Dry socket???

Author:
enriguetta
Posted:
wo, 10/08/2003 - 19:40
Vandaag week geleden kies laten trekken. Nauwelijks napijn gehad. Echter tweede dag na trekken voelde ik ontstekingspijn en had ik lichte koorts. Tandarts zei dat onsteking onmogelijk was. De vijfde dag na trekken toch recept antibiotica gekregen. Vandaag, 7e dag foto gemaakt. Ziet er allemaal goed uit. Echter nog steeds koorts en pijn, weliswaar iets minder.
Tandarts meldde mij vandaag dat het waarschijnlijk een dry socket geval was. Volgens hem is dit ontstaan doordat ik nauwelijks bloed verloren heb en er waarschijnlijk speeksel (dus bacterien) met het bot in aanraking zijn gekomen.Is er iemand die ervaring met dit verschijnsel heeft?
Ik hoor graag reacties.
Groet,
Enriguetta
de digitale tandarts

Bij een klein percentage (2-5%) van de extracties, ontstaat er een ontsteking van de holte (alveole) waarin een tand of kies zat. Deze ontsteking wordt alveolitis of dry socket genoemd.
Deze ontsteking komt vaker voor in de onderkaak dan in de bovenkaak.

Bij alveolitis zal de dagen na het trekken, de wond steeds gevoeliger worden. De holte van de tand/kies is dan niet meer gevuld met een stolsel.

Bij een normale wondgenezing speelt het bloedstolsel in de holte een belangrijke rol. Vanuit de wanden van de holte zijn bindweefselcellen instaat om in het stolsel te migreren. Langzaam (ongeveer 1 maand) wordt dit dan omgezet in jong bot, met daaroverheen tandvlees. Van groot belang is dan ook dit stolsel te laten zitten. Bijt na het trekken een half uur op een gaasje en spoel de eerste dagen niet te hard. Helaas is het bij jou toch ontstoken geraakt.

Het werkingsmechanisme waarom soms dit stolsel verdwijnt en een ontsteking ontstaat is niet helemaal opgehelderd. Er zijn in ieder geval meerdere oorzaken in het spel. Wel is bekend dat sommige factoren de kans hierop groter maken: Roken, gebruik van de pil (las ik zelfs), een al aanwezige ontsteking en des te moeilijker het trekken gaat, des te groter de kans op alveolitis.

Als eenmaal alveolitis is geconstateerd, is er weinig aan te doen. Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan. Regelmatig uitspoelen van de holte met lauw (zout) water voorkomt dat er voedselresten in achterblijven en kan de genezing bespoedigen.
Dit kan veelal makkelijk gedaan worden met een speciaal spuitje de monoject, welke veel praktijken in huis hebben.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/monoject.jpg
Hier wordt de monoject gebruikt om tandvleesontsteking rond een verstandskies te bestrijden.

In sommige gevallen wordt de monoject met een antimicrobieel middel gevuld zoals waterstofperoxyde 1,5% of chloorhexidine 0,12-0,2%.

Het is ook mogelijk een gaasje met een desinfecterend middel in de holte te stoppen.

Vervelend dat je klachten hebt, maar als het goed is moet het na verloop van tijd steeds beter gaan en vanzelf genezen.

Succes!
wo, 10/08/2003 - 21:03 Permalink
Just-me87

Heb afgelopen donderdag verstandskies links onderin laten trekken.
hij zat nog onder het tandvlees :-?
Nu heb ik erg veel pijn met slikken net alsof mijn keelamandelen onstoken zijn alleen dan wat erger,
Gister ging het tamelijk goed, maar vandaag leek het erger te worden, ook de wond zelf waar de hechting zit geeft een zeurende pijn sinds vandaag, loop me suf te eten in pijnstillers, nurofen, paracetemol,ibuprofen en naproxen :( maar ook dit lijkt niet meer te helpen!!
Is dit normaal, en hoe lang kan deze pijn aanhouden??

