doorlopende problemen zonder bekende oorzaak

Author:
Theo72
Posted:
wo, 01/04/2023 - 21:05
Ik hoop dat de vraag hier op de juiste plaats is.

Om maar met de deur in huis te vallen, ik ben eigenlijk wat ten einde raad :) Ik plaats hier een bericht in de hoop dat iemand me bij mijn probleem kan helpen, me iets van inzicht kan verschaffen, maar ook gewoon om het even van me af te schrijven. Ik merk dat het me niet vrolijker maakt allemaal.

Zonder er een heel lang verhaal van te maken, is het kort gezegd een drama met mijn gebit. Ik ben inmiddels de tel kwijt geraakt hoeveel wortelkanaal behandelingen ik heb gehad. Ik denk rond de 8 a 9. Mijn verstandskiezen zijn er uiteraard al uit. En het aantal gaatjes die gevuld zijn zit denk ik rond de 25, al zou het me ook niet verbazen als het meer zouden zijn. Nu beginnen de wortelpunt ontstekingen onder de wortelkanaal behandelingen ook langzaam binnen te druppelen. Ik heb 1 WKB opniew laten doen. En er liggen nog 2 te wachten. Ik heb het idee dat het steeds erger wordt allemaal. Ik zit meerdere keren per jaar met flinke pijn. En merk dat ik mijn eigen gebit niet meer vertrouw, en er constant mee bezig ben. Morgen mag ik weer naar de tandarts en ik weet eigenlijk wel zeker dat ik weer iig 2 gaatjes heb.

Wat het probleem is dat ik het niet snap waarom mij dit gebeurt. Ik ga braaf naar de tandarts en mondhygenist. Ik heb poets instructies gehad die ik heel goed opvolg. Ik gebruik tandenstokers. Ik eet veel gezonder dan gemiddeld, heb met de mondhygenist ook een voeding dagboek besproken wat gewoon goed was allemaal. En hou me aan alle regels zoals niet meer dan 7 eetmomenten, geen frisdrank, etc, etc.. En toch blijven de gaatjes komen.

Het enige wat ik zelf kan bedenken is dat ik veel stress heb (add/piekerstoornis), ik weet dat dat niet bevorderlijk is voor mijn gebit. Maar ik kan bijna niet geloven dat dat zo'n grote invloed kan hebben op mijn gebit..

Zoals gezegd ik zit een beetje met de handen in mijn haar. Wat kan ik hier mee? Ik ben uiteraard op zoek naar antwoorden, maar ook naar opties om verder te onderzoeken als die er uberhaupt zijn. Mijn tandarts is een aardige man, maar heel druk en hij heeft niet de tijd om er echt even met mij voor te gaan zitten om er wat dieper naar te kijken. Ik krijg dat iig niet voor elkaar jammer genoeg. Dus ik dacht laat ik de vraag eens hier stellen.

___

Paar specifieke punten nog:

- In mijn puberteit verzorgde ik mijn gebit erg slecht, maar had nooit gaatjes. Toen ik beter voor mezelf begon te zorgen (rond mn 22e) had ik ineens 10 gaatjes in 1 keer. sindsdien is het een drama. Ik ben nu 40.
- De probleemgebieden zitten achter in mijn mond. Vrijal alleen bij kiezen en grotendeels aan de wang kant, de tanden zijn nog zo goed als gaaf.
- tandvlees is over het algemeen gezond en roze
___

Alvast bedankt voor de reactie! Ik waardeer erg wat jullie met dit forum doen!
Tandarts_Richa…

Wat vervelend allemaal. Stress kan idd een groot factor voor verval zijn maar kan v hier natuurlijk niet beoordelen of dat bij u de oorzaak is. Ik krijg veel cliënten met dergelijke klachten. Vaak wordt alleen ad hoc klachten/gaatjes behandeld. Er wordt vaak niet een lange termijn planning gemaakt. Ales valt en staat bij een goede verzorging en goede voeding patroon. Ik begin met een behandel plan ondersteund door verse x-foto's. Alle mogelijkheden worden dan besproken v volledig kunstgebit tot en met vaste voorzieningen met kronen en/ of eventuele implantaten.. Met de daarbij behorende prijskaartjes. En vaak hoeft niet alles in een keer. Rome is ook niet in een dag gebouwd. waar uw wensen pakket samen komt met uw financiële mogelijkheden... dat is waar wij dan een stappen plan voor maken. Stappen mede afhankelijk v d financiële mogelijkheden. Beginnend met een goede reiniging en voeding patroon. De ophanging v uw tanden/kiezen is de fundering voor de toekomst v uw gebit. In een keer schoon schip maken voor de toekomst. Bespreek met uw tandarts of hij u daarin kan/wil begeleiden. Zo niet zoek dan een collega die bedreven is in uitgebreide gebit rehabilitaties. Maak uw keuze voor de toekomst rekening houdend met wat u wil/kunt besteden...ook in een meer jaren plan. De Engelsen zeggen "shit Happens" Maar dat betekent niet dat u zich daarbij moet neerleggen. Helaas kan ik verder niets zonder meer gegevens, x-foto/onderzoek/etc.. Het zaadje voor een zwak gebit wordt mede in de jongere jaren geplant. Als ik uw relaas lees waarschijnlijk ook in uw geval. Wij kunnen veel maar geen wonderen. Maak een stappen plan.
do, 01/05/2023 - 01:13 Permalink
Theo72

Bedankt voor de reactie en uitgebreide uitleg! Ik ben vandaag bij mijn tandarts geweest en het viel gelukkig mee deze keer. Ik heb het besproken en ik kan binnenkort terug komen om een plan te maken, waarschijnlijk zal veel opgelost kunnen worden met kronen. Dus daar gaan we mee aan de slag.

Qua mogelijke oorzaken tast ik nog steeds wat in het duister. Maar wellicht zal ik daar ook nooit echt achter komen. Ik vind het moeilijk te geloven dat stress en slechte verzorging in mijn puberteit, (nog steeds) voor zulke problemen zorgen. Er blijft een gevoel over dat ik de echte reden nog niet zie. Maar misschien heb ik t mis, en maak ik het onnodig ingewikkeld.

Nogmaals veel dank voor de antwoorden!
do, 01/05/2023 - 23:28 Permalink