gaatjes

Author:
jenneke
Posted:
zo, 06/02/2002 - 15:54
ik zit met een vraag:

ik heb al een hele tijd boulimia en weet dat al het overgeven heel slecht voor de tanden is. Ik ben in therapie voor de boulimia maar het is nog niet over! Delaatste tijd gaat heel slecht met mijn tanden ik krijg dinsdag een kroon!ik vind het echt heel vervelend.Mijn vraag is of ik iets kan doen aan het feit dat na het overgeven de tanden zo worden aangetsast kan ik iets doen waardoor de aanslag minder is? ik weet dat de beste oplossing niet meer overgeven is! zou u zo vriendelijk willen zijn om mijn vraag te beantwoorden want ik durf het mijn eigen tandarts niet te vragen.(ik denk eigenlijk dat het wel kan zien is dat zo??)

B.V.D lineke
de digitale tandarts

Maagzuur is dermate zuur dat het glazuur van tanden en kiezen makkelijk oplost.
Het verdwijnen van tandweefsel door deze chemische inwerking van glazuur wordt erosie genoemd.

Bij boulimia/anorexia patienten is vaak te zien dat er glazuur aan de tongkant van de bovensnijtanden verdwenen is. In ernstigere gevallen kan het glazuur ook aan de tongkant en/of de kauwvlakken van de overige tanden/kiezen verdwijnen.
<a href="http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=135&amp;forum=4&amp;7"… meer over erosie...</a>

Het is belangrijk dat je niet direct na het overgeven je tanden gaat poetsen. Het glazuur is dan door de zuurinwerking nog zacht en het herstelproces wordt verstoord.

Spoel daarom met water of nog beter met melk om de zuren te verdunnen/neutraliseren. Na een uur is het weer mogelijk om je tanden te poetsen, mocht je de vieze smaak een probleem vinden dan is voorzichtig kauwgomgebruik mogelijk een oplossing (V6 helpt tegen zuur).

Mogelijk kan extra fluoride gebruik ook helpen. Bij de aanwezigheid van fluoride lost glazuur minder snel op en zal het zich sneller herstellen.
<a href="/html/fluoride/inleiding.php">Lees meer over fluoride...</a>

Spoelen met een fluoride mondspoeling na het overgeven of als extra fluoridemoment op een dag, zou een positieve invloed kunnen hebben. Het is ook mogelijk dat de tandarts op de zwakke plekken van het glazuur (demineralisaties) een fluoride lakje aanbrengt.

Zoals jezelf al zei, is het stoppen met de overgeven de beste oplossing, ik hoop dat het lukt.

Succes.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-06-04 21:45 ]
di, 06/04/2002 - 21:44 Permalink