Wie kan mij hier een antwoord opgeven of heeft andige tips !!
zo, 02/08/2009 - 19:55 Permalink
Tineke38

hallo

Ik heb toevallig 2 weken terug een verstandskies laten trekken en de pijn was na de 5e dag pas minder

Ik was ook bang voor een ontsteking maar uiteindelijk heb ik het de tijd gegeven en is het echt beter gegaan..Jij zit nu op dag 3 dus ik zou het nog even de tijd geven :(

heb je al overwogen om brufenbruis met paracetamol te combineren? dat versterkt mekaar

Tineke
zo, 02/08/2009 - 20:31 Permalink
Just-me87

Dank je wel voor je reactie !!
Heb alles soorten pijnstillers al gemixed.
maar helpt allemaal niet,
gisteravond deed het zo'n pijn dat ik maar de avndtandarts heb gebeld, die heeft me zwaardere pijnstillers voorgeschreven.
Maar zit nu alweer met het volgende probleem, ik werd vanmorgen wakker, en het leek allemaal beter te gaan, Slikken deed minder pijn, maar wat blijkt, me huig en de linkerkant naast de huig zijn zo opgezet dat ik amper kan ademhalen, kan niet tot nauwelijks praten en zelfs water krijg ik niet weg :smt013

Straks huisarts maar ff bellen want dit is ook niks :cry:
ma, 02/09/2009 - 08:14 Permalink
Just-me87

Gister trouwens over de hele dag 5400mg aan pijnstillers gehad, (gemixed) mja voelde me alleen maar suf voor de rest hielp geen 1 pijnstiller, nou daar heb je wat aan :smt011
Ben gewoon immuun geworden voor die dingen :lol:
ma, 02/09/2009 - 08:17 Permalink
Just-me87

jha doe ik,
lijkt mij dat hij daar het meeste aan kan doen, en dat dat niks met de tandarts heeft te maken :( zal wel in verband met die kies liggen want slikken deed altijd al pijn, maar word nog probleem :cry: heb de hechting nog in mn mond en krijg mn mond niet zo ver open :roll: hihi
ma, 02/09/2009 - 08:31 Permalink
Just-me87

Hey tineke, :D

Kom net bij de huisarts weg,
het is een ontsteking, alleen weet hij niet precies wat voor ontsteking. heb een kuur gekregen en pijnstillers dyclofan ofsowiets
Moet morgen terug komen, om te kijken hoe het dan is en of de zwelling in me keel is afgezakt. :o
Ook heb ik mijn tandarts gemaild van hoe of wat,
en het kan in verband staan met de kies, ook hun wouden dat ik even langs kwam om hun er na te laten kijken, maar daar heb ik weinig zin in :smt012 hihi.

Gr Tanja
ma, 02/09/2009 - 11:03 Permalink
Just-me87

Het zou makkelijker zijn als ik kun eten en slikken, moet namelijk na de kuur iets eten maar dat kan ik niet :(
ook de kuur weg slikken gaat me niet makkelijk af.
mja het is gekomen dus zal ook wel weer gaan !!
ma, 02/09/2009 - 13:40 Permalink
Tineke38

Met een kuur heb je meestal al na 24-36 uur na de eerste inname al een eerste verbetering.

Voel je je verder ook ziek dan ?
koorts ,algeheel griepgevoel of zit het echt alleen in je mond ?
ma, 02/09/2009 - 14:21 Permalink
Just-me87

had wel koorts zei de huisarts 38.6
dus wat verhoging, maar IK voel me verder niet ziek.
Alleen oververmoeid slaap bijna de hele dag.
vanmorgen eerste kuur gehad daarna geslapen en kan nu alweer beter slikken en eet weer vla :P hihi moet togh wat he ??
heb een boterham geprobeerd, znder korsten en in kleine stukjes maar dit gaat nog niet, blijft agter in nog hangen :cry:
ma, 02/09/2009 - 18:24 Permalink
Just-me87

He tineke :D

Met de onsteking gaat et gelukkig een stuk beter :wink:
Slikken doet al bijna geen pijn meer,
alleen nu heb ik iedere keer een soort steek ofsow van me kaak naar mn oor :-? heel vervelend !!
En heb af en toe een trekkend gevoel bij de hechting, ook heb ik het idee dat er een vies smaakje bij de hechting weg komt ??
Had jij dit ook ?? Of had je geen hechting ??
Verder gaat het gelukkig al stukken beter dan voorheen :D
Maar de hechting mag er van mij wel uitgaan, irritant ding :cry:

Greetzzz tanja
wo, 02/11/2009 - 00:25 Permalink
Tineke38

Die steken heb ik ook een dag of 10 gehad ja..wat dat precies is weet ik niet maar zal wel bij het genezingsproces horen. Rond dag 10 vallen de hechtingen er uit als het goed is. Ik had geen vieze smaak ervan. Wel was er op dag 3 een hechting los geraakt en liep ik voordurend met een zwevend draadje in mn mond waar ik de hele dag met mn tong aan moest voelen..

