Dikke wang >> ontstoken verstandskies?

Author:
beugelbabe
Posted:
za, 01/28/2023 - 11:24
Hallo allemaal,

Sinds enkele weken heb ik heel veel last van mijn wang. Het lijkt alsof deze heel zwaar is en naar beneden trekt (niet constant). Ook was mijn wang behoorlijk dik; het ergste is nu weg maar het fluctueert nog heel erg. Er was / is soms ook sprake van tintelingen/een verdoofd gevoel op momenten dat mijn wang weer dikker is/zwaarder aanvoelt. De huisarts adviseerde om opnieuw naar de tandarts te gaan (ben een paar maanden geleden ook al geweest om dezelfde klacht, al was deze toen een stuk minder aanwezig dan nu).

De tandarts heeft niets kunnen zien wat de zwelling zou kunnen veroorzaken. Er was wel wat geirriteerd tandvlees maar niet dusdanig dat het zulke klachten zou kunnen veroorzaken. Er zijn geen foto's gemaakt; de tandarts zag hier geen aanleiding toe. Ik kan gewoon eten en heb geen pijn aan mijn tanden en kiezen. Sinds eergisteren wel enige gevoeligheid als ik mijn kiezen op elkaar zet. Bij het ragen van mijn achterste kiezen bloedde het van de week heel erg. De meeste plekken die eerst bloedden, voelen nu weer beter aan. Maar bij 1 verstandkies is het zelfs pijnlijk te noemen. Volgens mij zit daar een ontsteking. Het is daar in ieder geval een stuk roder dan bij de rest van mijn kiezen, zie foto. Op de foto is het niet goed te zien, maar er zit een klein wondje o.i.d. achter mijn verstandkies. Ook voelt het gebied rondom de verstandkies dikker en zachter aan dan bij de andere verstandskiezen. Overigens is de binnenkant van mijn wang (aan die kant) ook rood en geirriteerd.

Ik spoel nu geregeld met Bikosan (natriumcarbonaat) en Perio Aid. Dit lijkt het wel te verlichten en soms heb ik goede momenten, maar uiteindelijk wordt het niet structureel beter.

Klinkt dit bekend bij iemand? Leest er een tandarts mee die e.e.a. herkent of in deze foto een onstoken verstandskies ziet?

Overigens heb ik een verwijzing naar de kaakchirurg gekregen ivm witte afveegbare aanslag, maar helaas kan ik daar pas in april terecht. Om nou tot die tijd met pijn te lopen ....

Alvast bedankt voor jullie reacties.
Groet,
YB
Attach
Tandarts_Richa…

Ik zou idd niet zo lang met pijn blijven rondlopen. Maar helaas KC heeft vaak een wachttijd...maar April????.Waar woont u. Jammer dat u een gedeelte zwart heeft gemaakt. Kan niet goed zien of de laatste kies de 7 of 8 is. Is de verstand kies verwijderd? zit het nog onder de tandvlees??, ... Ik zou bij klachten, en zeker als geen duidelijkheid is, altijd een x-foto v h gebied maken. Als de verstand kies eronder zit zou het goed mogelijk zijn dat dat de oorzaak v uw klachten is. Laat een x-foto maken en post het hier, kunnen wij meekijken.
za, 01/28/2023 - 12:18 Permalink
beugelbabe

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste Richard,

Dank voor uw reactie. De achterste kies is mijn verstandskies, maar ik zal nu een volledige foto uploaden. De pijn zit 'm vooral in m'n wang (voorkant gezicht, langs neus richting mondhoek, m'n huid is daar ook roder). Dit "voelt vol". Het tandvlees rondom m'n verstandkies is nu idd wel pijnlijk bij het poetsen/ragen. Ik begrijp ook niet waarom er geen foto's zijn gemaakt. Ik heb er al twee keer naar gevraagd (1x in oktober en deze week), maar men zag geen aanleiding.
Ik zit overigens in zuid-limburg. Ik voeg nu een volledige foto toe. Hier is het kleurverschil van het tandvlees ook wat beter te zien.
Attach
za, 01/28/2023 - 12:39 Permalink
Tandarts_Richa…

Als ik iets niet zie/weet dan maak ik voor de duidelijkheid een x-foto. Op zich , zonder x-foto zien de kiezen er goed uit. achterin tandvlees rood maar kan zo geen conclusie maken. In uw wang een richel wat kan duiden op parafunctie, persen/knarsen etc. Iedereen heeft tegenwoordig stress. Het kan zijn dat u nu meer spanningen ervaart. Knarsen geeft een belasting , ook naar de spieren. Daar maken wij een "bitje" voor om de spieren te ontlasten v d extra druk. Indien uw tandarts geen ervaring daarin heeft dan een Gnatholoog raadplegen. Let wel ik weet niet/ kan niet zo zien, of dat bij u speelt.
za, 01/28/2023 - 17:35 Permalink
beugelbabe

