Dag 7 wijsheidstanden: pijn en bloed / dry socket of niet?

Author:
Sheila1234
Posted:
ma, 02/05/2024 - 14:54
Afgelopen maandag heb ik mijn twee onderste verstandskiezen laten trekken. Het is nu weer maandag, dus is nu precies een week geleden.
Aan de linkerkant, waar de wijsheidstand volledig bedekt was met tandvlees, lijkt alles goed te genezen. Ik zie geen groot gat, enkel nog draadjes, het bloedt al niet meer sinds de eerste dag en ik heb ook geen pijn meer, hooguit een trekkerig gevoel.

De andere kant doet het wél nog pijn (is nooit gestopt met pijn doen), en een paar uur geleden begon hij weer goed te bloeden. Bij het poetsen heb ik sowieso wel wat rode sliertjes in mijn speeksel, maar deze keer was het écht weer bloed, hoewel het wel wat bruinig leek te zijn (alsof het wat verdund was, en het spoot er ook niet echt uit, het Engelse 'oozing' beschrijft het het beste). Ik heb er dan 2x een halfuur een gaasje opgedaan en dan is het weer gestopt.
Aan deze zijde zit ook een soort kloof in mijn mond en op de plaats waar ik vanzelf soms met mijn tong tegen het tandvlees kom (bij slikken of drinken) is het rood alsof het wat geschaafd is of zo. De pijn is wel draaglijk, hij is de hele tijd aanwezig en voel mijn hart erin kloppen, maar kan 'm op zich wel uitstaan zonder pijnstillers (alleen voor het slapen neem ik 1 paracetamol). De dokter gaf trouwens ook aan dat deze wijsheidstand best moeilijk gelegen was (horizontaal, half doorgekomen tegen mijn achterste kies aan), dus lijkt me niet heel raar dat ik hiervan meer last zou hebben dan van de andere, maar ben vooral bang dat ik amper verbetering merk sinds een paar dagen. Ik heb geen vieze smaak, maar dat spul om te spoelen neemt echt bijna al mijn smaak weg (proef niet eens dat zout water 'zout' is).

Ik mag morgenavond naar de kaakchirurg gaan voor een controle maar ben in de tussentijd heel bezorgd dat hier een ontsteking zou op zitten. Ik heb zelf thuis een monosyringe maar durf deze niet te gebruiken omdat ik overal lees dat, als je géén dry socket hebt, deze spuit meer kwaad dan goed doet. Wel spoel ik na elke maaltijd (3x per dag) met chloorhexidine en tussendoor ook af en toe met lauw zout water.

Dus voor nu: hebben jullie tips om dit te verzorgen / dry socket te voorkomen? Schatten jullie in dat ik kans heb op dry socket of een ontsteking? Is het nuttig dat ik een foto probeer toe te voegen? Lukt niet goed om deze te maken omdat het zo diep in mijn mond zit.
Sheila1234

Oh ja, een kleine aanvulling: toen de pijnlijke kant begon te bloeden was ik niét aan het poetsen of spoelen, ik zat gewoon recht op de bank, dus begon spontaan uit het niks te bloeden.
ma, 02/05/2024 - 14:59 Permalink
Tandarts_Richa…

Bijwerking v Chloorhexidini is verlies v zout sensatie. Verwijderen v verstand kiezen kan zelfs 3-4 wkn last geven afhankelijk v moeilijkheid graad bij verwijderen. U heeft morgen een afspraak bij de KC. Dan wordt de extractie plaats/genezing beoordeeld. Denk niet dat het veel toegevoegde waarde heeft nu nog zorgen te maken of iets te ondernemen. Gewoon goed schoon houden.
di, 02/06/2024 - 00:05 Permalink
Sheila1234

Dankjewel. Ik heb de KC dus gezien en zij gaf aan dat alles er prima uitzag. Ze heeft de wonden uitgespoten en er zaten geen etensresten mee, en ze gaf me een gengigel mee die ik er nu 3x per dag moet opdoen ipv het spoelen met chloorhexidine.
Gisteren is de pijn ook enorm afgenomen dus leek me allemaal helemaal goed te komen. Nu vanochtend stond ik op en kwam er flink wat bloed uit een van de wondes (degene die al meer genezen is en al een tijdje geen pijn meer doet). Na 2x een gaasje is het bloeden gestopt, maar het was wel flink donkerrood (geen rozig vocht) en heel wat. Is dit een reden om nog eens terug te bellen naar de KC of wacht ik het beter gewoon even af?
wo, 02/07/2024 - 10:15 Permalink