is dit een gaatje?

Author:
katapult
Posted:
wo, 05/19/2010 - 00:04
Ik zag afgelopen week ineens naast een vulling op de rand van een kies een grijs/zwarte plek zitten en dacht 'is dit een gaatje?'
Een foto is natuurlijk wat handiger om te beoordelen, maar ik krijg het niet voor elkaar om die bij het bericht te doen.
Nu zou je kunnen denken 'maak een afspraak bij je tandarts', maar dat is het hem nu net, dat durf ik eigenlijk niet....
Hoe plaats ik een foto bij het bericht? Dan hoop ik dat iemand het kan 'beoordelen' (voor zover mogelijk van afstand natuurlijk).
TechniekerJeetje


Nu zou je kunnen denken 'maak een afspraak bij je tandarts', maar dat is het hem nu net, dat durf ik eigenlijk niet....


Als het een gaatje blijkt te zijn, dan moet je toch ook???? Kun je net zo goed hem/haar even laten kijken. Werkt net iets beter als een foto!
wo, 05/19/2010 - 00:20 Permalink
katapult

hallo,

bedankt voor de replies.
Het probleem is dat ik de foto niet via 'bladeren' en 'toevoegen' er bij krijg. Hij blijft dan maar 'uploaden' en loopt dan vast ofzo. Of duurt het echt erg lang (kan me dat haast niet voorstellen).

In principe zou je denken dat een afspraak maken bij de tandarts net zo makkelijk/handig is, maar dat geeft me echt al zoveel stress - het idee te moeten bellen en te moeten gaan (al zou er niets zijn...), dat ik dus liever hier zou horen of het wel of niet nodig is om te gaan.....
klinkt misschien raar, maar ik vind het echt eng!
Rationeel weet ik dat het beter is om te gaan, maar m'n angst staat dat op het moment nog al in de weg.
Ik hoor echt liever via het forum dat het b.v. echt geen gaatje is (als dat het geval zou zijn), zodat ik helemaal niet naar de tandarts hoef om er naar te laten kijken....

Misschien raar, maar dat is hoe het werkt.

Kan het ook aan het soort bestand liggen dat het niet lukt ofzo (te groot/verkeerd formaat?).

bedankt.
wo, 05/19/2010 - 17:10 Permalink
inge83

Ik zou alsnog gaan, ookal wordt er hier misschien gezegd dat het waarschijnlijk niets is. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan maar stel dat de foto hier niet goed kan worden beoordeeld en het over een tijdje alleen maar erger wordt? Dan wordt een eventuele behandeling alleen maar vervelender en langduriger. U heeft - gezien uw verhaal - al eens meegemaakt hoe het voelt om een gaatje te laten vullen dus weet u wat u min of meer kunt verwachten. Ik ben geen tandarts, maar misschien is het een kwestie van een stukje afgebroken vulling; dan is het een kwestie van opnieuw opvullen, waar u niets van zult voelen. Nogmaals: ik begrijp dat het makkelijk praten is, maar je bent altijd opgelucht als je toch bent geweest in plaats van in onzekerheid af te blijven wachten.
wo, 05/19/2010 - 21:14 Permalink
katapult

nog een poging om de foto te plaatsen. Weer 2 x geprobeerd, maarhHet lukt gewoon niet. Maar eigenlijk.....denk ik zelf wel te zien dat het een gaatje is, want ik een bruin plekje met wat lichter wit erom heen (t.a.v. van de rest van de kies). en als ik inzoom op de foto, dan zie ik dat het witte (glazuur?) een stuk weg is en dat het dus dieper dan het witte gaat...... dat is vast al niet een heel goed teken.
Okay....ik moet gewoon de tandarts bellen, maar ik durf nog steeds niet.
Ik vind het echt makkelijker als ik b.v. pijn heb, maar het is gewoon niet slim om dat af te wachten denk ik.
do, 05/20/2010 - 11:07 Permalink
inge83

Als je afwacht omdat je in je achterhoofd aan een mogelijkheid denkt dat het eventueel niets is, dan weet je dit zeker op het moment dat je naar de tandarts gaat en ernaar laat kijken, indien het inderdaad niets is. Dan hoef je niet behandeld te worden en hoef je dus ook niet bang te zijn voor pijn.

Is het wel iets, dan moet je uiteindelijk toch wel naar de tandarts, en dan is het natuurlijk beter om nu te gaan dan over een jaar, wanneer het (als het inderdaad een gaatje is) veel erger is en de behandeling ook vervelender zal zijn.
do, 05/20/2010 - 19:55 Permalink
katapult

jullie hebben wel gelijk!
Gewoon gaan zou het beste zijn.
Ik moet me wel echt over een enorme drempel heen zetten.
Ondanks m'n angst ga ik wel elk half jaar, maar ik denk ook vaak ' ik wil niet meer'. Dat dat niet slim is weet ik ook, dus blijf ik toch maar gaan.
Eigenlijk moet ik nu inderdaad bedenken dat het alleen maar erger wordt als ik nu niet ga als er wel een gaatje zit.
Misschien vraag ik m'n vriend wel te bellen als ik het zelf niet aandurf.
Bedankt voor de reacties i.i.g.

Toch begrijp ik niet waarom het plaatsen van de bijlage niet lukt. Heb het echt vaak geprobeerd, maar blijft niet lukken.
do, 05/20/2010 - 21:19 Permalink
Lieneke

Als ik het zo zie, zou ik zeggen; niet vullen. Dit is geen plek waar je normaliter een gaatje zou krijgen. Dit lijkt meer op een deukje in je glazuur waar wat kleurstof in is blijven hangen. Maar in real life zijn dingen soms anders...
vr, 05/21/2010 - 12:18 Permalink
Illuminus

Ik zou dr maar even naar laten kijken....die gelige verkleuring in de diepte is typisch iets wat je ziet bij caries dat onder het glazuur uitbreidt.

En dit soort knobbelpunt caviteitjes komen toch wel vaker voor. Typisch is misschien iets teveel gezegd maar gangbaar is het wel.

Succes
vr, 05/21/2010 - 14:49 Permalink
katapult

mmmm de stand is nu 1 tegen 1. Wie gaat de doorslag geven ...
@illuminus: dus het is een gaatje?
Kan dit in 2 maanden ontstaan vraag ik me af. Ik was in maart nog braaf naar de tandarts voor controle - niets aan de hand........
vr, 05/21/2010 - 20:40 Permalink
Illuminus

Ik ga geen doorslag geven...een foto kan een reflectie geven die er in het echt niet is....of wel. De enige die de doorslag geeft en een beslissing neemt ben jezelf :wink:

Of je er mee heen gaat is jouw keuze....er naar laten kijken wil niet zeggen dat er een gat zit, maar ik (en dat is slechts mijn persoonlijke mening die verder niemand bindt enzo :smt003) denk dat er wel een kans is dat er iets groeit en bloeit onder het glazuur. En angst is een slechte raadgever...men lijdt vaak het meest door het lijden dat men vreest he.

Er hoeft maar een heel klein defectje naar het dentine te zijn om daarna onder het glazuur verder te gaan en het te ondermijnen, als er genoeg ontkalking plaatsvindt zullen er stukjes uit breken waardoor er vrij snel een groter gaatje ontstaat. Daardoor kan het zijn dat het nu ineens zichtbaar wordt, maar het proces al langer bezig is.

Hoe ver het gevorderd is als er een cariesproces zit is lastig te zeggen, mijn ervaring metondermijnde knobbeltjes is dat het vaak relatief beperkt is en snel en makkelijk te restaureren.

succes met je afweging
vr, 05/21/2010 - 23:52 Permalink