Maar ja joh..je heftige pijn is weg en nu kan het alleen maar beter worden
wo, 02/11/2009 - 08:21 Permalink
Jos.H

Ik heb vandaag ook te horen gekregen dat ik last heb van een dry-socket.
Wat doet dat extreeeeeeeem veeeeel pijn!!!!
En dat terwijl mijn verstandskies zaterdag pas is getrokken, en ik niet in de grotere risicogroep beval( Geen vrouw(+pil) en rook niet)
Mijn klachten hierop zijn onder andere de hevige pijn met slikken, de koort en een hamster-kin
Mede op advies van tandarts en huisarts en jullie berichten heb ik de juiste medicatie en weet ik dat het nog wel ff duurt met de volledige genezing
Dank jullie wel
di, 10/19/2010 - 15:06 Permalink
postvanikke

HOI,
Het is nu bij mij 4 weken geleden dat ik mijn verst.kies rechtsonder heb laten trekken en heb al 1 hoop pijn achter de rug maar tís wel a h genezen nu :lol: .............en moest dit toch ff-ies met jullie delen om wat moed in te spreken ;)
Ik liet de kies donderdag trekken , vrijdag werd de pijn vreselijk maar dat scheen normaal te zijn.....dus oke he, maar vrijdagnacht liggen huilen van de pijn en ging ik niet meer trekken en zeker niet tot maandag wachten :smt013 dus zaterdag de spoedtandarts gebeld, die heeft de boel schoongemaakt en een hogere dosis pijnstillers meegegeven. Niets hielp :smt010 en dacht echt compleet gek te worden. Zondag bij de huisartsenpost voor andere pijnstillers en pfttt die konden niets voor me doen zeg :smt011 ...maandag hing ik meteen aan de bel bij mijn eigen tandarts en kon godzijdank langskomen. EN ja hoor, de boel was a h ontsteken geraakt dacht tie, de assistente zag het meteen......kreeg antibiotica en al heel snel ging het steeds beter :) met zo'n spuitje de boel steeds na het eten schoonspuiten met lauw water en niet te warm of te koud want dan ga je door de grond. JE zag bij mij gewoon het kaakbot dus logisch dat het allemaal keipijn deed daar. het is nog niet dichtgegroeid maar het wondje geneest wel mooi :smt003 en kan weer lachen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
als je het niet vertrouwd, gewoon naar je ta teruggaan hoor !!!Ik heb helse pijnen gehad die 1e 5 a 6 dagen met enorme steken naar mijn oor, werd echt gek en kon alleen maar huilen. heb ontzettend veel MG aan medicijnen geslikt en kreeg maagtabletjes ook omdat ik het risico nam op 1 maagzweer, maar ik moest iets!!!!!!!!!!!!!!!
Sterkte allemaal!!!!!!!!!!!!!!!
do, 10/21/2010 - 10:10 Permalink
rsweres

