Ernstige drukpijn na start wortelkanaalbehandeling

Author:
Mbeer
Posted:
do, 03/02/2023 - 13:19
Goedemiddag,

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en beoordeling van het volgende.

Begin dit jaar kreeg ik een licht zeurende gevoeligheid in mijn achterste kies in de bovenkaak. Afspraak gemaakt met de tandarts die middels tikken adviseerde een antibioticakuur (Clindamycine) voor 5 dagen te nemen in de hoop dat de pijn weg zou gaan. De kuur heb ik vervolgens afgemaakt maar de pijn bleef en werd op momenten erger. Vreemde was dat de pijn weg ging als ik wat eet en pas een uur daarna terug kwam.

Na het afmaken van de kuur nogmaals een afspraak gemaakt en drietal foto's van de bovenkaak verder ging de tandarts maar toch even goed kijken. Hij ontdekte een minuscuul maar diep gaatje waar de pijn vandaan zou komen. Gaatje diep gevuld en nogmaals antibioticakuur mee en daarmee zou het afgehandeld zijn. De pijn was 1,5 dag weg maar kwam daarna volledig terug waardoor ik weer langs ging bij de tandarts. Hij stelde voor om enkel de kies te verdoven in de hoop dat de pijn daarna weg zou blijven, maar dat was helaas niet het geval.

Nogmaals een antibioticakuur gekregen maar de pijn bleef aanwezig met goede maar ook veelal slechte dagen. Uiteindelijk aangegeven dat de aanhoudende pijn niet normaal is en ik graag actie wil, waarna hij een wkb start heeft gedaan. Hij moest twee keer bij verdoven en uiteindelijk gaf hij aan dat het een goede keuze was om de wkb te starten want van de drie zenuwen was er één afgestorven en de andere twee uitgezet/geïrriteerd. De wkb was verder wel redelijk pijnloos en nu 6 dagen geleden uitgevoerd.

Nu heb ik sindsdien (gelukkig) geen zeurende pijn maar wel extreem erge drukpijn als ik de kies met mijn tong aanraak of per ongeluk aanraak met het dichtbijten. Ik ga echt door de grond gedurende 15-20 minuten en dan zakt het weer af. Ik lees hier en daar dat napijn na de start van een wkb wel normaal is, maar na 6 dagen merk ik nog geen enkele verbetering en is de pijn iedere dag extreem erg. Soms knal ik met eten of praten per ongeluk tegen die kies aan en weet ik even niet waar ik het zoeken moet.

Enige voordeel is wel: als ik de kies met rust laat, heb ik zelf ook geen pijn. Af en toe jeukt(?) de kies dan wel maar over het algemeen is de dag dan wel goed door te komen. 'S nachts wil ik nog wel eens klemmen tijdens het dromen en schiet ik wakker met een helse pijn, wetende dat het na 15-20 minuten afzwakt. Pijnstillers hebben naar mijn idee niet echt nut.

Hebben jullie ervaring met zulke erge napijn na de start van een wkb en of bovenstaand onder "normale" verwachtingen valt? Ik lees hier en daar wel dat het langer dan een week kan duren, maar dan had ik toch wel een soort van verbetering verwacht na bijna een week.

Mijn tandarts is komende maandag terug van vakantie en als ik dan alsnog dezelfde pijn heb als nu weet ik eigenlijk niet zo goed wat ik moet doen.

Alvast bedankt voor jullie reactie(s)!
Tandarts_Richa…

Een AB kuur als je niet duidelijk weet wat er aan de hand is zou ik niet doen. Eerlijk gezegd gebruik ik bijna nooit een AB kuur, is in de tandheelkunde niet zo vaak nodig. Maar daar kunnen de meningen over verschillen. Ik geef altijd aan dat het ongemak na 7 dgn ver weg moet zijn, de eerste 3 dgn kan de pijn verergeren. Bij aanhoudende pijn nogmaals laten beoordelen. Soms zijn er 4 kanalen. Bij aanhoudende klachten laat ik een kies door de endodontoloog beoordelen.
do, 03/02/2023 - 22:12 Permalink
Mbeer

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Goedemorgen Richard,

Dank voor je reactie. Ik deel jouw mening dat er wel heel snel een antibioticakuur wordt meegegeven om het maar uit te stellen. Ik heb ook het idee dat ze alle keren vrijwel niets hebben geholpen.

Helaas weet ik van ervaring hoe het voelt als een 4e kanaaltje aanwezig is en wordt vergeten. Dat is continu aanwezige, zeurende en steeds verergerende pijn dat (geheel) te onderdrukken valt met pijnstillers. Uiteindelijk kwam de endodontoloog er toen achter dat ik een microscopisch klein 4e kanaaltje had.

Nu is de pijn echter enkel bij belasten/aanraken, maar wel extreem. Als ik jouw bericht moet geloven zal ik dus nog even geduld (en hoop) moeten hebben dat het verbetert de komende dagen... Ik zal de komende dagen een update geven.

Nogmaals dank voor jouw reactie!
vr, 03/03/2023 - 11:40 Permalink