moeten baseren. Kan jij niet weten overigens, ik kan mij dus de verwarring wel voorstellen.

de meeste mensen flossen idd verkeerd...een paar minuten neemt bijna niemand daarvoor. Ook uit dat oogpunt is stoker of rager effectiever want veel makkelijker te hanteren.

En wel flossen is altijd beter dan helemaal niets. Blijft dat stokers of ragers nog altijd de top zijn mbt echt en meetbaar effect.
parodontax levert echt mooie dunne stokers als het echt heel strak op elkaar staat of voor onder bv ortho spalkjes, de microsticks.
ma, 01/20/2014 - 15:20 Permalink
Tandenborstelman

de meeste mensen flossen idd verkeerd...een paar minuten neemt bijna niemand daarvoor..

Ah oké, ik neem er (nog maar sinds kort) dus wel echt een paar minuten de tijd voor. Waar ik nog even benieuwd naar ben... zo'n ragertje moet die helemaal tussen je tanden door (net als een flosdraad)? Want dat zal bij mij echt nooit passen. Hoe dan ook, ik hoop dat m'n flossen toch wel een positief resultaat heeft...


En wel flossen is altijd beter dan helemaal niets.

Gelukkig :)


Blijft dat stokers of ragers nog altijd de top zijn mbt echt en meetbaar effect.
parodontax levert echt mooie dunne stokers als het echt heel strak op elkaar staat...

Zijn die gewoon in de winkel verkrijgbaar, en om welk type gaat het dan?
ma, 01/20/2014 - 15:58 Permalink
Lieneke

Nee, die moeten niet door het contactpunt, dat had ik je al eens verteld.
Ik raad die van Parodontax eigenlijk nooit echt aan omdat het zelfs mij niet lukt om ze heel te houden. Ik heb ze ook al een hele poos niet meer gezien, maar ik zie dat ze bij tandartsplein.nl te verkrijgen zijn. Tot mijn grote ergernis verkopen ze daar tegenwoordig ook plastic rotzooi...jammer...Die van Jordan extra dun zijn net een slagje dikker. Farma-dent heeft nu ook iets nieuws; een brugnaald met extra dikke floss. Die staat trouwens niet in dit overzicht:
http://www.tandartsplein.nl/winkel/C2/floss--tandenstokers.html
Maareuh...je gaat dus nu weer iets kopen zonder gewoon het advies van de mondhygiënist af te wachten?
ma, 01/20/2014 - 16:49 Permalink
Tandenborstelman

Ik meende me inderdaad te herinneren dat jij dat gezegd had, maar ik wist het niet meer zeker. Ik vraag het omdat in de folder van ivoren kruis plaatjes worden getoond waar de rager er wel doorheen gaat. Vandaar ook mijn verwarring. Kijk maar:

http://www.ivorenkruis.nl/index.cfm?t=keyword.cfm&folder=18

Ik ga op korte termijn niks kopen en hou het voorlopig bij het flossen. Maar toen ik laatst die dunne ragers had gekocht, paste zelfs het ijzerdraadje al niet tussen mijn tanden. Ik kom bijna nooit bij de mh. Als zo'n pakje met de dunste ragers niet heel duur is dan kan ik er misschien een keer eentje testen. Puur om te kijken of het past. Als dat zo is, dan kan ik daarna eventueel eens naar een mh gaan en vragen wat voor mij de beste ragers zijn. Maar als zelfs de dunste ragers al niet passen heeft dat geen zin. Vandaar dat ik benieuwd ben waar je de dunste kunt krijgen, en wat dan de beste zijn. Enkel en alleen om een keertje te kijken of het überhaupt zou passen.

Ik heb overigens geen tandproblemen, behalve bij de laatste controle tussen 2 kiezen ietsje donkerder. Maar dat was het jaar ervoor blijkbaar ook al en was niet erger geworden. Alleen had de tandarts het toen dus niet gemeld (heel fijn) en heb ik er ook geen extra aandacht aan kunnen schenken. Dus nu flos ik extra goed en hoop ik dat het herstelt. Als ragers inderdaad veel beter zijn, dan is het in ieder geval een idee om eens de dunste ragers aan te schaffen en kijken of die passen. Als ze niet passen, dan ga ik gewoon verder met flossen. Mochten ze wel passen dan kan ik daarna naar een mh en advies vragen. Vandaar dus dat ik benieuwd ben wat de beste en dunste ragers zijn die ik eens zou kunnen testen. Niet om te gebruiken, maar enkel om eerst eens te kijken of het wel past.
ma, 01/20/2014 - 17:07 Permalink
Tandenborstelman

Ik vrees dat je de folder dan verkeerd begrijpt...of ik begrijp jou niet...kan ook...

Geen idee. Jij zegt dat de ragers niet door het contactpunt moeten, maar in het foldertje zie ik plaatjes waar de rager wel door het contactpunt gaat. Ze steken hem er aan de ene kant in, en hij komt er aan de andere kant weer uit.


parodontax levert echt mooie dunne stokers als het echt heel strak op elkaar staat of voor onder bv ortho spalkjes, de microsticks.

Ah oké... die stokers heten ook echt microsticks :) Werken stokers beter dan ragers, of maakt dat niet uit?
ma, 01/20/2014 - 19:16 Permalink
Romy32

Ik vrees dat je de folder dan verkeerd begrijpt...of ik begrijp jou niet...kan ook...

Jullie begrijpen elkaar inderdaad verkeerd.

Dit is het contactpunt, en daar kan uiteraard geen rager tussendoor. Wel flosdraad:

[attachment=1]flossen 1.jpg[/attachment]

Dit is de plek waar je met een ragertje tussendoor gaat (interdentale ruimte):

[attachment=0]flossen 2.jpg[/attachment]

Het ragertje gaat daar wel degelijk helemaal doorheen, net als een tandenstoker, mits je de goede maat hebt. Als de dunste ragertjes of tandenstokers echt niet passen, is flossen nog de enige optie.
Attach
ma, 01/20/2014 - 19:21 Permalink
Tandenborstelman

Dankjewel voor de links.

Die vraag had ik al eerder beantwoord...ik ga niet weer in herhaling vallen.

Kun je even aangeven waar precies zodat ik het kan nalezen? Je vertelt veel dingen en ik kan niet alles onthouden helaas.
ma, 01/20/2014 - 20:54 Permalink