Donkere barst glazuur voortand wat te doen?

Author:
MonicaB
Posted:
wo, 02/23/2022 - 15:19
Na jaren geleden per ongeluk een klap op mijn tanden gekregen te hebben, ontstond een barst in het glazuur. Bij iedere controle gevraagd wat te doen, niets... nu, na jaren is de barst donker. Ben er erg ontdaan over want heb mijn tanden altijd goed verzorgd. Tandarts geeft aan dat het nu wel opvalt. Bij bleken tanden zou of de barst meebleken, of juist nog zichtbaarder worden. Tand bijwerken was ook een optie. Graag jullie profi feedback wat mogelijkheden zijn, en Graag ervaringen. Alvast bedankt voor de genomen moeite
Tandarts_Richa…

Is een x-foto gemaakt om te kijken of de zenuw niet ontstoken is??. Na jaren gebruik slijt je bovenste "witte" glazuur laag. Net als de profiel v e buitenband v e auto slijt bij gebruik. Hoe dunner de buiten laag hoe meer de onderliggende donkerder laag doorschemert. Daarbij kan er ook een donkerder kleur ontstaan bij getraumatiseerde tanden. U kunt bleken proberen en na uitkomst beslissen of u tevreden bent. Als de zenuw ontstoken is een wortelkanaal behandeling gevolgd door intern bleken. Verder natuurlijk de mogelijkheden van facings, porselein of composiet ( vulling). Met tandarts overleggen/ beslissen wat de beste optie is.
wo, 02/23/2022 - 23:20 Permalink
Tandarts_Richa…

Probeert u even twee stappen terug te lopen van uw spiegel en kijk op die afstand naar uw gebit. Wat denkt u dat een ander v die barst ziet als die ander niet weet dat er een barst is. Doorzichtige deel zit in beide voortanden vrij symmetrisch. In de 11 idd een donker streep (barst), dat loopt perfect door v d streep tussen uw ondertanden (41/42). Sorry maar probeer de betrekkelijkheid van uw esthetisch probleem te tonen. Als het toch op twee meter stoort probeer dan het bleken en kijk of het resultaat bevalt anders uw tandarts vragen om verdere oplossingen. Ik vind dat u een prachtig gebit heeft voor een .... hoeveel jarige????.
do, 02/24/2022 - 21:48 Permalink
MonicaB

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Met dank voor het opbeurende antwoord en het compliment.... Zo oud ben ik echter nog niet dwz 58 jaar :-) Vanaf een afstandje zie ik zelfs mijn eigen neus nauwelijks zitten, kijken vanaf 2 stappen terug is nauwelijks een referentie punt helaas. Wel zie ik de barst steeds duidelijker op (portret) foto's. Uiteraard zie ik de betrekkelijkheid in van een esthetisch probleem . Zolang het een esthetisch probleem blijft. Mijn vraagstelling hier was hoofzakelijk bedoeld om wat verder tips en ervaringen op te doen, wellicht een aanpak waar mijn tandarts nog niet aan gedacht had, of nog niet mee bezig is. Of een tip om het schoon te krijgen. Mijn kontakt met de tandarts is zeker goed, maar ik heb weinig inzicht in hoeverre hij bijgeschoold is en van alle mogelijkheden op de hoogte is. Dat weet je als leek nauwelijks. Maar de eventuele feedback hier gegeven zal ik zeker tactvol terugkoppelen. Hij gaf als mogelijkheden: A) tanden bleken en de scheur kan óf meebleken, óf nog duidelijker aanwezig zijn. Voor mij is dat inderdaad een puur estetische oplossing, het zal niets aan de versteviging of eventueel verder scheuren doen. Maar over het bleken hoopte ik op deze site wat ervaringen van patienten en deskundigen te horen B) scheurtje bijwerken , dat betekent uitslijpen en bijwerken/vullen en is dat de moeite voor een relatieve kleine barst, oftewel maak je het dan niet erger dan het is. Ik hoopte eigenlijk zelf op het ei van Columbus, een nieuwe techniek, een nieuw iets waardoor het snel bijgewerkt zou kunnen worden, maar ik vrees dat het een kwestie blijft van "de tands des tijds" accepteren. Ik hoop dat u of iemand toch iets kan toevoegen.
di, 03/01/2022 - 16:21 Permalink
Tandarts_Richa…

Weet je wat ik elke dag zie.... Dan ziet uw gebit .... ook gezien de gebruiks leeftijd ... er prima uit, ver boven gemiddeld. Ik ben tandarts en maar een paar jaar jonger ( na 65 ga je toch terug tellen)... ziet er niet zo mooi uit. Mijn vrouw is nu bezig met bleken. Opalesence 16%.... Heeft gelijk v dag een gevoeligheid... Heb nu 10% besteld...Ben benieuwd of dat goed gaat. En waarom???. Heeft een prachtig gebit , en ja niet de kleur v e meisje van 6 jaar oud ... maar moet dat. Ik houd toch ontzettend veel v haar zo prachtig als zij is.
di, 03/01/2022 - 22:14 Permalink
MonicaB

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Goedemorgen, Ik begrijp uw lieve vrouw volkomen. Immers, de vrouw van de schoenmaker wil hoge hakjes, de vrouw van de autodealer glimmende velgen, de vrouw van de tuinman een onberispelijk rozenperk. zo kan ik nog even doorgaan. En de vrouw van de tandarts... juist ja, mooie stralende bijtertjes.... :-) Back to subject: ik geloof mijn tandarts ook Opalessence gebruikt, heeft u ervaring of een barst meebleekt, want dat is eigenlijk waar het mij om te doen is. Alleen een barst proberen te bleken zal wel geen optie zijn? En is dat bleken wel goed voor de barst of ga ik zo meteen een echt beschadigde voortand krijgen. Alvast bedankt voor het meedenken.
vr, 03/04/2022 - 09:29 Permalink
Tandarts_Richa…

Idd . Mij vrouw is begonnen met !6% opalesence maar had gelijk heeeel gevoelige tanden. Zelfs tot kiespijn. Vanavond gaan wij proberen met 10%. Maar ben bang dat het voor haar niet zal werken. De andere tandarts in de praktijk waar ik werk heeft goede ervaringen maar helaas is dat niet voorspelbaar. Soms werkt het niet. Alleen de barst bleken zal niet gaan. Heel moeilijk/onmogelijk om zo geplaatst te werken. De vertegenwoordigster geeft aan : je kan lokaal alleen het element in het bitje proberen te behandelen. Witte plekken gaat redelijk goed maar donker kan niet altijd werken. Heb ook de vertegenwoordiger v DMG Icon gesproken. Als de plek op kleur is daarna met Icon behandelen. Soms kan lokaal met natrium hypochloriet 5% een minuut behandeld worden. Dan kijken of het invloed heeft op de verkleuring. Zo ja dan nabehandelen met Icon. Je Tandarts kan ook Erik-Jan Muts in Apeldoorn vragen . Hij heeft ervaring met esthetische behandelingen.
vr, 03/04/2022 - 12:00 Permalink