foto,s na wortelkanaalbehandeling

Author:
Tessa
Posted:
di, 04/09/2002 - 19:58
Beste tandarts
afgelopen vrijdag ben ik naar de tandarts geweest, ruim 3 maanden geleden heb ik 2 kanaalbehandelingen gehad rechtsonder.
Ik blijf daar met tijden last van houden.
Het probleem is dat ik last van bijna al mijn tanden en kiezen heb doordat ik mijn gebit snachts opelkaar klem.
maar door de klachten(pijn in mijn kaken,oren en vaak de kauwspieren)lijkt het vaak of het van de behandelde kant afkomt.

de tandarts heeft tegen de kiezen aangetikt(dit is niet pijnlijk)
en hij heeft een nieuwe foto gemaakt, volgens hem is er geen enkel verschil te zien met de foto die direct na de behandeling is genomen.
het zou dus niet de oorzaak zijn omdat het dan op de foto erger moet zijn.
klopt dit??????
ook mijn kiezen op elkaar zetten en heen en weer schuiven. dit ging ook zonder pijn.
de tandarts zei dat als er iets zou zitten dat niet zou gaan.
wat moet ik nou, het is heel erg verleidelijk om de kies te trekken maar als dit niet de oorzaak is zou ik dat ook erg zonde vinden.
afwachten heb ik ook geen zin in ben onderhand al 3.5 mnd met pijn aan het lopen.
wat kunnen nou symptonen zijn bij een niet gelukte kanaalbehandeling.
probleem is ook dat ik niet kan zeggen van welke van de 2 kiezen het dan af zou komen

zovast bedankt voor uw antwoord
Tessa
de digitale tandarts

Pijn die ontstaat na een niet geslaagde wortelkanaalbehandeling, kan zich op vele manieren manifesteren. Daarentegen komt het ook vaak voor dat, ondanks een chronische ontsteking rond de wortelpunt, er geen pijn wordt gevoeld.

Het kan soms ook moeilijk zijn om de "schuldige" tand/kies te lokaliseren. Het is mogelijk dat de pijn uitstraalt, soms is het verschil tussen boven en onder zelfs niet te voelen.

Volgens "de boeken" zou pijn afkomstig van het gebied rondom de wortelpunt, toch makkelijker te lokaliseren moeten zijn dan bijv. de pijn van een ontstoken zenuw.
Druk op de betreffende tand/kies zou de pijn moeten doen toenemen (je tandarts heeft dit al getest door er tegen aan te tikken). Soms voelt de betreffende tand/kies te hoog aan, omdat deze door de ontsteking omhoog gedrukt wordt.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/endometzwarting.jpg

Op de afbeelding boven zijn de wortelkanalen gereinigd en opgevuld; de nu nog aanwezige ontsteking rondom de wortelpunten moet door het lichaam zelf opgeruimd kunnen worden.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/endometminderzwarting.jpg

De afbeelding hierboven zou een voorbeeld kunnen zijn van de situatie 6 maanden later. De ontsteking is kleiner en het bot groeit weer aan.

Drie maanden is erg kort om te kunnen beoordelen of er verbetering zichtbaar is. Meestal is er pas verbetering zichtbaar na zes maanden en kan het enige jaren duren voordat de gehele ontsteking verdwenen is.
Overigens moet de ontsteking wel kleiner worden, als deze dezelfde grootte houdt, is dit geen goed teken.

Het niet verdwijnen van de ontsteking kan o.a. veroorzaakt worden doordat het tijdens de kanaalbehandeling niet gelukt is om voldoende bacterien te verwijderen of omdat nieuwe bacterien langs de kanaalvulling hebben kunnen infiltreren. Het is ook mogelijk dat de ontsteking een cyste is geworden, welke alleen chirurgisch verwijderd kan worden.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat de pijn ook een andere oorsprong kan hebben. Zoals al eerder gezegd kan pijn in de mond uitstralen, gevoeld worden op een andere plek dan de oorsprong (referred pain) en zich op vele manieren manifesteren, dit maakt het erg lastig.

Problemen/overbelasting van het kaakgewricht en de kauwspieren kunnen kiespijn-achtige klachten geven. Gezien eventueel knarsen toch niet iets wat je zou kunnen uitsluiten. Ook de pijn van een middenoorontsteking kan ervaren worden als pijn in de kiezen van de onderkaak! Zo zijn er veel meer (niet vaak voorkomende) aandoeningen die kunnen lijken op kiespijn.

Het is voor mij helaas niet mogelijk om in jou complexe situatie een uitspraak te kunnen doen over de mogelijke oorzaak en eventuele behandeling.

Ik raadt u bij blijvende klachten een specialist op het gebied van wortelkanalen te bezoeken. Deze tandarts-specialist wordt een tandarts-endodontoloog genoemd.

Mochten de klachten meer gerelateerd zijn aan het kaakgewricht en de kauwapieren dan is een bezoek aan de tandarts-gnatholoog mogelijk de moeite waard.

Succes!



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-11 15:15 ]
do, 04/11/2002 - 15:07 Permalink