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste Richard,

Klopt, ik ben een kaakklemmer en heb daar ook een bitje voor. Sinds ik een beugel heb gehad, droeg ik eigenlijk altijd een bitje voor mijn bovengebit (en soms wisselde ik die af met een bitje voor m'n ondergebit). Nu, vanwege de vage klachten, draag ik 's nachts het onderbitje, omdat ik het idee had dat ik mijn spieren dan meer ontspan. Toch blijven de klachten bestaan. Mijn wang (voorkant, tussen neus en jukbeen) zit vol vocht, heel raar. Ik ga nog maar een poging doen om een x-foto te laten maken en hoop dat ze daar dan iets op zien. Mocht ik meer weten en/of de foto hebben, dan zal ik dat hier plaatsen.
za, 01/28/2023 - 21:14 Permalink
beugelbabe

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dank! Dat zal ik zeker doen.
Gisteren zat er een zachte bult rondom mijn verstandskies (links). Die is nu grotendeels geslonken, waarmee mijn wangklachten ook minder zijn. Dus er lijkt toch (ook) iets ve ontsteking te zitten. Het enge is dat er wat beweging lijkt te zitten in een kies aan de andere kant (rechts). Het viel me op doordat ik bij het ragen/flossen een klein tikje voelde. Nu lijk ik iets te voelen in mijn kaak als ik mijn vinger op de kies zet en wat heen en weer ga. Maar zo'n kies kan toch niet zomaar los gaan zitten? Ik ben de afgelopen maanden een aantal keer bij de tandarts geweest en steeds hoor ik dat het er allemaal goed uitziet. Brrr, eng! Ik word hier helemaal gek van. Twee keer om foto's gevraagd, twee keer niet gekregen, maar nu wel een ontsteking rondom m'n verstandskies en een mogelijk loszittende kies.... Morgen maar weer bellen. Fingers crossed!
zo, 01/29/2023 - 14:36 Permalink
beugelbabe

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Vandaag is er een rontgenfoto gemaakt van mijn hele kaak. Ik vermoed dat dit een OPT wordt genoemd? De tandarts zag niets vreemds op de foto, geen ontstekingen, niets. Wel zag ze dat de wortels van mijn onderste voortanden korter zijn geworden t.o.v. eerdere foto van 6-7 jaar geleden. Dit komt waarschijnlijk door de beugel die ik heb gehad (en/of kaakklemmen) en het was niet iets om me zorgen over te maken, zei ze. Zelf schrok ik er wel van natuurlijk, want niemand vertelt je dat dit kan gebeuren voordat je een beugel neemt. Ik voel nog steeds af en toe mijn hoektand lichtjes "tikken", evenals een kies. Maar de tandarts heeft gekeken en zei dat er niets los zat. Dat zal dan wel zo zijn. Ik zal het maar moeten proberen los te laten (ha! "los"). Wellicht is er wat meer beweging in gekomen doordat ik de afgelopen paar weken het onderbitje ben gaan dragen ipv het bovenbitje. Bedankt voor uw reacties - heel fijn! :)
ma, 01/30/2023 - 22:01 Permalink
beugelbabe

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Nee, daar hebben ze het niet over gehad (over slijpfacetten). Meestal zien ze aan mijn wang en tong dat ik kaakklem. Ik klem alleen, maar knars niet. Kan ik de rontgenfoto via een privebericht toesturen? Of kan ik de foto uploaden en daarna weer verwijderen?

De tandarts heeft met een haakje gevoeld of de tand/kiezen los staan, maar ze zei van niet. Op de foto zag ze ook niets wat erop kon wijzen dat er iets los staat. Gisteren voelde ik in mijn bovenkies (aan dezelfde kant) ook een tikje. Ik vermoed/hoop dat dit komt doordat ik sinds 2-3 weken van bitje gewisseld ben (om uit te proberen of mijn kaakklachten zouden verminderen). Op zich ook wel logisch misschien dat er dan wat beweging in komt. Ben sinds gisteren daarom maar weer overgestapt op mijn oude, vertrouwde bovenbitje. Het onderbitje gaf toch ook wel veel druk (dit merkte ik in de ochtend vooral en inderdaad, vooral "in die hoek" waar ik nu tikjes voel(de)). Hopelijk heb ik nog niet te veel schade aangebracht. :)
di, 01/31/2023 - 12:03 Permalink
beugelbabe