Ik heb maandag 2-9-2013 m'n laatste verstandskies laten trekken, althans van wat er nog van over was. Een gedeelte van de kroon brak op een ochtend af tijdens m'n ontbijt. Een gruwelijk aanzicht, een gelig uitziende stuk met aan de onderkant gewoon een compleet zwart vlak dat stonk als een gek. Ik schrok nu wel, want hoe zou het zijn met het gedeelte wat nog in m'n onderkaak zat? Ik liet me adviseren door m'n uiterst bekwame tandarts. Hij wist mij te vertellen dat ik zeer waarschijnlijk in verwachting was van een komende onstekiing aan de wortelkanalen. Hij wilde binnen toen en drie weken tijd dat ik terug zou komen, want als ie eenmaal ontstoken is, is het vrij moeilijk te verdoven. Helaas moest ik aan de receptie doorgeven dat ik op vakantie ging tegen die tijd. Dus werd de afspraak verplaatst naar afgelopen maandag gemaakt, met een zeker risico, zat vijf weken tussen. Gedwee ging ik in de stoel zitten en zei hem dat ik totaal geen last had, zelfs flink hard met de tandenborstel poetsen, ik voelde totaal niets. De plek werd verdoofd en na een minuutje of tien kwam hij terug om me van dat stukje 'ik' te verlossen. Voordat ik het wist had ie 'm er al uit. Duurde nog geen 20 seconden. Receptioniste vertelde me wat ik moest doen als nazorg. En nu komt het, zelfs zonder paracetamol of ibuprofen nodig te hebben gehad stond ik de volgende morgen gewoon op, echt geen scheutje pijn gehad. Zowel tijdens het trekken als daarna niet. Ik mag zeker tot a.s. vrijdag geen noten e.d. eten en pas op vrijdag gaan spoelen met zoutoplossing, heel voorzichtig poetsen. I'm sorry maar ik poets gewoon normaal, zowel ijs als als een hete kop soep, ik voel niets. Een conclusie mogelijk volgens mij, kan de wortel al dood zijn geweest? Kan dat geen kwaad? De tandarts kon mij niet zeggen of dat ik daar ooit al een wortelkanaalbehandeling had gehad, dat zou ook een reden kunnen zijn. Zijn wortelkanaalbehandelingen überhaupt te onderscheiden op een röntgenfoto?
wo, 09/04/2013 - 02:49 Permalink
Jolles

In mijn onderkaak zat een kies waar mijn tandarts een wortelkanaal behandeling heeft gedaan en een kroon geplaatst. Omdat ik een zeurderige pijn bleef houden na een jaar of zo bij de endodontoloog nog een kanaal behandeling laten doen. Helaas bleef de kies zeuren en heb ik besloten na zo'n 1,5 jaar of zo de kies te laten trekken. Helaas ging dit allemaal niet zonder slag of stoot. Het trekken van de kies is nu inmiddels al 1,5 week geleden, maar heb er nog steeds last van. Mijn tandarts bleef maar volhouden dat ik paracetamol met ibuprofen (600 mg) moest gebruiken, maar dit hielp op een gegeven moment niet meer. Via de huisarts op een gegeven moment een antibiotica kuur gekregen en zwaardere pijnstillers. Omdat de pijn niet om te houden was en ik binnen 1 week op vakantie zou gaan afgelopen weekend naar weekend tandarts. Die heeft de zaak onder verdoving (welke 3 x een flinke stroomstoot gaf in mijn kaak) weer open gemaakt en er een kruidnagels pasta met gaasje ingestopt. Ik heb nu wel minder pijn, maar onder mijn tong en in mijn keel blijft het pijn doen. Ook lijkt het verbandje met kruidnagel enorm te gaan irriteren An de rand van mijn tong. Het brand en tintelt gewoon. Heeft iemand hier soortgelijke ervaringen mee? ik zie er namelijk enorm tegenop dat mijn tandarts die pasta eruit haalt. En wat voor klachten krijg ik er dan weer voor terug....de vakantie komt namelijk stilletjes dichterbij en wil wel heel erg graag weg kunnen zonder pijn en zorgen of ik in het buitenland terug naar de tandarts moet! Kuur duurt nog tot donderdag...

Alvast bedankt voor jullie reaktie.
di, 07/08/2014 - 16:36 Permalink
Rick99

Ik ben al 2 weken ervaringen van andere aan het lezen op deze website voor wat geruststelling. Hier is die van mij. 13 dagen geleden extractie verstandskies rechts onder. Na dag 4/5 helse pijn. ‘S nachts het ergst! Helaas 2de keer alveolitis geconstateerd. Gelukkig was dit mn laaste verstandskies, denk ik maar. Slapeloze nachten, zenuwpijn en uren op de vloer onder de douche omdat je gewoon niet weet waar je het zoeken moet van de pijn. Hou vol! Zeg ik tegen mezelf in de spiegel. (Warm water helpt tegen de pijn, voor even) ibu 600mg, paracetamol, tramadol geprobeerd, nu aan de codeïne, niets werkt eigenlijk echt, maar het maakt het iets dragelijker. Ik ben alleen zo benieuwd hoe lang het herstel bij andere duurde. Ik lees 1-2 weken.. wat is jullie ervaring? Ik heb medelijden met iedereen die dit ooit moet meemaken.
do, 08/17/2023 - 18:53 Permalink