Ervaring: blijvende zenuwpijn na WKB

Author:
Emma_veb
Posted:
do, 02/01/2024 - 15:31
Ik heb de afgelopen maanden veel steun en info gevonden op deze fora, dus hierbij deel ik mijn verhaal, hopelijk kan het iemand helpen. Het is geen vraag, hopelijk is dat ok.

In april 2023 kreeg ik tandpijn en gevoeligheid bij bijten, warm en koude aan een kies. De tandarts gaf aan dat er een gaatje zat, vulde dit maar de pijn bleef exact hetzelfde. Een andere tandarts stelde vast dat er een wortelkanaalbehandeling nodig was aan deze tand en voerde deze uit. Tijdens de behandeling werd ik goed verdoofd en voelde niks, tot de tandarts ontsmettingsmiddel in de wortelkanalen spoot en ik schrok van een flinke pijnscheut in mijn hele kaak, tot bij mijn oor. De tandarts zei ‘misschien heb ik je zenuw even geraakt’ maar maakte er niet veel van en ging verder met de behandeling, dus ik dacht er ook niet veel van.

De gevoeligheid bij koude ging daarna weg, maar ik bleef last hebben van pijn en drukgevoeligheid aan deze tand (dacht eerst dat dit napijn was maar duurde te lang) en ging nog naar een andere tandarts voor een herbehandeling (tweede WKB) en een specialist voor een derde WKB. Ik was wanhopig want na al deze vervelende behandelingen bleef mijn pijn. Ik liet de tand uiteindelijk nog afveilen zodat ik er niet op hoefde te bijten, de kroon helemaal uithollen en checken op barsten met kleurstof… er werd niks gevonden, alles leek mooi te genezen aan de wortelpunt maar mijn pijn bleef. Pijnstillers hielpen trouwens niet of amper.

Behalve de pijn was het emotioneel heel zwaar. Nu klinkt het stom om te schrijven, maar er waren dagen dat ik liever niet uit bed kwam en ik haalde amper plezier uit mijn dagen, alles draaide rond die ene stomme tand. We zeiden vakanties af, ik had geen zin om af te spreken met vrienden, ik voelde me futloos en uitgeput.

Toen ik op het punt stond de tand te laten trekken -iets waar mijn tandarts heel twijfelachtig tegenover stond omdat hij niks mis zag met de tand, belde mijn tandarts me met nog 1 laatste voorstel: een 3D-CT-scan laten maken. Daarop zagen ze dat mijn kaakzenuw heeeel dicht bij de wortelpunt van deze tand zit en ze gaven aan dat die zenuw waarschijnlijk beschadigd werd bij de eerste WKB. Het voelde alsof alles in elkaar klikte: pijnstillers die niet hielpen, die pijnscheut tijdens de behandeling…

Hoewel er voor deze zenuwpijn geen directe oplossingen zijn, heb ik rust gevonden met deze diagnose. Enkele maanden heb ik nog veel last gehad van deze tand, maar nu is de pijn bijna helemaal weg. De tandarts gaf trouwens aan dat ik geluk heb dat we de tand er niet hebben uitgehaald, want dat had dus niks geholpen en bij zo’n beschadigde zenuw had een implantaat ook alleen maar extra schade kunnen aanrichten.

Soms heb ik nog opstoten van pijn, maar ik zie het gewoon alsof ik even hoofdpijn heb. Kan het prima aan zonder pijnstillers.

Lang verhaal geworden maar ik heb er dan ook bijna een jaar last mee gehad, en wie weet herkent iemand zich erin. Dan kan het alleen maar helpen. Het wordt uiteindelijk wel beter.
Tandarts_Richa…

Bedankt voor uw verhaal. Het lukt ons niet altijd, zonder aanvullend materiaal, een oorzaak te vinden. En zelfs dan soms ook niet. Gelukkig heeft u een weg in de ellende kunnen vinden. Toen ik uw verhaal begon te lezen dacht ik ...die pijnscheut tijdens de behandeling en de klachten erna komt door het doorpersen v spoel vloeistof. Dat kan heel pijnlijk zijn en lang aanhouden.
vr, 02/02/2024 - 09:54 Permalink
Emma_veb

Dankjewel voor dit antwoord, daar had nog niemand me iets over verteld en had ik nog nooit van gehoord. Na wat opzoekwerk klinkt dat idd 100% herkenbaar. Zo lang na datum dan tóch nog een andere diagnose, haha! Wat het ook was, het is heel wat beter nu en kan er goed mee overweg :)
wo, 02/07/2024 - 16:52 Permalink