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Daar heeft u gelijk in. Ik zal de foto uploaden. De verstandskies die afgelopen weekend ontstoken was (dwz het tandvlees eromheen) was linksonder (links voor mij, dus op de foto rechtsonder). Waar ik nu het getik voel is rechtsonder (rechts voor mijn, dus op de foto linksonder), de hoektand en volgens de kies ernaast.
Attach
wo, 02/01/2023 - 12:14 Permalink
Tandarts_Richa…

sorry zie de foto nu pas. Zo kan ik mij ook niet voorstellen dat er abnormale beweeglijkheid zou zijn maar kan dat niet zo v e foto aflezen. Zie in de boven kaak wel terug getrokken bot niveau. Zie ook wat er bedoeld wordt met de kortere wortels v d voortanden. Voor het terugtrekken v h bot zou ik overleggen met de mondhygienist/parodontoloog. Hoe zit het met de meting v h tandvlees. Bloedt het tandvlees ..etc etc. Voor de voortanden ter geruststelling overleg met endodontoloog.
wo, 02/01/2023 - 23:41 Permalink
beugelbabe

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dank voor uw reactie. Oei, botafbreuk in de bovenkaak... Daar schrik ik wel van. Ik ben in september nog bij de mondhygiëniste geweest. Ze zag wel ietwat teruggetrokken tandvlees maar dat was minimaal, zei ze. Jeetje, het voelt alsof ik van een nagenoeg perfect gebit opeens op een slecht gebit afsteven ...
Vandaag ga ik naar de kaakchirurg (heb een ziekenhuis gevonden waar ik eerder terecht kon!), dus ben benieuwd wat de bevindingen zullen zijn.
do, 02/02/2023 - 06:31 Permalink
beugelbabe

Ok, ben bij de kaakchirurg geweest. Hij heeft een foto gemaakt (ook zo'n panoramafoto) en zag niets afwijkends, op de kortere tandwortels na. Hij zou zeker geen tweede beugel meer nemen, maar er was geen reden tot zorg.

Ik heb nog specifiek gevraagd naar botafbreuk in de bovenkaak, maar dat zag hij niet in de foto. De foto die hij had gemaakt, was overigens vele malen scherper dan die van de tandarts. Ook heeft hij natuurlijk in mijn mond gekeken, tandvlees + slijmvlies bekeken en gevoeld aan de tanden & kiezen, maar alles zag er perfect uit. Er was ook geen ontstoken/geirriteerd tandvlees en geen afwijkend slijmvlies (wat de huisarts dacht).

Ik heb zo vaak aan de kaakchirurg gevraagd of alles in orde was (en specifiek naar bepaalde zaken gevraagd), dat het vervelend werd geloof ik, haha. Oh ja, qua 'tikkende' tanden: Volgens de kaakchirurg zit alles goed vast en is er geen reden om te denken dat er iets los zit. De enige verklaring zou kunnen zijn dat ik twee weken van bitje ben veranderd, waardoor het nu even anders voelt. Ik ben benieuwd hoelang het duurt. Ik heb het weleens eerder gehad aan mijn andere hoektand (toen ook laten checken door tandarts & orthodontist), maar ook zij zagen toen niets en het is destijds vanzelf weer over gegaan. Hopelijk zal dat nu weer zo zijn. Er hebben nu twee specialisten naar mijn gebit gekeken en "bevoeld" (foto + real life) en ze zien geen van beiden afwijkingen. Op een gegeven moment moet ik het ook maar loslaten, denk ik, hoe moeilijk ook. Uiteraard zal ik alles wel in de gaten blijven houden, goed blijven verzorgen, naar de controles gaan e.d. Mocht het gevoel en getik aan mijn ondertanden er over een paar weken nog steeds zijn, dan zal ik weer eens kijken welke stap/controle ik dan kan vragen. Maar nu kijken ze me in ieder geval aan alsof ik gek ben als ik over mijn tandenangst begin. Dat probeer ik dan maar als geruststellend te zien...

Mijn bitjes zijn orthodontische bitjes die iets sterker zijn gemaakt en volgens mij toch net iets ander dan een "echte" splint tegen het kaakklemmen. Daarom heb ik nu een afspraak gemaakt bij MKA om "echte" splint te laten aanmeten. De orthodontische bitjes, ach, ik vind het geen probleem om die geregeld overdag te dragen. Helpt ook nog eens tegen het snacken! :D
do, 02/02/2023 - 14:54 Permalink